to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εγκαινιάστηκε το υβριδικό ενεργειακό έργο «Ναέρας» στην Ικαρία

Αλλάζουν τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη της Ικαρίας, με τα εγκαίνια του υβριδικού ενεργειακού έργου προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, με την κωδική ονομασία Ναέρας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή κάτω Προεσπέρας Ικαρίας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας.


Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που καθιστά την Ικαρία ενεργειακά αυτάρκη. Αφού επεσήμανε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ο βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας, εστιάζοντας στο έργο Ναέρας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο που "ξεκόλλησε" το 2017 αφού η πρώτη άδεια ανάγεται χρονικά το 2002.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:«Σήμερα, 5 Ιουνίου, γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος», η οποία καθιερώθηκε το 1972, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Είναι ημέρα αφύπνισης της Παγκόσμιας Κοινότητας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο  πλανήτης μας, το κοινό μας σπίτι. Η στροφή στις ΑΠΕ είναι πρώτη προτεραιότητα. Έπειτα από χρόνια κωλυσιεργίας ένα εμβληματικό έργο για την Ικαρία γίνεται πράξη. Ο υβριδικός σταθμός που εγκαινιάζουμε εδώ στην Ικαρία είναι μια έμπρακτη απόδειξη της διαδικασίας αυτής, της ενεργειακής μετάβασης προσανατολισμένης στην παραγωγή από ανανεώσιμες, καθαρές, πηγές.

Η δύναμη του ανέμου από το Ικάριο Πέλαγος και η δύναμη της πτώσης του νερού, ενώνονται στο νησί. Αξιοποιούνται στο έπακρο, από ένα καινοτόμο (υβριδικού χαρακτήρα) ενεργειακό έργο της ΔΕΗ, το πρώτο στην Ευρώπη, εδώ, στη δυτική πλευρά της Ικαρίας. Το έργο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα. Είναι το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης σε μη διασυνδεδεμένο νησί στην Ελλάδα. Αξιοποιεί ως «φυσική μπαταρία» την ανύψωση νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες, για να αποθηκεύει έμμεσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της Ικαρίας. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα αυξήσει περίπου στο 50% το ποσοστό που η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα του νησιού.

Το έργο αυτό εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα και των νησιών, κάτι που ευθυγραμμίζεται και με τις δεσμεύσεις και τους στόχους που αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης δήλωσε: «Ο «Ναέρας» σήμερα άρχισε επισήμως να λειτουργεί. Το πρότυπο υβριδικό ενεργειακό έργο στην Ικαρία, ένα από τα 2 που λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον γεγονός. Η συγκίνηση είναι μεγάλη για ένα έργο που σχεδόν έμοιαζε ακατόρθωτο να ολοκληρωθεί αλλά με την εντατική συνεργασία της ΔΕΗ, της πολίτικης ηγεσίας, της κοινωνίας της Ικαρίας, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και τελικά το έργο ολοκληρώθηκε.

Η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι αλλά και γενικότερα η περιοχή του Βόρειου Αιγαίου μπαίνουν δυνατά στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Είναι η δικαίωση των προσπαθειών μας. Είναι πρόοδος για τα νησιά μας. Έμπρακτα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, πρωτοποριακό, στην Ευρώπη. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι τέτοια έργα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλη την Ελλάδας, στο σκέλος του κλάδου της ενέργειας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, επεσήμανε για το έργο Ναέρας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που μεταξύ άλλων υπερέχει στον τρόπο αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Το έργο Ναέρας στην Ικαρία

Ο «Ναέρας» στην Ικαρία είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζουν την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το έτερο ευρωπαϊκό αντίστοιχο σύστημα βρίσκεται σε νησί της Ισπανίας, στις ακτές του Ατλαντικού.

Η ιδέα της υλοποίησής του ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας και στη διεύθυνση Ανάπτυξες Υδροηλεκτρικής Ενέργεια της ΔΕΗ Α.Ε., η οπαία και εκπόνησε την οριστική μελέτη. Συγκεκριμένα επενδύθηκαν ποσά τnς τάξης των 50 εκατ. ευρώ και κύριος σκοπός του έργου είναι η αύξηση της διείσδυσnς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας, πλέον θα προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά τα εγκαίνια, η επιτυχής λειτουργία του έργου θα αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας μη διασυνδεδεμένων στο ηλεκτρικό σύστημα νησιών και νησιωτικών συμπλεγμάτων με χρήση αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Στα εγκαίνια ιδιαίτερη μνεία έγινε για το αποτύπωμα του έργου στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ναέρας, όπως τονίστηκε, θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά οικονομικά, και περιβαλλοντικά οφέλη στο νησί.

Συγκεκριμένα αναμένεται μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 13.800 τόνους ετησίως, από την ελαχιστοποίηση τnς λειτουργίας του Πετρελαϊκού Σταθμού Παραγωγής.

Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Ικαρία θα αναβαθμιστεί τουριστικά, καθώς και χάρη στο έργο, θα γίνει πόλος έλξnς για φοιτητές, επιστήμονες αλλά και ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες.

tags: Ικαρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)