to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 09.05.2019

Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκιτσογράφος Γιάννης Ιωάννου.


Γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απόκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το '68. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το ΄72. Εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία έως το ΄75.

Δούλεψε σαν γελοιογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης , συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, παρουσίασε το έργο στο εξωτερικό, ,είχε εκδώσει πολλά άλμπουμ με πολιτικές γελοιογραφίες και έκανε το πολιτικό κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος" (΄82). "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", και άλλα...

Η τελευταία του συνεργασία ήταν με την "Εφημερίδα των Συντακτών".

Το αφιέρωμα της ΕΡΤ:

Αλ. Τσίπρας: Χωρίς το καυστικό σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου, η δημόσια ζωή έγινε φτωχότερη

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ν. Βούτσης, για τον θάνατο του καταξιωμένου Έλληνα σκιτσογράφου, Γιάννη Ιωάννου. Ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη έναν εκ των σημαντικότερων πολιτικών σκιτσογράφων της Μεταπολίτευσης, τον Γιάννη Ιωάννου.

Με το πενάκι του και τις γελοιογραφίες του, μοναδικές για το εικαστικό τους στυλ και το καυστικό και ανατρεπτικό τους χιούμορ, ήταν πάντα παρών στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Σκίτσα του έχουν φιλοξενηθεί σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά με τα οποία συνεργάστηκε, ενώ έχει εκδώσει αρκετά άλμπουμ και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Ο Γιάννης Ιωάννου τίμησε με τα σκίτσα του την Έκθεση «Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27», που διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στο Ζάππειο Μέγαρο, το 2008, ενώ αδιάλειπτη ήταν η συμμετοχή του και στις Εκθέσεις της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, με τη στήριξη της Βουλής, στο Μετρό Συντάγματος, με πιο πρόσφατη την Έκθεση «Democrisis- Δημοκρατία σε κρίση», τον Απρίλιο του 2019.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».


Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του κορυφαίου σκιτσογράφου Γιάννη Ιωάννου εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Τα σκίτσα του, από τα μέσα της δεκαετίας του 70 στο «Αντί», στον «Σχολιαστή», στο «Ποντίκι» και στη συνέχεια στις εφημερίδες «το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», μέχρι σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» γαλούχησαν πολιτικά περισσότερες από μία γενιές, μετά την μεταπολίτευση.

Με τις ιδιαίτερες γραμμές των σκίτσων του, τη αριστερή διεισδυτική ματιά στις πολιτικές εξελίξεις, το ανατρεπτικό χιούμορ του, συνδυασμένο με κρυμμένη τρυφερότητα για τις ανθρώπινες αδυναμίες, ο Γιάννης Ιωάννου έχει κερδίσει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σκιτσογράφους.

Μας άφησε χιλιάδες πολιτικές γελοιογραφίες που αποτελούν την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Θα μας λείψει το γέλιο που χάριζε μέσα από την οξυδερκή πολιτική ανάλυση που περιείχε κάθε σκίτσο που έφερε την υπογραφή του.

ΣΥΡΙΖΑ:  Υπήρξε δάσκαλος για σχεδόν όλους τους νέους σκιτσογράφους και γελοιογράφους της Ελλάδας

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου γελοιογράφου Γιάννη Ιωάννου.

Ο Γιάννης Ιωάννου ταυτίστηκε με το νέο πολιτικό σκίτσο της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το πενάκι του καυστικό, αλλά πάντα βαθιά πολιτικό και συνάμα διασκεδαστικό και εκτονωτικό. Διαισθητικός και ταυτόχρονα επιστημονικός, υπήρξε δάσκαλος για σχεδόν όλους τους νέους σκιτσογράφους και γελοιογράφους της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944, έκανε σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής το 1968. Φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απόκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι έως το 1975. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά γελοιογραφίες στο πολιτικό περιοδικό Αντί. Εμπνεύστηκε από το γαλλικό Μάη και έφερε την τεχνοτροπία του και την κοινωνική σάτιρα μέσω του πολιτικού σκίτσου και στη χώρα μας. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα εφημερίδων και περιοδικών (Βήμα, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Ποντίκι, Ταχυδρόμος, Έθνος, Εφημερίδα των Συντακτών).

Ο Γιάννης Ιωάννου, θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που σεβάστηκε όσο λίγοι την ελευθερία του Τύπου, αρνούμενος να κάνει συμβιβασμούς και εκπτώσεις στην Τέχνη του. Άφησε πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, παρακαταθήκη και εργαλείο για τις επόμενες γενιές.

Από σήμερα, ο κόσμος της ελληνικής γελοιογραφίας είναι πιο φτωχός. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)