to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 09.06.2021

Κοινωνία

«Έφυγε» από την ζωή η Δώρα Καλλιπολίτη

Η Δώρα Καλλιπολίτη ήταν ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες για το 15% στην Παιδεία και του 114 - Τα συλλυπητήρια μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών


Το «αντίο» του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Δώρα Καλλιπολίτη

Αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη τη Δώρα Κουλμανδά Καλλιπολίτη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που εξορίστηκε και φυλακίστηκε επί δικτατορίας, ενώ και μετέπειτα, σε όλη της τη ζωή, ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση.

Από τα νεανικά της χρόνια έλαβε μέρος στις διεκδικήσεις για το 15% στην Παιδεία, ενώ ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη. Στη δικτατορία εξορίστηκε στη Γυάρο και κατά τη “Δίκη των 17” από το έκτακτο Στρατοδικείο της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, τον Ιούνιο του 1969.

Μετά τη γενική αμνηστία του 1973 εντάχθηκε στον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ, ενώ ήταν μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ακόμα υπήρξε μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Τα συλλυπητήρια του Αλέξη Τσίπρα:

Στους πιο σκοτεινούς καιρούς η Δώρα Καλλιπολίτη, η δική μας Δώρα, κράτησε αναμμένο το κεράκι της δημοκρατίας και της προόδου.

Κράτησε μαζί με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της γενιάς της ζωντανό το μεγάλο όνειρο της κοινωνικής απελευθέρωσης. Στις διαδηλώσεις, στα στρατόπεδα της χούντας, στα στρατοδικεία και στις φυλακές, πάντα μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς, έδειξε σε όλους τι σημαίνει να στέκεσαι σταθερά και με όποιο κόστος στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Είχα την τύχη να τη γνωρίσω στα χρόνια της συγκρότησης της Ανοιχτής Πόλης, στους αγώνες για τους ελεύθερους χώρους, στους αγώνες τους μικρούς και τους μεγάλους πάντα στην πρώτη γραμμή. Και αργότερα στον Συνασπισμό, στη ΔΗΜΑΡ και στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η Δώρα ήταν από τους ανθρώπους που κέρδιζαν πάντα την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας.

Θα μας λείψει αλλά δε θα την ξεχάσουμε.

Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα και η μαχήτρια της ανανεωτικής αριστεράς θα αποτελεί διαρκώς πρότυπο για τις νέες γενιές

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε την συντρόφισσα Δώρα Καλλιπολίτη Κουλμανδά.

Αποχαιρετούμε τη συντρόφισσα Δώρα που πάντα βρισκόταν στο πλάι της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στα εύκολα και στα δύσκολα, αποτελώντας σύμβολο αγώνα και αυταπάρνησης.

Η πολιτική της δράση, η αγωνιστικότητά της και το ήθος της θα αποτελούν για όλους οδοδείκτη.

Από τα νεανικά της χρόνια έλαβε μέρος στις διεκδικήσεις για το 15% στην Παιδεία, ενώ ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη. Στη δικτατορία εξορίστηκε στη Γυάρο και κατά τη «Δίκη των 17» από το έκτακτο Στρατοδικείο της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, τον Ιούνιο του 1969. Αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία τον Αύγουστο του 1973. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, μέλος της ΚΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Ακόμα υπήρξε μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα και η μαχήτρια της ανανεωτικής αριστεράς θα αποτελεί διαρκώς πρότυπο για τις νέες γενιές.

Δ. Τζανακόπουλος: Τα λόγια υποχωρούν μπροστά στη θλίψη

Με οδύνη αποχαιρετάμε σήμερα τη  συντρόφισσα Δώρα Καλλιπολίτη. Την αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, την μαχήτρια της ανανεωτικής αριστεράς. Μερικές φορές τα λόγια υποχωρούν μπροστά στη θλίψη. Αυτή είναι μια τέτοια στιγμή. Αντίο, συντρόφισσά μου...

Ν. Ηλιόπουλος: «Ένα από τα «κορίτσια της βροχής» που έδωσε τον αγώνα ενάντια στη Χούντα» 

Η αγαπημένη μας Δώρα δεν είναι πια μαζί μας.  Η Δώρα Κουλμανδά Καλλιπολίτη είχε μια μεγάλη διαδρομή σε όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα. Ένα από "τα κορίτσια της βροχής" που έδωσε τον αγώνα ενάντια στην χούντα.

Ένας άνθρωπος πάντα αισιόδοξος και χαμογελαστός. Δεν ξέχναγε ποτέ τον αυτοσαρκασμό της, δεν έχανε ποτέ το χιούμορ της. 

Η τιμή να έχεις βρεθεί στο πλάι της είναι μεγάλη και τίποτα δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια της. Δώρα μας δεν θα σε ξεχάσουμε!

Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΝΕ Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το θάνατο της συντρόφισσάς μας και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α' Αθήνας, Δώρας Καλλιπολίτη.

Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, η Δώρα Καλλιπολίτη πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες για το 15% στην Παιδεία και του 114. Στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Τον Ιούνιο του 1969 στη «Δίκη των 17» του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη 13 ετών. Αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία τον Αύγουστο του 1973. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, μέλος της ΚΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Η πολιτική της κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 11 Ιουνίου στις 13:00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα μέλη της Ν.Ε. Α' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της και δηλώνουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το χαμό της σεμνής και πάντα ενεργής συντρόφισσάς μας. Ήταν τιμή μας που πορευτήκαμε δίπλα σε αυτή τη μαχήτρια της Αριστεράς που ήταν πάντα παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες. Η εικόνα της στο προεδρείο της τελευταίας Συνδιάσκεψης της Ν.Ε. Α' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα παραμείνει οδηγός στους αγώνες μας.

Συλλυπητήριο μήνυμα  του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για τον θάνατο της Δώρας Καλλιπολίτη-Κουλμανδά

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αποχαιρετά την Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά

Με βαθιά λύπη το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αποχαιρετά την Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αγωνίστρια της αντιδικτατορικής αντίστασης και πρώην αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

«Η Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.

Υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, ΟΚΝΕ Θεσσαλονίκης, του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, μέλος της ΚΕ του Συνασπισμού της Αριστεράς, της ΔΗΜΑΡ και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες του «114» πριν εξοριστεί στη Γυάρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Το 1969 στη «Δίκη των 17» του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε και σπούδασε, καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο σε κάθειρξη 13 ετών για να αποφυλακιστεί με γενική αμνηστία το 1973.

Ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση, πάντα παρούσα σε όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα, ήταν ένα από "τα κορίτσια της βροχής" που έδωσαν αγώνα ενάντια στη χούντα.

Η πολιτική κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή στις 9 π.μ. στο νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Σία Αναγνωστοπούλου: Αποχαιρετούμε με συγκίνηση  μια σπουδαία γυναίκα

Σε δήλωση της η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σίας Αναγνωστοπούλου, τόνισε για την απώλεια της Δώρας Καλλιπολίτη:

«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση  μια σπουδαία γυναίκα, τη Δώρα Καλλιπολίτη. Τη Δώρα που από  την εποχή του 114 ,των Λαμπράκηδων, του αντιδικτατορικού αγώνα, διέσχισε περήφανα την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Τη Δώρα που  ήταν φτιαγμένη από εκείνη τη σπάνια στόφα των όμορφων γυναικών, που κουβάλησαν πάνω τους σεμνά,  χωρίς κραυγές, τις εξορίες, τους διωγμούς, την ίδια την ιστορία της Αριστεράς. Υποκλινόμαστε με σεβασμό σ'αυτή την γυναίκα της Αριστεράς, που θέλησε να αλλάξει τον κόσμο. Αντίο αγαπημένη συντρόφισσα Δώρα».

Ανοιχτή Πόλη: Η αγωνιστική πορεία της Δώρας, το ήθος της και η ανιδιοτελής συμμετοχής της στους αγώνες αποτελούν πρότυπο για όλους

Η Ανοιχτή Πόλη αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη συντρόφισσα Δώρα Καλλιπολίτη.

Η Δώρα Καλλιπολίτη διένυσε μια μακριά αγωνιστική πορεία στην Αριστερά. Υπήρξε μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και ήταν δυναμικά παρούσα στους αγώνες για το 15% για την Παιδεία και για το 114. Αντιμετώπισε την εξορία και τη φυλάκιση από τη χούντα και μετά από την αποφυλάκισή της, με τη γενική αμνηστία του 1973, συνέχισε να είναι ενεργή στο χώρο της Αριστεράς, αλλά και στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε την τιμή να έχει τη Δώρα Καλλιπολίτη στα ψηφοδέλτιά της στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η συνεπής αγωνιστική πορεία της, το ήθος της και η ανιδιοτελής συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες αποτελούν πρότυπο για όλες και όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Δημ. Παπαδημούλης: Έδωσε με ήθος και συνέπεια την μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter:

«Έφυγε» από την ζωή η καλή φίλη και συντρόφισσα μας Δώρα Καλλιπολίτη.  Αγωνίστηκε κατά της δικτατορίας και σταθερά με την ανανεωτική Αριστερά, η Δώρα έδωσε με ήθος και συνέπεια την μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Αντίο Δώρα!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)