to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 21.06.2019

Διεθνή

Έφυγε σε ηλικία 72 ετών ο Δημήτρης Χριστόφιας

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική μονάδα θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.


Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο, Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το απόγευμα έπειτα από μακρά παραμονή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έδωσε οδηγίες να συνέλθει αύριο, στις 10.15 π.μ., εκτάκτως, το υπουργικό συμβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο».


Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Έγγαμος με την Έλση Χηράτου. Έχει δύο κόρες και ένα γιό.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Α.Κ.Ε.Λ. Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του Γενικού Γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ. Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό Γενικό Γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.). Το 1964 έγινε μέλος του Α.Κ.Ε.Λ., της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο Συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην Ε.Δ.Ο.Ν., της οποίας εξελέγη Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας. Το 1977 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας κατείχε πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια  μεταξύ των οποίων και το μετάλλιο Αλεξάντερ Πούσκιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απενεμήθη το 2007 για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη  φίλιων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και την υποστήριξή του στη ρωσική γλώσσα και πολιτισμό, Μεγαλόσταυρο με άστρο της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, που απενεμήθη το 2009 από τον Α.Θ.Μ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Πίου του ΙΧ που απενεμήθη το 2010 από την Α.Α. Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, και μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απενεμήθη το 2010 από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Επιπλέον κατέχει τιμητικούς τίτλους από αριθμό πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένων των: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2004), Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας (2008), Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια (2009), Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011) και Πανεπιστήμιο Μαριούπολης (2011). Έχει τιμηθεί επίσης και από πολλές πόλεις σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουκρανία.

Ο τές Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου 2008, έπειτα από την εκλογική του νίκη στις Προεδρικές Εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου 2008.
Ο τέως Πρόεδρος είναι διδάκτωρ ιστορικών επιστημών του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας, (Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης). Ομιλεί την αγγλική και τη ρωσική γλώσσα.
Κατά τη στιγμή της ανάδειξής του στο υψηλότερο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας υπηρετούσε τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση την οποία κατείχε από το 2001. Εξελέγη Βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις για πρώτη φορά στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Συλλυπητήρια Αναστασιάδη

Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το θάνατο του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια». Ενός πολιτικού, προσθέτει, «που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ακόμη ότι «γνωρίζοντας πόσο ταλαιπωρήθηκε από την κλονισμένη για δεκαετίες υγεία του, εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, και στην οικογένεια του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε επίσης το Κ.Σ. του ΕΔΕΚ προς την οικογένεια του εκλιπόντος και το ΑΚΕΛ.

Αλ. Τσίπρας: Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον

Τη θλίψη του εκφράζει το ΑΚΕΛ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με βαρύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εδώ και αρκετό διάστημα νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με βεβαρημένη την κατάσταση της υγείας του.

Αυτή την ώρα συνέρχεται η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος η οποία σε συνεννόηση με την οικογένεια θα αποφασίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του, συντρόφισσα Έλση και σε όλη του την οικογένεια.

Συλλυπητήρια Πρ. Παυλόπουλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τη σύζυγο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Έλση Χριστόφια, στην οποία εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια.

ΣΥΡΙΖΑ: Πυξίδα στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του Κυπριακού λαού οι αγώνες του Δ. Χριστόφια

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ, και πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Δημήτρης Χριστόφιας από τα νεανικά του χρόνια πρωταγωνίστησε στους αγώνες του Κυπριακού λαού για ειρήνη, συναδέλφωση και ισότητα της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας της Κύπρου.  Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπαιξε κορυφαίο ρόλο στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου. Οι αγώνες του, μέσα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος της Κύπρου, αποτελούν πυξίδα στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του Κυπριακού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του, του συντρόφους του στο ΑΚΕΛ και ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

ΚΚΕ: Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθειά της λύπη «για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις».

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση. Από μικρή ηλικία πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής βουλής και την περίοδο 2008-2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη σύζυγό του, Έλση, και τα παιδιά του, Μαριάννα, Χριστίνα και Χρήστο.

Θερμά συλλυπητήρια εκφράζει και η ΛΑΕ

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του τέως γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ και πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ενταγμένος από τα 14 του χρόνια στο αριστερό μαθητικό κίνημα, υπήρξε μέλος του Κ.Σ. της νεολαίας του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ. Μετά τις σπουδές ιστορίας που έκανε στη Μόσχα (1969-74) αναδείχτηκε οργανωτικός γραμματέας και στα 1977-87 ήταν γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ από το 1982, το 1986 εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του κόμματος. Μετά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, τον Απρίλιο 1988, ο Χριστόφιας εκλέχτηκε γενικός γραμματέας της Κ.Ε., αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια στην οικογένεια και τους οικείους του

Ν. Βούτσης: Όχι μόνο πρόεδρος αλλά και συννεπής αγωνιστής της αριστεράς

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Ελληνισμός πληροφορήθηκε σήμερα το θάνατο του Δ. Χριστόφια. Ο Δ. Χριστόφιας δεν υπήρξε μόνο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου, αλλά και ένας συννεπής αγωνιστής της αριστεράς. Από τα μαθητικά  του ακόμη χρόνια πάλεψε για τα δίκαια του λαϊκού κινήματος. Και από τα αξιώματα με τα οποία τον τίμησε το κόμμα του και ο Κυπριακός λαός αγωνίστηκε μαχητικά για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα.

Για την απώλειά του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Γ. Δραγασάκης: Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου και της Αριστεράς

«Ο Δ. Χριστόφιας είχε ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου και της Αριστεράς. Ως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αγωνίστηκε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα του κυπριακού λαού. Συλλυπητήρια στο ΑΚΕΛ και την οικογένειά του», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ν. Παππάς: Άξιος ηγέτης

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

«Η πορεία του Δημήτρη Χριστόφια ήταν καθοριστική στη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκε αρμονικά με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς και υπηρέτησε τις ελληνοκυπριακές σχέσεις. Στην οικογένειά του και το ΑΚΕΛ τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση στο twitter, για το θάνατο του Δ. Χριστόφια.

Συλλυπητήρια Γ. Παπανδρέου

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του φίλου Δημήτρη Χριστόφια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. «Με το Δημήτρη Χριστόφια συνεργάστηκα στενά, ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε πολύ κρίσιμες στιγμές με κοινό στόχο την επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει κάθε δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης από ξένες δυνάμεις. Μιας λύσης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2008, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Έλση, την οικογένεια του και τους συντρόφους του του ΑΚΕΛ», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)