to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 10.08.2017

Πολιτισμός

Tο «τελευταίο αντίο» στην Αρλέτα

Μία ακόμη σημαντική απώλεια για το ελληνικό τραγούδι, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης, 8 Αυγούστου, έφυγε από τη ζωή, στα 72 της χρόνια, η τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, Αρλέτα. Πλήθος φίλων και συνεργατών στο «τελευταίο αντίο» στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.


Το τελευταίο αντίο στην Αρλέτα, που σημάδεψε με τα τραγούδια της τη νεότερη μουσική ιστορία της χώρας, είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι παραβρέθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα βαθιάς οδύνης, που εκδηλώθηκε, είτε μέσα από τα λόγια αγαπημένων της προσώπων, είτε με χειροκροτήματα και, φυσικά, μουσική.

 
 

Μια κιθάρα είχε συμβολικά τοποθετηθεί επάνω στο φέρετρο (φωτ. news247). Συγκινητική και η στιγμή που οι παριστάμενοι τραγούδησαν, σαν έσχατο αντίο, τα «Ήσυχα Βράδια».

Λόγια αγάπης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και ο τραγουδιστής Γιώργης Χριστοδούλου, στενός της φίλος: «Η Αρλέτα ήταν ένας άνθρωπος που μνημόνευε πάντα τους δασκάλους της και όσα της έμαθαν. Τη γνώρισα το 1986, δεν είχε κανένα λόγο να δώσει σημασία σε ένα παιδί του δημοτικού και από τα πρώτα πράγματα που μου είπε, και το επαναλάμβανε συνεχώς, ήταν ότι κάποιες φορές οικογένειά μας δεν είναι αυτή που γράφουν τα χαρτιά μας».

«Ο πολιτισμός μας έχει και τις δικές σου πινελιές στο κάδρο του. Οι συνάδελφοί σου, τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργοί και ο λαός μας σε αποχαιρετούν. Η ανάμνησή σου θα είναι πάντα φωτεινή, γεμάτη καλοσύνη και φως» ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας.

Το φέρετρο έφερε πάνω την αγαπημένη της κιθάρα, στολισμένη με λουλούδια, η οποία, μαζί με τη σορό της, μετά το τέλος της ακολουθίας μεταφέρθηκαν με ειδικό αυτοκίνητο (σύμφωνα με πληροφορίες η σορός της θα αποτεφρωθεί). Εκεί, έξω από το νεκροταφείο, ακόμα μια συγκινητική «πινελιά» προστέθηκε: Η τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα αποχαιρέτισε υπό τους ήχους της φυσαρμόνικας την ξεχωριστή καλλιτέχνιδα. Όταν ρωτήθηκε, εξήγησε ότι πριν από δυο χρόνια, όταν η Αρλέτα είχε πάει σπίτι της να τραγουδήσουν, την είχε παρακαλέσει την επόμενη φορά να φέρει τη φυσαρμόνικά της. «Της το υποσχέθηκα, αλλά μας έφυγε, γι΄ αυτό το έκανα τώρα, με πολύ αγάπη, σεβασμό και υπόκλιση» είπε η κ. Γιάννα.

Το τραγούδι «Τα ήσυχα βράδια» που σιγοτραγουδήθηκε από τους παραβρισκόμενους και τα χειροκροτήματα συμπλήρωσαν την εικόνα της βαθιάς συγκίνησης.

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο ήταν η στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή, οι τραγουδιστές Κώστας Κάραλης, Πένυ Ξενάκη και Κρίστυ Στασινοπούλου, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ο παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας και ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Στέφανα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η διοίκηση της ΕΡΤ, ο Γιάννης Σπανός, η Χαρούλα Αλεξίου, η Ντόρα Μπακοπούλου, η Feelgood Records κ.α.

Η τραγουδοποιός, νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα.

Την είδηση του θανάτου της αγαπημένης τραγουδοποιού Αρλέτας έκανε γνωστή μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η τραγουδίστρια και μουσικοσυνθέτης Σάννυ Μπαλτζή την Τρίτη, γράφοντας: "Η μοναδική μας Αρλέτα έφυγε πριν λίγο ήρεμα και τρυφερά όπως έζησε. Καλό ταξίδι αγαπημένη μου ερήμωσε ο κόσμος μας".

Το τελευταίο αντίο στην Αρλέτα θα δοθεί την Πέμπτη 10/8 στις 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου 1945, ως Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, που ήταν το πραγματικό της όνομα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως την κέρδισε το τραγούδι, χωρίς ωστόσο να σταματά να ζωγραφίζει. Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, όταν ήταν σε άνθιση το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζωρζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδυα» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές. Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: "Μια Φορά Θυμάμαι", "Τα Μικρά Παιδιά", "Το Λέει Και Το Τραγούδι", "Ο Λύκος", "Το Τραγούδι Της Δραχμής", "Καφενείο", "Σερενάτα", "Έρχεται Κρύο", "Τσάι Γιασεμιού", "Τα Ήσυχα Βράδυα", "Batida de Coco", "Μπαρ το Ναυάγιο", "Λεωφορείο το 2".

Συλλυπητήριο μήνυμα Αλ. Τσίπρα:

«Αποχαιρετούμε σήμερα μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα» ήταν το μήνυμα που έγραψε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τον θάνατο της αγαπημένης Αρλέτας.

screenshot.png

 

tags: Αρλέτα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)