to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 14.09.2019

Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης της «Γλυκιάς Συμμορίας» και του «Λούφα και παραλλαγή»

Σε ηλικία 61 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Σπυριδάκης έπειτα από πολύχρονη ασθένεια - Εϊχε πολύχρονη καριέρα στο σινεμά και το θέατρο, με εμβληματική τη συμμετοχή του στις ταινίες «Γλυκιά Συμμορία» και στη «Λούφα και Παραλλαγή»


Σε ηλικία 61 ετών πέθανε σήμερα ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Σπυριδάκης έπειτα από πολύχρονη ασθένεια.

Ποιος ήταν ο Τάκης Σπυριδάκης

Ο Τάκης Σπυριδάκης (γεν. Αίγινα, 4 Φεβρουαρίου 1958 - 14 Σεπτεμβρίου 2019) ήταν Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. ¨Ηταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει συμμετάσχει σε 13 ταινίες, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο πραγματοποίησε το 1994 με την ταινία "Ο Κήπος του Θεού", της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Τάκης Σπυριδάκης πέρασε από το χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου με ορμή και τη δύναμη του ταλέντου του, της λαϊκής καταγωγής του και του πείσματος της γενιάς του, για να χαρίσει στο κοινό αξέχαστες ερμηνείες και σκηνοθεσίες», έγραψε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

«Το έργο του και η αφοπλιστική προσωπική του υποκριτική θα είναι πάντα στον νου μας και στις καρδιές μας».

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ για την απώλεια του Τάκη Σπυριδάκη

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον Τάκη Σπυριδάκη ο οποίος «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 61 ετών. Ο Τάκης Σπυριδάκης γεννήθηκε στην Αίγινα το 1958 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Γνήσια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία σε πολλά επίπεδα -ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος- ο Τάκης Σπυριδάκης πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ως ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας "Γλυκιά Συμμορία", σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε η συμμετοχή σε 12 ακόμα ταινίες, βραβεύτηκε αρκετές φορές ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρωταγωνιστούσε στο θέατρο.

Ανιδιοτελής, ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, τασσόμενος πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος, ο Τάκης Σπυριδάκης κατέκτησε με την εγκαρδιότητά του, την ειλικρίνειά του και την τέχνη του που ήταν σύγχρονη, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό του κοινού».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τάκη Σπυριδάκη».

Συμμετοχές και έργα του Τάκη Σπυριδάκη

Ο Τάκης Σπυριδάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας "Γλυκιά Συμμορία", σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη (1983). Για την ερμηνεία του εκείνη απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο. Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη "Λούφα και Παραλλαγή" του Νίκου Περάκη (1984). Ακολούθησαν η "Πρωϊνή Περίπολος" (Νίκος Νικολαΐδης, 1986), "Προστάτης Οικογένειας" (Νίκος Περάκης, 1997), "Αυτή η Νύχτα Μένει" (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 1999), "Μαύρο Γάλα" (Νίκος Τριανταφυλλίδης, 1999), "Κανείς δεν χάνει σε Όλα" (Διονύσης Γρηγοράτος, 2000), "Φτηνά Τσιγάρα" (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2000), "Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου" (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2002), "Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο" (Νίκος Περάκης, 2005), "Ισοβίτες" (Θόδωρος Μαραγκός, 2008) και "4 Μαύρα Κοστούμια" (Ρένος Χαραλαμπίδης, 2009).

Το 1989 ο Τ. Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους "Βέρα Κρουζ", που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)