to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:55 | 04.07.2018

Οικονομία

Εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεση της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα

Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας πραγματοποιούνται απόψε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Μύκονο


Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας πραγματοποιούνται απόψε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Μύκονο, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κούκα και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη.

Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος - Πάρος και Σύρος - Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της 'Ανδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο. Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει η 3η φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.

Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019 - 2028.

Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:

-Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας - ΥΚΩ που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκ.ευρώ ετησίως.

-Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.

-Μείωση των εισαγωγών καυσίμων

-Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών

-Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τα εγκαίνια του νέου σταθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Μυκόνου, υπογραμμίζοντας πως συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ενεργειακης διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα και ότι η ολκληρωση θα επιτρέψει στα νησιά να επωφεληθούν από μια πιο σταθερή προσφορά και πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου δήλωσε: «Χαιρετίζω τα εγκαίνια και θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές Αρχές που έχουν ολοκληρώσει το έργο αυτό. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων».

Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ από την περίοδο 2007-2013. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο έργο εκτιμάται σε 176 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης θα είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα αντικατοπτρίζονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα νησιά θα περάσουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με παρωχημένες γεννήτριες ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Το έργο συνεχίζεται και μόλις ολοκληρωθεί, 13 νησιά των Κυκλάδων θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, σημειώνει η Επιτροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)