to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εφυγαν και ξέχασαν τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος

Αγνοείται η απόφαση για τον υπολογισμό και την επιβολή της ειδικής εισφοράς για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας αφού η σχετική ΚΥΑ δεν έχει υπογραφεί


Στα αζήτητα, φαίνεται, βρίσκεται η ανάκτηση μέρους των υπερκερδών των προμηθευτών στη λιανική αγορά ρεύματος του περασμένου έτους καθώς η σχετική ρύθμιση, αν και με πολλές εκπτώσεις και απαλλαγές, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Η υποβάθμιση της επιστροφής κάποιων υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών όλων των τομέων (ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου) υπήρξε βασική πολιτική και επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., που μόνο υπό το βάρος της πολιτικής κριτικής και της κοινωνικής κατακραυγής υποχρεώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και μετά από μήνες ανεξέλεγκτων αυξήσεων εις βάρος των καταναλωτών και συσσώρευση «ουρανοκατέβατων» κερδών για τις επιχειρήσεις του τομέα στην ανακοίνωση έκτακτων εισφορών.

Η δυσφορία της να φορολογήσει -ακόμα και εκτάκτως λόγω της κρίσης- τους παίκτες του τομέα ήταν σαφής και αποτυπώθηκε στο μεγάλο ψαλίδισμα των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή που κατέληξαν σε περίπου 344 εκατ. ευρώ.

Αλλωστε και στην περίπτωση της ειδικής εισφοράς στην προμήθεια χρειάστηκαν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για να γίνει αντιληπτό το προφανές, δηλαδή η μετακίνηση της αισχροκέρδειας από την παραγωγή-χονδρεμπορική στη λιανική, κάτι που αποτυπώνεται στις υψηλές έως τεράστιες αποκλίσεις-«καπέλα», μεταξύ χονδρεμπορικής τιμής και τιμολογίων που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές, με βάση το νέο σύστημα που ισχύει από τον Αύγουστο (αναστέλλοντας δήθεν τη ρήτρα αναπροσαρμογής) στην προμήθεια.

Περασμένα ξεχασμένα;

H απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται πως... ξέχασε βολικά να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση για τον υπολογισμό των υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ποτέ δεν υπεγράφη η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΝ και Οικονομικών, στην οποία θα περιλαμβάνονταν όλα τα βασικά στοιχεία για τις παραδοχές, τη μεθοδολογία, τη διαδικασία, τον χρόνο επιβολής κ.λπ. του μηχανισμού, κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ για το «τεχνικό» κομμάτι.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη τροπολογία του ΥΠΕΝ στα μέσα Νοεμβρίου 2022 προέβλεπε μια αρχική «συγκομιδή» μέρους των υπερκερδών στην προμήθεια για το τρίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος 2022, που υπολογίζονταν στα 310-390 εκατ. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο 2023 με νέα διάταξη άλλαξε ο χρόνος για τον υπολογισμό τους και έγινε πεντάμηνο, ήτοι Αύγουστος-Δεκέμβριος 2022, ενώ το ύψος των υπερκερδών που θα επιστρέφονταν είχε τοποθετηθεί σε ένα μεγάλο εύρος από 300 έως 500 εκατ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πάντως, έχει υπολογίσει τα υπερκέρδη στην προμήθεια μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022 σε 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία ρύθμιση για τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την επιβολή έκτακτης εισφοράς, «βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους», έχουν γίνει δεκτά όλα τα αιτήματα-ζητήματα των... δυσαρεστημένων προμηθευτών, καθώς στους υπολογισμούς περιλαμβάνονται από «εύλογα» κόστη, εκπτώσεις - σταθερά τιμολόγια στη λιανική, επισφάλειες, μέχρι φορολογικές διευκολύνσεις.

Σύμφωνα δε με τα προβλεπόμενα, το 60% της υπολογιζόμενης ειδικής εισφοράς για το πεντάμηνο θα έπρεπε να έχει επιβληθεί έως 31 Μαρτίου 2023 (ενώ αρχικά για το τρίμηνο προβλεπόταν επιβολή της εισφοράς έως 23 Δεκεμβρίου 2022.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)