to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 19.04.2013

Πολιτισμός

Εφυγε ο θρυλικός σχεδιαστής εξωφύλλων των δίσκων των Pink Floyd

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Βρετανός γραφίστας Στορμ Θόργκερσον, που θεωρείτο στους βρετανικούς ροκ κύκλους ως «το πέμπτο μέλος των Pink Floyd», λόγω της καθοριστικής συνεισφοράς του στην - εικαστική - παρακαταθήκη του σπουδαίου συγκροτήματος.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, «ο Στορμ «έφυγε» ήσυχα την Πέμπτη, περιτριγυρισμένος από οικογένεια και φίλους. Ήταν άρρωστος για αρκετό καιρό με καρκίνο αν και είχε καταφέρει μία αξιοσημείωτη ανάρρωση από το εγκεφαλικό που είχε πάθει το 2003».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ίδρυσε την εταιρεία Hipgnosis μαζί με τον φίλο και συμφοιτητή του, Ομπρεϊ Πάουελ και μαζί, μέσα σε περίπου 40 χρόνια, σχεδίασαν εξώφυλλα για μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα και μπάντες της ροκ μουσικής, όπως -μεταξύ πολλών άλλων- οι Black Sabbath, οι Cranberries, ο Πίτερ Γκάμπριελ, οι Yes, οι Genesis, οι Led Zeppelin, οι Muse, οι Rainbow, οι Scorpions, οι Dream Theatre και οι Alan Parsons Project.

Για το λόγο αυτό και το δίδυμο των καλλιτεχνών αποκαλούνταν και ως «οι Beatles της γραφιστικής», ενώ ο ίδιος ο Θόργκερσον ειχε τη φήμη αν όχι του καλύτερου, ενός εκ των σπουδαιότερων σχεδιαστών του 20ου αιώνα.

«Πρωτογνωριστήκαμε στις αρχές της εφηβείας μας. Μαζευόμασταν στο Σιπ'ς Γκριν, ένα σημείο δίπλα στο ποτάμι στο Κέιμπριτζ και ο Στορμ ήταν πάντα εκεί, κάνοντας την περισσότερη φασαρία και σφύζοντας από ενθουσιασμό. Τίποτα δεν άλλαξε πραγματικά. Ήταν μία συνεχής δύναμη στη ζωή μου, τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική, ένας ώμος όπου μπορούσα να κλάψω και ένας σπουδαίος φίλος. Θα μου λείψει», δήλωσε ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Pink Floyd, καθώς και παιδικός του φίλος από το Κέιμπριτζ, Ντέιβιντ Γκίλμορ καταλήγοντας πως «τα έργα του αποτέλεσαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας ως συγκρότημα».

Πηγή: tovima.gr

Dark Side of the Moon.png       Pink Floyd-Animals-Frontal.jpg   Floyd PULSE Cover.jpg    Is there anybody out there? 40273 big.jpg

WishYouWereHere-300.jpgMLoRLP01.jpg

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)