to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 25.08.2021

Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος

Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, σε ηλικία 87 ετών. Ο πιο διάσημος «κακός» της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εδώ κι έναν περίπου μήνα.


O Ανέστης Βλάχος ταλαιπωρούνταν από ουρολοίμωξη η οποία του προκάλεσε υψηλό πυρετό και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του. Το τελευταίο διάστημα, ο αγαπημένος ηθοποιός δεν μπορούσε καν να σιτιστεί με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό του σύστημα να εξασθενήσει εντελώς και δυστυχώς να καταλήξει βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του.

Tην είδηση έκανε γνωστή ο γιός του Ηρακλής με ανάρτησή του στον λογαριασμός στο Facebook.

«Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ… Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι», έγραψε χαρακτηριστικά.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ο Ανέστης Βλάχος υπήρξε ένας εμβληματικός ηθοποιός της μεγάλης και της μικρής οθόνης, αλλά και του θεάτρου. Στην πραγματική ζωή ήταν ένας άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια και χαμηλούς τόνους. Στην οθόνη συνήθως ήταν μια δύναμη του «κακού» που κινούσε τη μυθοπλασία.

Ο Ανέστης Βλάχος στεκόταν με φυσικότητα εντός του κινηματογραφικού κάδρου καταφέρνοντας ν’ αναδεικνύει την «εσωτερική» δράση της ταινίας. Ήταν ένα αυθεντικό ταλέντο που εμφανίστηκε σε μια εποχή κατά την οποία το ελληνικό σινεμά αναζητούσε μια νέα ταυτότητα και αισθητική έξω από τα στούντιο σε ανοιχτούς χώρους. Θα τον θυμόμαστε στη «Μαγική πόλη», στο «Κορίτσι με τα μαύρα», στους «Παράνομους», στο «Ποτάμι», στο «Με τη λάμψη στα μάτια», στο «Κιέριον», στη «Ληστεία στην Αθήνα» και στον «Φόβο», αλλά και σε πιο πρόσφατα κινηματογραφικά έργα: στον «Αυτόπτη μάρτυρα», στο «Με τον Ορφέα τον Αύγουστο», στο «Lilly’s Story», στη «Σκόνη που πέφτει».
To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Σία Αναγνωστοπούλου: «Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη και για τις μνήμες μας»

Το μήνυμα της τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Η φήμη του στον κινηματογράφο ήταν εδραιωμένη στους ρόλους του κακού, του άγριου, του πρωτόγονου, όμως ο σπουδαίος ρολίστας, Ανέστης Βλάχος, άφησε το ίχνος του και στο φακό των μεγάλων ελλήνων σκηνοθετών. Περπάτησε τις φτωχογειτονιές της Μαγικής  Πόλης , συγκρούσθηκε στα πλακόστρωτα της Ύδρας του Κακογιάννη, διέσχισε το Ποτάμι του Κούνδουρου, συγκλόνισε με την υπαρξιακή ερμηνεία του στο Φόβο του Μανουσάκη, ήταν ο Αίμος Βαγενάς στο Κιέριον του Δήμου Θέου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ανέστης Βλάχος ταυτίστηκε μέσα από τους ρόλους του με την αποτύπωση των μικρών ανθρώπινων στιγμών, μιας ασπρόμαυρης Ελλάδας που χάθηκε στο χρόνο. Μιας Ελλάδας βαθιά πληγωμένης, παγιδευμένης σαν ένα «Κορίτσι με τα μαύρα», με ανομολόγητα μυστικά και κρυμμένες αλήθειες στους κάμπους και στις λασπερές λίμνες μιας σκληρής επαρχίας ,ζαλισμένης από «Φόβο».

Έτσι, κάποιες φορές η είδηση ενός θανάτου περνά τα όρια της συγκίνησης και συναντά τις λεπτομέρειες του προσωπικού μας παρελθόντος χρόνου. Ο μεγάλος Ανέστης Βλάχος πέθανε σήμερα στην Αθήνα, σε ηλικία 87 ετών, αλλά δεν θα ξεχαστεί. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη και για τις μνήμες μας».

Δήλωση του Πάνου Σκουρολιάκου, αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχαιρετούμε μια σπουδαία προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Ο Ανέστης Βλάχος υπήρξε όλα του τα χρόνια ακούραστος μαχητής της τέχνης του αλλά και της ζωής.

Παρόν πάντα στη μεγάλη οθόνη και το σανίδι και δραστήριος στους κοινωνικούς αγώνες. Αγαπητός στους συναδέλφους του και στο κοινό που με κάθε ευκαιρία του έδειχνε την εκτίμησή του.

Καλό ταξίδι Ανέστη, θα σε θυμόμαστε πάντα.

Το ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του Ανέστη Βλάχου

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο που «έφυγε» σε ηλικία 87 ετών. Παιδί φτωχής οικογένειας από την Προσοτσάνη Δράμας, ο Ανέστης Βλάχος ανέδειξε το ταλέντο του στην ταινία "Ο Φόβος" το 1966, με την οποία καθιερώθηκε. Στη συνέχεια, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίστηκε στην πολύχρονη καριέρα του στον ελληνικό κινηματογράφο με τον ρόλο του "σκληρού κακού". Εμφανίστηκε επίσης στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ για την προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με διεθνή βραβεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την απώλεια του Ανέστη Βλάχου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)