to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 01.07.2022

Πολιτική

Σάββατο στις 11 μ.μ. η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, εχθές Πέμπτη 30/7, ο καθηγητής και πολιτικός αναλυτής, Ηλίας Νικολακόπουλος. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο 2 Ιούλη, το πρωί στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών στις 11.00.


φωτ.: Ευρωκίνηση / Γιάννης Παναγόπουλος

Σε ηλικία μόλις 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο αναλυτής εκλογικών τάσεων και δημοσκοπήσεων, Ηλίας Νικολακόπουλος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε επιπλοκές στην καρδιά του ενώ ήταν σε διακοπές.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε το 1947, ήταν πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και πρόεδρος στα ΑΣΚΙ.

Σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει δημοσιευτεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ο Ηλίας Νικολακόπουλος έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Η οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το έργο των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

ΑΣΚΙ

Alpha Bank

GR9401403620362002002016123

ΑΣΚΙ: «Βαθιά οδύνη»

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη το θάνατο του προέδρου του Διοικητικού τους Συμβουλίου Ηλία Νικολακόπουλου:

«Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι.

Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας. Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής.

Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.

Ήταν πάνω από όλα ένας δοτικός άνθρωπος που με το παράδειγμά του μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Τα λόγια είναι φτωχά.

Αποχαιρετούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας».

Αλ. Τσίπρας: Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη, Ηλία Νικολακόπουλο

Σε ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγραψε:

«Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο.
Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη.
Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα.
Του χρωστάμε πάρα πολλά.
Με τελευταίο την άψογη διοργάνωση της μεγάλης εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί.
Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του».

Ρ. Σβίγκου: Θα μας λείψει πολύ ο Ηλίας Νικολακόπουλος

«Θα μας λείψει πολύ ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Από την Αριστερά, από το πανεπιστήμιο, από τα ΑΣΚΙ, από παντού. Για μένα, που είχα την τύχη να τον έχω και καθηγητή, στο μεταπτυχιακό της Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ,  και σε προσωπικό επίπεδο. Πολύ καλός Δάσκαλος, με όλη τη σημασία της λέξης, εκλεκτός συνομιλητής, προσηνής, πάντοτε καίριος στην κριτική του, στις αναλύσεις του, στις απαντήσεις στις διαρκείς απορίες μας.  Μια πολύ μεγάλη, και πολύ ξαφνική απώλεια…», έγραψε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η επιστήμη που υπηρετούσε ταυτίστηκε με το δικό του όνομα

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου:

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα.

Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του.

Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων.

Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα.

Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου.

Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του».

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε σύντομο δελτίο τύπου ο Περισσός αναφέρει:

«Για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τα συλλυπητήρια του ΜέΡΑ

Το ΜέΡΑ25 για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου:

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλου.

Νίκος Φίλης: Ο Ηλίας «γεννήθηκε» στην Αριστερά - Έφυγε με την ικανοποίηση ότι δημιούργησε μαθητές

Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δήλωσε:

«Ο Ηλίας “γεννήθηκε” στην Αριστερά. Από μαθητής συμμετείχε στους δημοκρατικούς αγώνες στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια καθώς και στο αντιδικτατορικό κίνημα. Μετά τη Μεταπολίτευση διακρίθηκε για την επιστημονική προσφορά του σε ένα άγνωστο τότε επιστημονικό πεδίο, εκείνο της εκλογικής κοινωνιολογίας. Νηφάλιος, ακόμα και στα χρόνια που επικρατούσε η έντονη κομματική σύγκρουση, κατόρθωσε να φέρει την επιστήμη του μέσα σε κάθε σπίτι, συνομιλώντας μέσω της τηλεόρασης με τον απλό πολίτη. Μεθοδικός, με αίσθηση της αξίας της ιστορίας, παρακολούθησε και ανέλυσε την πορεία της Μεταπολίτευσης στη χώρα μας, από την κρίση της δικτατορίας μέχρι την κρίση της πολιτικής. Εντόπισε και ανέδειξε την κρίση του κομματικού φαινομένου, την πορεία προς την καχεκτική δημοκρατία, που κατέληξε στη χρεωκοπία της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος με τα Μνημόνια. Ο Ηλίας παρέμεινε στην Αριστερά, με κριτικό πνεύμα. Συγκρατώ την τελευταία δημόσια παρουσία του ως Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής στις διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για τη συγκρότηση και λειτουργία των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έφυγε με την ικανοποίηση ότι δημιούργησε μαθητές. Έφυγε ενώ είχε πολλά να δώσει ακόμα στην κοινωνία και την πατρίδα».

Ο Νίκος Βούτσης για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου

Δήλωση τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκου Βούτση για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου:

«Απρόσμενα έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μου φίλος, συνεργάτης μας σε Εκδόσεις της Βουλής και βέβαια σύντροφος Ηλίας.

Μέσα από τις μνήμες δεκαετιών, από τις κουβέντες στα ταβερνάκια μαζί με τον Άγγελο Ελεφάντη και από τη συνύπαρξη σε διαδοχικές εκλογικές μάχες μέσα από τη μελέτη των έγκυρων αναλύσεων και εκτιμήσεων του Ηλία, προβάλλονται αδρά στη δικιά μου πρόσφατη μνήμη δύο αυθεντικές συμβολές του συντρόφου, ως έγκυρου επιστήμονα, σε ρόλο πρωταγωνιστικό που θέλω και πρέπει δημόσια να τις μοιραστώ:

Ο Ηλίας μαζί και με άλλους επιστήμονες έφερε εις πέρας την επιμέλεια ενός έξοχου τόμου, μοναδικού, για τον ιστορικό κατάλογο των ελληνικών κομμάτων από το 1844 μέχρι την κατάλυση της Δημοκρατίας το 1967. Η παραγγελία ήταν από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με το οποίο η συνεργασία του Ηλία ήταν συνεχής και η παρουσία του αδιάλειπτη σε ημερίδες, σε εκθέσεις και σε αφιερώματα εξαιρετικής ιστορικής εγκυρότητας, τουλάχιστον κατά την περίοδο 2015-2019.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η κορυφαία συμβολή του Ηλία Νικολακόπουλου μαζί με άλλους διαπρεπείς επιστήμονες υψηλού κύρους από την Ελλάδα και από την Κύπρο και βέβαια νεότερους ιστορικούς ερευνητές και άξια στελέχη της Βουλής των Ελλήνων στην πρωτογενή εργασία μέχρι την τελική έκδοση των ντοκουμέντων που αφορούν στον περίφημο Φάκελο της Κύπρου, μετά τη σχετική απόφαση προ επταετίας που λάβαμε από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Ο Ηλίας θα λείψει πάρα πολύ από το πεδίο της μαχόμενης διανόησης, αλλά θα λείψει πολύ και από εμάς τους φίλους και συντρόφους του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)