to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:35 | 03.06.2022

Πολιτική

Εγγραφο του FBI κατονομάζει Λοβέρδο ότι δωροδοκήθηκε από Novartis - Διπλά εκτεθειμένο το ΥΠΕΞ (ενημέρωση)

Σε μία πρωτοφανή λαθροχειρία προχώρησε η μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ καθώς παραποίησε επίσημο έγγραφο του FBI στο οποίο κατονομάζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι δωροδοκήθηκε από τη Novartis, ενώ αναφέρονται και τα ονόματα των Γ. Πατούλη, Κ. Φρουζή, Ν. Μανιαδάκη - Δείτε τα έγγραφα - Για «σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που επισημαίνει πως η κυβέρνηση πιάστηκε επ' αυτοφώρω και απαιτείται να λογοδοτήσει άμεσα για την παραποίηση - Το ΥΠΕΞ ρίχνει την ευθύνη σε «ιδιώτες μεταφραστές», αλλά η μεταφράστρια απαντά ότι μετέφρασε και τα 4 ονόματα - Ο Α. Λοβέρδος δεν λέει κουβέντα για την ταμπακιέρα και επιτίθεται... στον ΣΥΡΙΖΑ


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις μετά την αποκάλυψη το απόγευμα της Πέμπτης ότι στην ελληνική μετάφραση, που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, επίσημου εγγράφου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δεν αναφέρονταν τα ονόματα των Ανδρέα Λοβέρδου, Γ. Πατούλη και Ν. Μανιαδάκη, ως δωροδοκηθέντων από τη Novartis.

To ΥΠΕΞ αντέδρασε ρίχνοντας αόριστα την ευθύνη σε «ιδιώτες μεταφραστές», για να έρθει αργά το βράδυ η ηχηρή διάψευση από τη μεταφράστρια του κειμένου που δήλωσε στο avgi.gr οτι εκείνη μετέφρασε κανονικά και τα 4 επίμαχα ονόματα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε με επίθεση στον... ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς όμως να λέει τίποτα επί της ουσίας των αποκαλύψεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά «για σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο» και απαντά στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι «πουλάει τρέλα και ελπίζει στη μιντιακή του κάλυψη».  Και τα ερωτήματα παραμένουν: ποιος, γιατί, με ποιου εντολή παραποίησε τα έγγραφα;

Το ιστορικό των εξελίξεων:

Η παραποίηση

Όπως αποκαλύπτει η Αυγή:

Το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπογράφεται από εκπρόσωπο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ με ημερομηνία 25/5/2017 και είναι συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε από την Novartis και το ποσό που δόθηκε ξεπλύθηκε μέσω συγκεκριμένης εταιρείας. 

Αποτυπώσαμε τις διαφορές των δύο κειμένων - αριστερά το αγγλικό κείμενο, όπου με κίτρινο επισημαίνουμες τις φράσεις που δεν μεταφράστηκαν, δεξιά η παραποιημένη ελληνική μετάφραση με κίτρινη βούλα στα σημεία όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν οι επίμαχες αναφορές (σε Ανδρέα Λοβέρδο, Γ. Πατούλη και Ν. Μανιαδάκη)

Στο έγγραφο σημειώνεται αυτολεξεί ότι «το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».


 

Το αρχικό έγγραφο του FBI στο οποίο αναφέρεται το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου - αλλά και του Γ. Πατούλη

Ωστόσο από την μετάφραση που έγινε στις 12/4/2021 σβήστηκε το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια σελίδα. Στην επίσημη μετάφραση αναγράφεται ειδικότερα ότι «τo 2012 η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».


Η μετάφραση με σβησμένο το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά και του Γ. Πατούλη, ενώ έχει απαλειφθεί και η αναφορά στον Ν. Μανιαδάκη
 

Ελένη Τουλουπάκη: Να επαναληφθεί η μετάφραση των ξενόγλωσσων εγγράφων


«Η πράξη αυτή της παραποίησης μέσω της μετάφρασης είναι εξαιρετικά σοβαρή και πλήττει την αξιοπιστία της ίδιας της πολιτείας αλλά και το κύρος της δικαιοσύνης που "εργαλειοποιείται" μέσω τέτοιων παρανομιών» τονίζει ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης,

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, όταν για το γνωστό σκάνδαλο υφίστανται διώξεις άνθρωποι που έκαναν τη δουλειά τους, όπως  εισαγγελείς, δημοσιογράφοι κλπ και όταν παραποιείται ένα τόσο σοβαρό δημόσιο έγγραφο μέσω της μεταφραστικής  υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών» σημειώνει και τονίζει ότι η Ελένη Τουλουπάκη ζητά την επανάληψη της μετάφρασης των ξενόγλωσσων εγγράφων της δικογραφίας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πιάστηκε επ' αυτοφώρω η κυβέρνηση - Να λογοδοτήσει άμεσα για την παραποίηση εγγράφου του FBI

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του σημειώνει συγκεκριμένα για την καταγγελία παραποίησης εγγράφου στο σκάνδαλο Novartis:

Στην καταγγελία της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, ότι έχει παραποιηθεί κατά τη μετάφρασή του επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που υπάρχει στην δικογραφία του σκανδάλου Novartis και έχει αφαιρεθεί από αυτήν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, απαιτούνται άμεσα απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλεται, ενώ στο πρωτότυπο αμερικανικό έγγραφο αναφέρονταν ότι η Novartis «πλήρωσε» τον συγκεκριμένο πρώην υπουργό, στη μετάφραση αναφέρεται ότι η εταιρεία αυτή «πλήρωσε» απλά, αφαιρώντας το όνομα αυτού που πληρώθηκε! Επίσης, ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός «εισήγαγε» δύο φάρμακα της Novartis, στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα!

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης που είχε στηθεί με σκοπό να «βαφτιστεί» ένα υπαρκτό και ομολογημένο σκάνδαλο σε δήθεν σκευωρία. Ιδίως όταν για την υπόθεση αυτή, αντί για τους πραγματικούς ενόχους, διώκονται οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι δημοσιογράφοι, επειδή προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο!

Η κυβέρνηση πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα για την καταγγελλόμενη παραποίηση του αμερικανικού εγγράφου από την μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

Σε κάποιους «ιδιώτες μεταφραστές» ρίχνει την ευθύνη για την παραποίηση το υπ. Εξωτερικών

Mε μια πανικόβλητη αντίδραση, μπροστά στην αποκάλυψη ότι απαλείφθησαν τα ονόματα Λοβέρδου και Πατούλη από έγγραφο του FBI για το σκάνδαλο Novartis, το υπ. Εξωτερικών το βράδυ της Πέμπτης έριξε την ευθύνη σε κάποιους «συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης», προσθέτει δε τον ισχυρισμό ότι η Μεταφραστική Υπηρεσία (που έχει καταργηθεί πλέον)... δεν ελέγχει το περιεχόμενο των μεταφράσεων!

«Στη μετάφρασή μου υπάρχουν τα ονόματα»: Η μεταφράστρια μιλά στο avgi.gr - Εκτεθειμένο ξανά το ΥΠΕΞ

Το avgi.gr επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με τη μεταφράστρια του εγγράφου του FBI, Δ. Καρατζά, η οποία απάντησε γραπτά πως στη μετάφραση που απέστειλε στο ΥΠΕΞ υπάρχουν τα επίμαχα ονόματα (Λοβέρδου, Πατούλη, Φρουζή και Μανιαδάκη). Άρα,προκύπτει το μείζον ζήτημα: Ποιος παραποίησε το έγγραφο, αφού παρέλαβε την πιστή και ακριβή μετάφραση;

«Πουλάει τρέλα» ο Ανδρέας Λοβέρδος, ποντάρει στη μιντιακή ασυλία του

Με το γνωστό οργίλο ύφος απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος το βράδυ της Πέμπτης, όχι στην ουσία της αποκάλυψης για τη «μυστηριώδη» απαλοιφή του ονόματός του στη μετάφραση εγγράφου του FBI για τη δωροδοκία από τη Novartis, αλλά στον... ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο πρώην υπουργός δεν κάνει καμιά αναφορά στην ουσία και μιλάει για «λάσπη», λέγοντας απλώς ότι τα έγγραφα «ήταν γνωστά» (!).

«Αφού το έγγραφο είναι γνωστό και έχει κριθεί όπως λέει, γιατί στην μετάφραση έσπευσαν να αφαιρέσουν το όνομα του; Τι έχουν να φοβηθούν αφού είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Λοβέρδος;» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Διαβάστε αναλυτικά: Παραληρηματική απάντηση Λοβέρδου για το παραποιημένο έγγραφο, κουβέντα για την ταμπακιέρα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)