to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 03.07.2022

Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Νοταράς

Έφυγε από τη ζωή ο Γεράσιμος Νοταράς, το όνομα του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με το ΚΕΘΕΑ, του οποίου ήταν επίτιμος πρόεδρος και το είχε υπηρετήσει για πάνω από 33 χρόνια, τα 14 σαν μέλος του ΔΣ και με τρεις θητείες ως πρόεδρός του. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης, με μεταπτυχιακό στην πολιτική και την κοινωνιολογία και εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.


Η δικτατορία του 1967 τον συλλαμβάνει και μένει στη φυλακή για 5,5 χρόνια. Στην πολυτάραχη ζωή του διετέλεσε μεταξύ άλλων και επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού με θητεία στις τρεις πρώτες Κεντρικές του Επιτροπές και υπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων.

Όπως γράφει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αρβανίτης, «το πρωινό τηλεφώνημα του Νίκου Παρασκευόπουλου αυτήν την φορά δεν ήταν παρέμβαση, ώθηση και τεκμηρίωση. Δεν ήταν για νέα δράση» και συνεχίζει:

«Τα μαντάτα ήταν για την απώλεια του Πρόεδρου του ελεύθερου ΚΕΘΕΑ Γεράσιμου Νοταρά. Του διανοούμενου, αγωνιστή, οραματιστή Γεράσιμου που πίστεψε όσο κανείς άλλος στην θετική αλλαγή των ανθρώπων. Που βοήθησε όσο κανείς άλλος στο κτίσιμο του ΚΕΘΕΑ . Που μας ενέπνευσε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το πρόγραμμα τις αξίες του και τους ανθρώπους του».

«Και μετά την αποχώρηση του από τα διοικητικά του Οργανισμού πάντα – μα πάντα! – θα ζητούσαμε την γνώμη του» προσθέτει ο Κώστας Αρβανίτης, συμπληρώνοντας ότι «με την αυστηρότητα, το χιούμορ και τις φωνές του ο Γεράσιμος κατάφερνε πάντα να βάζει τα θέματα στην σωστή τους διάσταση».

«Δύο μεγάλες απώλειες μέσα σε λίγες ώρες. Του Ηλία Νικολακόπουλου και του Γεράσιμου Νοταρά. Δεν ξέρω αν οι λέξεις "μεγάλες απώλειες" αρκούν. Δύσκολο πράγμα η διαχείριση της απώλειας. Πολύ δύσκολο» σημειώνει επιπλέον ο ευρωβουλευτής και καταλήγει με τη φράση:

«Έχω ανάγκη όσο ποτέ την συμβουλή σου, αγαπημένε μου Πρόεδρε…»

ΣΦΕΑ: Αποχαιρετούμε τον συναγωνιστή μας Γεράσιμο Νοταρά

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 με βαθιά θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του ιδρυτικού του μέλους και πρώην προέδρου του, Γεράσιμου Νοταρά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Γεράσιμος Νοταράς γεννήθηκε το 1936 στην Πάτρα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Καλλιθέα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης, όπου και δίδαξε Πολιτική Ανάλυση από το 1962 έως το 1965. Μαζί με τον Παναγιώτη Μερλόπουλο συμμετείχαν στο κλασσικό έργο του Jean Meynaud Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα (1946-1965). Το 1965 επιστρέφει στην Ελλάδα και έως το 1967 εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Αμέσως μετά το χουντικό πραξικόπημα εντάσσεται στην αντιδικτατορική οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα και αναπτύσσει αντιστασιακή δράση. Στις 23 Οκτωβρίου του 1967 συλλαμβάνεται μέσα στο γραφείο του στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ) από τον Μπάμπαλη και τον Σπανό, μετά από παγίδα που του έστησε συνάδελφός του. Περνάει δύο μήνες στην Ασφάλεια της Μπουμπουλίνας, αρχικά σε πλήρη απομόνωση, με καθημερινούς  βασανισμούς στην ταράτσα. Κατόπιν μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ και στις 8 Ιουλίου του 1968 καταδικάζεται σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Απάγεται μέσα από τη φυλακή και μεταφέρεται μυστικά στο παροπλισμένο αντιτορπιλικό Έλλη ΙΙ όπου, αγνοούμενος επί 28 ημέρες, βασανίζεται με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς. Ένας ναύτης-φρουρός τον αναγνωρίζει και επικοινωνεί με τη γυναίκα του Μαρί Εμμά με αποτέλεσμα το χουντικό καθεστώς να αναγκαστεί να τον μεταφέρει πίσω στη φυλακή. Αβέρωφ, Αίγινα, Τρίκαλα, Κορυδαλλός οι επόμενοι σταθμοί μέχρι την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 1973, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

Μετά την πτώση της Χούντας αρνείται να επιστρέψει στη θέση του στο ΕΚΚΕ, καθώς δεν επήλθε πραγματική αποχουντοποίηση στο Κέντρο, όπως άλλωστε και στα πανεπιστήμια. Εργάζεται στις εκδόσεις Παπαζήση.

Από το 1979 μέχρι σήμερα υπήρξε επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, ενός από το μεγαλύτερα αρχεία της Ελλάδας, το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό κόμβο για την αρχειονομία, την ιστορική έρευνα, τις εκπαιδευτικές και μουσειακές δράσεις και βέβαια για τις εκδόσεις στον τομέα της οικονομικής ιστορίας.

Έχει συγγράψει και έχει επιμεληθεί βιβλία τραπεζικής ιστορίας, συμμετέχοντας παράλληλα σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Από το 1995 έως το 2000 διατέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και πρώτος Διευθυντής Σπουδών στο τμήμα νεότερων και σύγχρονων νεοελληνικών σπουδών της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας. Η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε για την προσφορά του, απονέμοντάς του τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο Γεράσιμος Νοταράς αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του στο ΚΕΘΕΑ ως εθελοντής επί 33 χρόνια, εκ των οποίων τα 19 από την άμισθη θέση του προέδρου του ΔΣ. Για το έργο του και την προσφορά του στο ΚΕΘΕΑ τιμήθηκε το 2003 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η πολιτική δράση του υπήρξε σχεδόν αδιάλειπτη. Ήδη στα φοιτητικά του χρόνια εκλέγεται  πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του πανεπιστημίου της Λωζάννης και συμμετέχει ενεργά στο κίνημα αλληλεγγύης στον αντιαποικιακό-απελευθερωτικό αγώνα του Αλγερινού λαού. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1965 δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τον Όμιλο Παπαναστασίου.

Μετά την πτώση της Χούντας εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας και εκλέγεται στην Κεντρική του Επιτροπή. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1974 είναι υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία, τόπο καταγωγής του. Τον Ιούνιο του 1974 διαγράφεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με όλα σχεδόν τα πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Άμυνας, που δημιουργούν τη Σοσιαλιστική Πορεία. Στις εκλογές του 1977 η Σοσιαλιστική Πορεία συμμετέχει στο βραχύβιο εκλογικό σχήμα της ‘Συμμαχίας των 5’ και ο Γεράσιμος Νοταράς είναι και πάλι υποψήφιος στην Κορινθία.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για τη συγκρότηση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μέσα από τις γραμμές της οργάνωσης ‘Νέα Πορεία’.

Στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 1989-1990 είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία. Εκλέγεται τρεις φορές μέλος της Κ. Ε. του ΣΥΝ και έχει την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων του κόμματος μέχρι το 1996. Η στράτευση του στην Αριστερά συνεχίζεται μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμεινε ενεργό μέλος της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Καλλιθέας μέχρι το θάνατό του.

Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συγγενείς του.

Η κηδεία του Γεράσιμου Νοταρά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 10:30 στο κοιμητήριο Καλλιθέας.

Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν χρήματα στον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Εθνική Τράπεζα IBAN GR9001101550000015529606723).

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την απώλεια του Γεράσιμου Νοταρά

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σήμερα, Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 πέθανε από καρκίνο ο Γεράσιμος Νοταράς. Αντιστασιακός, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ενεργός πολίτης με πολυδιάστατη επαγγελματική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση.

Ο Γεράσιμος Νοταράς γεννήθηκε το 1936 στην Πάτρα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Καλλιθέα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης, όπου και δίδαξε Πολιτική Ανάλυση από το 1962 έως το 1965. Μαζί με τον Παναγιώτη Μερλόπουλο συμμετείχαν στο κλασσικό έργο του Jean Meynaud Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα (1946-1965). Το 1965 επιστρέφει στην Ελλάδα και έως το 1967 εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Αμέσως μετά το χουντικό πραξικόπημα εντάσσεται στην αντιδικτατορική οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα και αναπτύσσει αντιστασιακή δράση. Στις 23 Οκτωβρίου του 1967 συλλαμβάνεται μέσα στο γραφείο του στο ΕΚΚΕ από τον Μπάμπαλη και τον Σπανό, μετά από παγίδα που του έστησε συνάδελφός του. Περνάει δύο μήνες στην Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας, αρχικά σε πλήρη απομόνωση, με καθημερινούς βασανισμούς στην ταράτσα. Κατόπιν μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ και στις 8 Ιουλίου του 1968 καταδικάζεται σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Απάγεται μέσα από τη φυλακή και μεταφέρεται μυστικά στο παροπλισμένο αντιτορπιλικό Έλλη ΙΙ όπου, αγνοούμενος επί 28 ημέρες, βασανίζεται με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς. Ένας ναύτης-φρουρός τον αναγνωρίζει και επικοινωνεί με τη γυναίκα του Μαρί Εμμά με αποτέλεσμα το χουντικό καθεστώς να αναγκαστεί να τον μεταφέρει πίσω στη φυλακή. Αβέρωφ, Αίγινα, Τρίκαλα, Κορυδαλλός οι επόμενοι σταθμοί μέχρι την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 1973, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

Μετά την πτώση της Χούντας αρνείται να επιστρέψει στη θέση του στο ΕΚΚΕ θεωρώντας ότι δεν επήλθε πραγματική αποχουντοποίηση στο κέντρο, όπως άλλωστε και στα πανεπιστήμια. Εργάζεται στις εκδόσεις Παπαζήση. To 1978 χάνει πρόωρα τη γυναίκα της ζωής του Μαρί Εμμά. Από το 1979 μέχρι σήμερα υπήρξε επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, ενός από το μεγαλύτερα αρχεία της Ελλάδας, το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό κόμβο για την αρχειονομία, την ιστορική έρευνα, τις εκπαιδευτικές και μουσειακές δράσεις και βέβαια για τις εκδόσεις στον τομέα της οικονομικής ιστορίας. Έχει γράψει και έχει επιμεληθεί βιβλία τραπεζικής ιστορίας, έχει συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Από το 1995 έως το 2000 διατέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και πρώτος Διευθυντής Σπουδών στο τμήμα νεότερων και σύγχρονων νεοελληνικών σπουδών της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας. Η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε για την προσφορά του, απονέμοντάς του τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο Γεράσιμος Νοταράς αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του στο ΚΕΘΕΑ ως εθελοντής επί 33 χρόνια, εκ των οποίων τα 19 από την άμισθη θέση του προέδρου του ΔΣ. Για το έργο του και την προσφορά του στο ΚΕΘΕΑ τιμήθηκε το 2003 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα.

Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ενεργό μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων 1967-1974 (ΣΦΕΑ).

Η πολιτική δράση του υπήρξε σχεδόν αδιάλειπτη. Ήδη στα φοιτητικά του χρόνια εκλέγεται πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του πανεπιστημίου της Λωζάννης και εμπλέκεται ενεργά στο κίνημα έμπρακτης αλληλεγγύης στον αντιαποικιακό-απελευθερωτικό αγώνα του Αλγερινού λαού. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1965 δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τον Όμιλο Παπαναστασίου. Μετά την πτώση της Χούντας εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας και εκλέγεται στην Κεντρική του Επιτροπή. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1974 είναι υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία, τόπο καταγωγής του. Τον Ιούνιο του 1974 διαγράφεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τα περισσότερα πρώην στελέχη της Δημοκρατικής Άμυνας και όχι μόνο και δημιουργούν τη Σοσιαλιστική Πορεία. Στις εκλογές του 1977 η Σοσιαλιστική Πορεία συμμετέχει στο βραχύβιο εκλογικό σχήμα της Συμμαχίας και ο Γεράσιμος Νοταράς είναι και πάλι υποψήφιος στην Κορινθία. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που θα οδηγήσουν στον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, μέσα από την πολιτική οργάνωση Νέα Πορεία. Στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 1989-1990 είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία. Εκλέγεται τρεις φορές μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έχει την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων του κόμματος μέχρι το 1996. Η στράτευση του στην Αριστερά συνεχίζεται μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Ζει έντονα την πρώτη και τη δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς και την μεγαλειώδη, ενδιάμεση στιγμή του ΟΧΙ το καλοκαίρι του 2015. Παρέμενε ενεργό μέλος της οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας μέχρι το θάνατό του.

Η κηδεία του Γεράσιμου Νοταρά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 10:30 στο κοιμητήριο Καλλιθέας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Υ.Γ. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν χρήματα στον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Εθνική Τράπεζα IBAN GR9001101550000015529606723)

Γιάνης Βαρουφάκης: Μια ακόμα μεγάλη απώλεια.

Σε ανάρτησή του ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 ανέφερε: «Μια ακόμα μεγάλη απώλεια. Ένας μεγάλος αγωνιστής εναντίον της Χούντας. Ο Γεράσιμος Νοταράς. Ειλικρινά συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ για τον θάνατο του επίτιμου προέδρου του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμου Νοταρά

«Για την απώλεια του επίτιμου προέδρου του ΚΕΘΕΑ, το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών - Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, καθώς και στη μεγάλη "οικογένεια" του ΚΕΘΕΑ, τις αξίες και τα ιδανικά του οποίου υπερασπίστηκε», αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος και επισημαίνει:

«Ο Γεράσιμος Νοταράς είχε τη δική του ξεχωριστή συμβολή στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Ως πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ με πολυετή θητεία, συνέβαλε στην ανάπτυξη του Οργανισμού και συνολικότερα στην ενίσχυση της "στεγνής" θεραπευτικής αντιμετώπισης στην κοινωνία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)