to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:45 | 10.10.2018

Πολιτική

Εγκαίνια έκθεσης των ΓΑΚ παρουσία της υφυπουργού Παιδείας, Μ. Τζούφη

Έκθεση χαρτών και χαρακτικών από τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, εγκαινιάσθηκε την Δευτέρα 08 Οκτώβρη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων Athens Print Fest.


Παρουσιάζεται πρωτότυπο αρχειακό υλικό από τις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους και εστιάζει σε ένα από τα πιο σημαντικά τεκμήρια της συλλογής χαρακτικών τους, τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, αρμόδια για τα θέματα των Βιβλιοθηκών και των Γενικών Αρχείων του Κράτους, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης και ξεναγήθηκε από τον Νίκο Καραπιδάκη, Πρόεδρο της Εφορείας των ΓΑΚ και Καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας πως τα ΓΑΚ διαθέτουν σπουδαίο αρχειακό πλούτο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εποπτεία, τη διάσωση, την καταγραφή και τη ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της χώρας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο Χάρτη του Ρήγα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης, καθώς τυπώθηκε στη Βιέννη το 1797 σε 1220 αντίτυπα. Η Υφυπουργός σημείωσε πως «ο Ρήγας Φεραίος, λόγιος και έμπειρος στη διπλωματία, με βαθιά πολιτική σκέψη, είχε συνειδητοποιήσει πως η πνευματική αφύπνιση των υπόδουλων δεν επιτυγχάνεται από δυσνόητα ογκώδη εγχειρίδια, αλλά από λιτά μέσα διάδοσης της πληροφορίας«.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός συνεχάρη τα στελέχη και τους εργαζόμενους των ΓΑΚ για το έργο που επιτελούν και υπογράμμισε πως για το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η ανάδειξη του πλούσιου αρχειακού υλικού των ΓΑΚ αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. 

Κλείνοντας, ανέφερε πως επίκειται νομοθετική αναδιοργάνωση των Γενικών Αρχείων, τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και σε επίπεδο στελέχωσης από ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)