to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:10 | 11.10.2021

Κοινωνία

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάσος Κουράκης - Σήμερα, Δευτέρα, η κηδεία του

Υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας


Έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Θεσσαλονικιός Τάσος Κουράκης μετά από μάχη χρόνων με τον καρκίνο. Υπήρξε πολιτικός, πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Είχε διατελέσει αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και είχε ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα.

Ασχολείτο εδώ και 27 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Στον ερευνητικό τομέα ασχολήθηκε κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου.

Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, το Στέλιο τον Κωστή και τον Ορέστη.

Σήμερα Δευτέρα 11/10 στη Θέρμη η πολιτική κηδεία του

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει αύριο Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα Billy’s Palace, απέναντι από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Στον ίδιο χώρο από τις 4.30 μ.μ., φίλοι και συγγενείς μπορούν να απευθύνουν τελευταίο χαιρετισμό στον ίδιο χώρο.

Καθώς δεν υπάρχει χώρος αποτέφρωσης στη Θεσσαλονίκη, η καύση θα γίνει στη Ριτσώνα.

Η οικογένεια του Τάσου Κουράκη, αντί στεφάνων, προτείνει την κατάθεση χρημάτων στην Αλληλεγγύη για Όλους, IBAN λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882,  Όνομα Δικαιούχου ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Τάσου Κουράκη

Ο Τάσος Κουράκης υπήρξε ένας σπάνιος δημοκρατικός άνθρωπος προσηλωμένος στις αρχές των ατομικών ελευθεριών και της Δημοκρατίας. Φιλέρευνος και, παράλληλα, εξαιρετικά αγαπητός δάσκαλος, άφησε με την πλατιά καλλιέργειά του το δικό του στίγμα στην ιατρική επιστήμη στην Ελλάδα, διαγράφοντας μια ξεχωριστή πορεία στον τομέα της γενετικής.

Γεννημένος το 1948 στη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια με τα κοινά και το 1975 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Από το 1990 ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, έχοντας παράλληλα δράση στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ως μέλος του ΔΣ αρχικά και αργότερα ως γραμματέας του. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και του 2006  ήταν επικεφαλής  της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Από το 2007 έως το 2019 εκλεγόταν σταθερά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ά Θεσσαλονίκης.

Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ορκίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, ενώ μετά της εκλογές του Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου Ά Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, ο Τάσος Κουράκης ασχολήθηκε με την ποίηση, εκδίδοντας 8 ποιητικές συλλογές από το 1995 έως το 2019.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγένεια και τη συνέπειά του, αλλά και για τους αγώνες και τις αγωνίες του για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και του τρεις γιους του.

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει αύριο Δευτέρα 11/10 στις 5:30 μ.μ στην αίθουσα Μπίλλη, απέναντι από τα Κοιμητήρια της Θέρμης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Αποχαιρετούμε τον σ. Τάσο Κουράκη

 Μεγάλη θλίψη προκάλεσε στον κόσμο της Αριστεράς ο θάνατος πρώην βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί.

Ο Τάσος Κουράκης από το 1975 ως το 1990 δραστηριοποιήθηκε πολιτικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» ενώ το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Το 2015, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, και από τον Οκτώβριο του ιδίου έτους Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Απόφοιτος και διδάκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ο Τάσος Κουράκης πήρε την ειδικότητα του παιδιάτρου ενώ εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο γενετικής της σχολής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κυτταρογενετική και οι εργασίες του για την επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών υπήρξαν πρωτοπόρες για την Ελλάδα.

Στο συνδικαλιστικό τομέα, δραστηριοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στον οποίο διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και γραμματέας την περίοδο 200-2003.

Το 2010, συμμετείχε στην ελληνική αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα» που είχε σκοπό να σπάσει τον από θαλάσσης αποκλεισμό της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

 Όμως ο Τάσος Κουράκης άφησε και πλούσιο ποιητικό έργο, έχοντας εκδώσει από το 1995, οκτώ ποιητικές συλλογές. Εξέδωσε επίσης έναν τόμο με δοκίμια ενώ αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων από την πολιτική και την υγεία, μέχρι τα ναρκωτικά και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Ειδικότερα για τα μεταλλαγμένα υπήρξε πρωτοπόρος στην εκστρατεία εναντίον της  καλλιέργειας και χρήσης τους στη χώρα μας.

Ο Τάσος Κουράκης ήταν ένας ευγενής και ευαίσθητος άνθρωπος και ευαίσθητος δέκτης των σύγχρονων ιδεών και των κινημάτων και ιδιαίτερα μαχητικός στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας, του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα φτωχότερος, καθώς έχασε έναν σύντροφο ο οποίος συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει κάποιος ο οποίος ανήκει στην Αριστερά. Ήθος,  ευγένεια, αγωνιστικότητα και ανοιχτό μυαλό. Θα λείψει σε όλους και όλες μας. Εκφράζουμε δε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Δήλωση του Νίκου Βούτση για την απώλεια του Τάσου Κουράκη

Με μεγάλη οδύνη και συγκίνηση συλλυπούμαι από καρδιάς την οικογένεια του αγαπημένου φίλου, συντρόφου και συνεργάτη, επί 4 χρόνια στο Προεδρείο της Βουλής, του Τάσου μας.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη για όλους μας θητεία, ο Τάσος, με βάση πάντοτε τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς δοκιμάστηκε και σε κορυφαίους θεσμικούς ρόλους, αφήνοντας το αποτύπωμά του, πιο πριν από το Προεδρείο της Βουλής, στο πλοίο για τη Γάζα, στους δρόμους των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, στο Πάνθεον των λαμπρών ποιητών, στα έδρανα του Πανεπιστημίου.

Πάντα δίπλα και μαζί με τα παιδιά μας ο Τάσος, όπως διαχρονικά μας κατήγγειλαν άλλωστε οι φασίστες, ήταν πάντα δίπλα στους νέους και στις νέες της χώρας μας, πάντα πιστός στη ριζοσπαστική Αριστερά ενώ είχε θητεύσει και στα μονοπάτια της κομμουνιστικής παράδοσης.

Δύναμη και κουράγιο Τάσο, παίρνω από τις κοινές μας μνήμες μέσα στα δύσκολα χρόνια. Οι μεγάλες σου οικογένειες της Αριστεράς και της εκπαιδευτικής κοινότητας αισθάνονται δυσαναπλήρωτη την απουσία σου.

Δήλωση της Σ. Αναγνωστοπούλου για την απώλεια του Τάσου Κουράκη

‘’Είμαι αγάπη απ’ τη κορφή ως τα νύχια,

αγάπη θα πει βλέπω, σκέφτομαι, κατανοώ,​

αγάπη θα πει το παιδί που γεννιέται,

το φως που πλημμυρίζει

αγάπη θα πει να δέσεις μια κούνια στ’ άστρα

αγάπη θα πει να χύνεις τ’ ατσάλι μ’ απέραντο μόχθο

Είμαι κομμουνιστής.

Είμαι αγάπη απ’ την κορφή ως τα νύχια…"

Έτσι τον γνώρισα, ήταν πάντα έτσι, προσηλωμένος στις αρχές της Αριστεράς, προσηλωμένος στην  αγάπη εφ’ όλης της ύλης. Ο Τάσος ήταν κάθε λέξη από τον επίλογο του μυθιστορήματός του Ναζιμ Χικμέτ ‘’ Οι Ρομαντικοί’’.

Ο Τάσος ήταν ο ευγενής επαναστάτης, ο ευγενής ανατρεπτικός ,ο σύντροφος που βρεθήκαμε στις ίδιες θέσεις μάχης με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο Τάσος   ήταν η ποίηση του.

Ό Τάσος ήταν αυτός που ήξερε ότι δεν ανατρέπεται κανένα καθεστώς μόνο με τα ποιήματα και την ίδια στιγμή τέντωνε το νήμα αυτής της βαθιάς ριζωμένης παράδοσης της αριστεράς, που παίρνει την τέχνη, βαδίζει πάνω της και φτάνει το χέρι της κοινωνίας. ‘’Πάντα χρειάζεται μισή φέτα όνειρο και λίγες θρούμπες ουτοπία για να μπορέσει κάποιος να  καταπιεί την λογική’’, έλεγε.

Αυτός ο δύσκολος  αποχαιρετισμός σήμερα, αναδύει περίεργα την σπάνια ύλη της τρυφερότητας που με ελάχιστους ανθρώπους τη μοιραζόμαστε. Κάνει παρόν ένα παρελθόν δικών σου αγώνων και συντρίμμια τη λήθη. Και αν για κάτι θυμώνουμε είναι ότι δεν αναζητήσαμε όσο έπρεπε τον χαμένο χρόνο με συντρόφους σαν εσένα. Αντίο Τάσο, τιμή μου να με εμπιστευτείς για να  παρουσιάσω την τελευταία έκδοση των ποιημάτων σου, κάνοντας τα αφορμή για να ανακαλέσω στη μνήμη και εγώ τα αγκωνάρια του δικού μου βίου . Σεβασμός στη μνήμη σου σύντροφε μου.

Δήλωση του Αν. Ξανθού για το θάνατο του Τάσου Κουράκη

Η απώλεια του Τάσου Κουράκη, αγαπημένου συντρόφου, συναδέλφου και ακαδημαϊκού δασκάλου, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Ειδικά για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του στην Ιατρική Σχολή  Θεσσαλονίκης, να επηρεαστούν από  το μαχητικό και ασυμβίβαστο πνεύμα του, από την πνευματική και πολιτική  του συγκρότηση. Η Αριστερά, το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το ΕΣΥ και η  κοινωνία των ενεργών  πολιτών, είναι πλέον πολύ φτωχότεροι.

Δήλωση του Π. Σκουρολιάκου, για την απώλεια του Τάσου Κουράκη

Με οδύνη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Τάσο Κουράκη που έφυγε χθες από κοντά μας.

Η ευεργετική αύρα του θα είναι πάντα εδώ μαζί μας γιατί ο Τάσος ήταν δυναμικά παρών, ως γιατρός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, βουλευτής και ποιητής.
Με αυτή την τελευταία και αγαπημένη γι' αυτόν ιδιότητα μας άφησε ένα σημαντικό ποιητικό έργο, παρηγοριά και οδηγητή στα καλά και τα δύσκολα της ζωής μας.
Φίλε και σύντροφε Τάσο, καλό Παράδεισο!

Ν. Φίλης: Μια θαρραλέα ριζοσπαστική και αντισυμβατική παρουσία στον κόσμο της πολιτικής

Ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας ευαίσθητος πολιτικός και διανοούμενος, ένας διαπρεπής δάσκαλος και επιστήμονας, ο Τάσος Κουράκης δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Τον αποχαιρετούμε με οδύνη. Μαζί τον αποχαιρετούν η αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, ο κόσμος της Αριστεράς, της Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού και της Παιδείας που με τόση συνέπεια και ακατάβλητη εγρήγορση υπηρέτησε.

Ο χώρος της εκπαίδευσης που και σήμερα μάχεται, θα θυμάται πάντα τον Τάσο Κουράκη ως αναπληρωτή υπουργό και τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό Παιδείας τον Αριστείδη Μπαλτά. Με κορυφαία την επαναφορά στα διδακτικά τους καθήκοντα χιλιάδων εκπαιδευτικών που η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας - απόλυσης.

Ο Τάσος Κουράκης ήταν μια θαρραλέα ριζοσπαστική και αντισυμβατική παρουσία στον κόσμο της πολιτικής. Με πάθος για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, άπλωσε τη ματιά και τη διεθνιστική του δράση σε πλατείς ορίζοντες, από τις κινητοποιήσεις εναντίον του νεοφιλελευθερισμού στη Γένοβα, στην Πράγα, στη Φλωρεντία μέχρι την Παλαιστίνη και τη Γάζα απέναντι στην ισραηλινή κατοχή. Με το δημοκρατικό του ήθος και την ευγένειά του λάμπρυνε τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε επίσης αταλάντευτος υποστηρικτής του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας.

Σύντροφε και φίλε Τάσο Κουράκη, θα ζεις για πάντα στο νου και στις καρδιές μας. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στη σύντροφό του Κάριν και στους τρεις αγαπημένους του γιους.

Δήλωση Α.Μπαλτά - Δ.Χασάπη για τον Τάσο Κουράκη

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι ο σύντροφος μας και συνοδοιπόρος των αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης Τάσος Κουράκης έφυγε από κοντά μας.

Με τον Τάσο ως Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας  στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στους δύσκολους μήνες του 2015 υλοποιήσαμε μεγάλες προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρήσαμε μικρής κλίμακας, αλλά ουσιαστικές,  αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου, οι οφείλουν στη μνήμη του Τάσου να μην ξεχαστούν.

«Με τον Τάσο συνοδοιπόρο και σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστή και διαρκή αντίθεση της τρόικας που εκδηλώνονταν στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις τους:

  • ακυρώθηκαν οι απολύσεις και επανήλθαν στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, αφού πρώτα επανιδρύθηκαν οι καταργημένες ειδικότητες τους,
  • ακυρώθηκαν οι απολύσεις και επανήλθαν στα σχολεία οι σχολικοί φύλακες,
  • ακυρώθηκαν οι απολύσεις και επανήλθαν στις θέσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ,
  • αποκαταστάθηκε η δημοκρατική λειτουργία των  ΑΕΙ/ΤΕΙ με την κατάργηση του ρυθμιστικού ρόλου των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων στην εκλογή των πρυτανικών τους αρχών,
  • αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε ένα σύστημα μεταγραφών των φοιτητών ΑΕΙ/ΤΕΙ, με σαφώς καθορισμένα κριτήρια και ηλεκτρονικές διαδικασίες σε αντικατάσταση του ισχύοντος ψηφοθηρικού συστήματος,
  • θεσμοθετήθηκε ένα σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, το οποίο αποδυνάμωσε επικρατούσες διαδικασίες «εξυπηρέτησης» των νέων φοιτητών και φοιτητριών
  • καταργήθηκαν οι προβλέψεις αξιολόγησης  των εκπαιδευτικών που οδηγούσαν σε απολύσεις,
  • καταργήθηκαν ρυθμίσεις οι οποίες υπονόμευαν τις βασικές λειτουργίες των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως η τράπεζα θεμάτων, ο συνυπολογισμός της βαθμολογίας των προαγωγικών εξετάσεων της Α΄ και Β΄ λυκείου στον εισαγωγικό βαθμό στα πανεπιστήμια,
  • διακρίθηκαν τα Πειραματικά από τα Πρότυπα Σχολεία και καταργήθηκαν οι συναφείς  εξετάσεις εισαγωγής, ενώ οι αφέθηκαν στη διακριτική ευχέρεια των ιστορικών Προτύπων λυκείων,
  • μειώθηκαν τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ώστε σταδιακά στο Λύκειο να επικρατήσει ο εκπαιδευτικός του ρόλος,
  • δρομολογήθηκαν αλλαγές ώστε να οργανωθούν σε δημοκρατικές αρχές οι επιλογές διευθυντών εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων,
  • ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος με την εκκλησία και τις ενώσεις των θεολόγων εκπαιδευτικών για το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών,
  • συντάχθηκε ένας πλήρης Νόμος-Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια ο οποίος δεν πρόλαβε να ψηφιστεί εκείνη την περίοδο, αλλά μερικά τμήματα του οποίου νομοθετήθηκαν από επόμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και
  • γενικότερα, άνοιξαν οι πόρτες του γραφείου του Τάσου Κουράκη, εκείνες των άλλων μελών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, όπως και του Υπουργείου γενικότερα, στους κοινωνικούς φορείς και στους πολίτες υπό όρους ζωντανού δημοκρατικού αμοιβαία επωφελούς διαλόγου.

Εμείς που συμπορευτήκαμε με τον Τάσο όλη τη δύσκολη περίοδο της «πρώτης φοράς Αριστεράς» στην κυβέρνηση δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την συμβολή του σε ότι πράξαμε, ότι δεν μπορέσαμε να πράξουμε, ότι σχεδιάσαμε και δεν προλάβαμε να πράξουμε, αλλά πάνω από όλα ότι ονειρευτήκαμε για ένα άλλο σχολείο.

Στη συντρόφισσα του και συντρόφισσα μας Κάριν και στα παιδιά του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια.

Αριστείδης Μπαλτάς,  Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ιαν-Σεπτ. 2015)

Δημήτρης Χασάπης,  Γενικός Γραμματέας Υπ. Παιδείας  (Ιαν-Νοε. 2015)».

Σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ Βορείου Ελλάδος ο ''Σίσυφος'': Ο Τάσος Κουράκης πρωτοστάτησε στους αγώνες υπέρ των ανθρώπων που ήταν εξαρτημένοι

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε πως έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Κουράκης, χτυπημένος από την επάρατη...

Ο Τάσος Κουράκης πρωτοστάτησε στους αγώνες υπέρ των ανθρώπων που ήταν εξαρτημένοι καθώς και στους αγώνες που δόθηκαν εντός και εκτός των φυλακών, για τα δικαιώματα κρατουμένων,  που καλώς η κακώς βρέθηκαν μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Μεγάλο το κενό και δυσαναπλήρωτο.

Ο σύλλογος θα παραστεί στο τελευταίο αντίο στην πολιτική του κηδεία, γιατί τον Τάσο δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Βοήθησε όσο ελάχιστοι...

Καλό ταξίδι Τάσο..

Ανακοίνωση Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης για την απώλεια του Τάσου Κουράκη

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου μας συντρόφου Αναστάσιου (Τάσου) Κουράκη σε ηλικία 73 ετών το πρωί της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2021. Ο Τάσος τα τελευταία χρόνια έδινε με γενναιότητα μία άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα: Καλλιεργημένος, αντισυμβατικός, κοσμοπολίτης, πολιτικός, συνδικαλιστής, ακτιβιστής, διανοούμενος, λογοτέχνης, ποιητής. Συμμετείχε στην πρώτη γραμμή σε όλους τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του. Από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής, αφυπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα ήταν οι επιδράσεις του περιβάλλοντος και των μεταλλαγμένων τροφίμων στο γενετικό υλικό του ανθρώπου. Με μετεκπαιδευτικές σπουδές στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική. Ιδιαίτερη ήταν η ενασχόλησή του Τάσου με θέματα Υγείας, Παιδείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής, Βιοηθικής.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την έντονη αγωνιστική παρουσία του Τάσου στο χώρο της αριστεράς και στη δημόσια σφαίρα.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης.

Επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003).

Ιδρυτικό μέλος (2001) της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», επικεφαλής (2001-2008) και δημοτικός σύμβουλος (2002, 2006) με την παραπάνω Δημοτική Κίνηση στο δήμο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής και περιφερειακός σύμβουλος (2010) της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- Μπορούμε να τους σταματήσουμε» στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διετέλεσε βουλευτής (2007, 2009, 2012, 2015), Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Σύριζα (2015), Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2015-2919).

Κατά τη θητεία του στο υπουργείο παιδείας (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015) έλαβε μέρος στις επίπονες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και πρωταγωνίστησε στην αποκατάσταση αδικιών και δυσμενών πολιτικών που εφαρμόστηκαν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Υπήρξε ακτιβιστής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών, υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ειρηνική συνύπαρξη με το λαό του Ισραήλ. Συμμετείχε ως μέλος αποστολής φορέων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ (Ιούλιος 2006), στην αποστολή του Free Gaza Movement που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας (Αύγουστος 2008), ως μέλος επιτροπής φορέων στο Κάιρο για συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους (Ιανουάριος 2009), ως μέλος αντιπροσωπίας βουλευτών από την Ευρώπη και την Ελλάδα για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας και με παλαιστίνιους ηγέτες (Μάρτιος 2009), ως μέλος αντίστοιχης αντιπροσωπίας βουλευτών και ευρωβουλευτών στη Λωρίδα της Γάζας και το Κάιρο για συνομιλίες με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Αιγύπτου (Ιανουάριος 2010)

Το λογοτεχνικό έργο του Τάσου Κουράκη περιλαμβάνει, ποιητικές συλλογές καθώς και μία συλλογή με δοκίμια. Το 2021 εκδόθηκε ένας συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του υπό τον τίτλο «Τάσος Κουράκης: Ποιήματα 1995-2020».

Ο Τάσος Κουράκης διένυσε μια μακρά πολιτική διαδρομή και διέγραψε μια πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα. Θα θυμόμαστε τον Τάσο με αγάπη και συντροφικότητα για όλες τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε. Θα τον θυμόμαστε ως αγωνιστή διανοούμενο και ευγενή επαναστάτη.

Καλό σου ταξίδι Τάσο.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και στους οικείους του.

Αντί στεφάνου, η ΟΜ Πανεπιστημιακών θα καταθέσει χρηματικό ποσό για κοινωφελή σκοπό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας.

Στη μνήμη του Τάσου, κάποια στιγμιότυπα της δημόσιας ζωής του ως πολιτικού, βουλευτή, ποιητή, διανοούμενου (http://kourakis.gr)

Από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 2021

Συλλυπητήριο μήνυμα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απώλεια του Τάσου Κουράκη - Αντί επικήδειουΑντί επικήδειου

Το Τμήμα Πολιτισμού του Σύριζα αποχαιρετά τον ποιητή, τον επαναστάτη, τον γιατρό, τον δάσκαλο, τον σύντροφο, τον φίλο, τον άνθρωπο με ένα δικό του ποίημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΑΣ

Μετά το θάνατό μας δεν υπάρχουμε για μας αλλά για τους άλλους.

Όσο είμαστε εν ζωή, υπάρχουμε με τις πράξεις μας, το σώμα μας και τη μορφή
μας, τους λόγους μας, τα έργα μας, τις αρρώστιες, και τις κακίες μας, τους
ηρωισμούς ή τα εγκλήματά μας.

Όταν πεθαίνουμε, δεν παίρνουμε μαζί μας τίποτε από τα στοιχεία της ύπαρξης μας
πλην του σώματος, που κι αυτό γίνεται αστρόσκονη. Όλα τα άλλα
παραμένουν στους άλλους που τώρα ζουν, και σε κείνους που θα έλθουν.

Κι όταν λέμε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι για μας, δεν σημαίνει πάντα
γνωριμία εκ του σύνεγγις, πρόσωπο με πρόσωπο. Συνήθως εκείνοι που
υπάρχουν για μας, ζουν ή ζούσαν σε άλλους τόπους, ακόμη και σε άλλες εποχές.

Γι αυτό σου λέω: Μετά το θάνατό μας δεν υπάρχουμε για μας, μα για τους άλλους.

Τάσος Κουράκης
Οκτώβριος του 2019

Από την ποιητική συλλογή Δεν θέλω να πεθάνω γιατί πως θα ζω μετά χωρίς εκείνη

Συλλυπητήριο μήνυμα του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο σύντροφός μας Τάσος Κουράκης

Ο Τάσος Κουράκης είχε πολλές ιδιότητες. Ήταν γιατρός, συνδικαλιστής, αυτοδιοικητικός, ποιητής, βουλευτής, ακτιβιστής του διεθνισμού, της οικολογίας, των δικαιωμάτων. Ήταν συγγραφέας, αναπληρωτής υπουργός, αντιπρόεδρος της βουλής. Πάνω από όλα όμως ήταν δάσκαλος! Δάσκαλος για τους φοιτητές του στα αμφιθέατρα της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, δάσκαλος στη καθημερινή ζωή του τόπου του, δάσκαλος στους αγώνες της αριστεράς για μια καλύτερη κοινωνία.

Ο Τάσος Κουράκης δίδαξε γενετική στο Πανεπιστήμιο, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, αγωνιστικότητα σε όλες και όλους μας όσοι πορευθήκαμε μαζί του στους διαρκείς αγώνες μας, στις αναζητήσεις μας για μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Αγαπούσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, αγαπούσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές του, αγαπούσε τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου, αγαπούσε τον άνθρωπο.

Το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαιρετά τον αγαπημένο μας σύντροφο Τάσο Κουράκη, με την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα κοινά μας οράματα, εμπνεόμενοι από την πλούσια παρακαταθήκη που μας αφήνει.​

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για τον θάνατο του Τάσου Κουράκη

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τάσου Κουράκη.

Πρώην αν. Υπουργός Παιδείας, Αντιπρόεδρος της βουλής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης, υπηρέτησε με συνέπεια το όραμά του για την έρευνα και τη διδασκαλία στις οποίες είχε αφιερώσει το έργο της ζωής του. Είχε έρθει σε επαφή με τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ οι οποίοι του είχαν καταθέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Παιδείας αιτήματα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και για άλλα θέματα.

Ήταν ανοιχτός σε νέες ιδέες και διαλλακτικός. Η απώλειά του από την πολιτική ζωή της χώρας και την οικογένειά του θα είναι μεγάλη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)