to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:24 | 06.02.2023

Κοινωνία

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Δύσκολη νύχτα για την Αττική, «άνοιξε - κλείσε» στην Εθνική Οδό (οι εξελίξεις σε liveblog)

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που από το μεσημέρι της Κυριακής «χτύπησε» και περιοχές της Αττικής - «Άνοιξε-κλείσε» στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας από την κυβέρνηση, διακόπηκε η κυκλοφορία προληπτικά από τις 11 το βράδυ της Κυριακής - Στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα ανοίξουν οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προκρίνεται και η τηλεργασία, αντίστοιχη «σύσταση» και στον ιδιωτικό τομέα - Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα για την Αττική, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της χώρας- Οι εξελίξεις σε Liveblog


Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις έφερε το κύμα κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα ιδίως στην Εθνική Οδό, ενώ «τα δύσκολα είναι μπροστά» για την Αττική, αφού αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις όλο το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η χώρα κόπηκε επανειλημμένα στα δύο την Κυριακή, με την κυκλοφορία να είχε διακοπεί το απόγευμα στην Εθνική Οδό. και στα δύο ρεύματα της Αθηνών - Λαμίας από την Καλυφτάκη μέχρι και την Τραγάνα, άνοιξε ξανά και με εντολή της ΕΛΑΣ έκλεισε ξανά στις 11 το βράδυ της Κυριακής. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Κυριακής περισσότερες από 150 νταλίκες ακινητοποιήθηκαν στα διόδια Μαλγάρων.

Για τη Δευτέρα το πρωί,  έχει αποφασιστεί πως οι δημόσιες υπηρεσίες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί, ενώ προβλέπεται τηλεργασία για όσους είναι εφικτό, ενώ η Πολιτική Προστασία «συστήνει» στους εργοδότες να προσέλθουν στις 10 το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι. Κλειστά θα είναι τα σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ δεν θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Αλλαγές και ακυρώσεις υπάρχουν και στα σιδηροδρομικά δρομολόγια, στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ αργά το βράδυ της Κυριακής οι βλάβες σ το δίκτυο της Αττικής είχαν επιδιορθωθεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις και χρηστικές πληροφορίες στο liveblog:

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου:

Μερικά από τα στιγμιότυπα της Κυριακής:

Ο Κλ. Μαρουσάκης στο Οpen εξηγεί τι να περιμένουμε τις επόμενες ώρες - βράδυ Κυριακής ως πρωί Δευτέρας:

Μήνυμα από το 112 στις 15.03 οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας καθώς συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Συγκεκριμένα, το νέο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία ανέφερε: «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Χιόνι έπεφτε το μεσημέρι της Κυριακής και στην καρδιά της πρωτεύουσας:

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο,  στην Αττική έχουν δημιουργηθεί δέκα σταθμοί «άμεσης δράσης», κυρίως βόρεια της περιφέρειας και έχουν διατεθεί βαν από τον στρατό και την αστυνομία για την μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα και νεφροπαθών σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Ρεπορτάζ του Open το μεσημέρι της Κυριακής:

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής η κίνηση των οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα διόδια Αφιδνών μέχρι και τον κόμβο των Οινοφυτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 10:00 της Κυριακής, πυκνή χιονόπτωση καταγράφεται στα ορεινά του νομού Αττικής, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων. Συγκεκριμένα, πυκνό χιόνι πέφτει σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα , Πάρνηθα, Βίλια και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ χιονόπτωση παρατηρείται και στο Μαρούσι.

Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις. Από το απόγευμα της Κυριακής χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

- στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.

- στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.

- στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Άγιο Πέτρο.

- στην επαρχιακή οδό Τατοΐου - Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

-στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας - Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο - «Ισχυρή σύσταση» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Tηλεργασία θα εφαρμοστεί αύριο, Δευτέρα στο δημόσιο τομέα, όπως αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Ακόμη, νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εκδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής για τους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας συμπεριλαμβανόμενου και των Σποράδων με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων. Ανάλογα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, θα αποσταλεί αντίστοιχο μήνυμα από το 112 και για την Αττική.

Από τη βόρεια και την κεντρική Εύβοια ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα με έντονη χιονόπτωση να σημειώνεται το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή της Κερασιάς.

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε από το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόλο. Από το βράδυ ξεκίνησε η χιονόπτωση στο Πήλιο και οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν από σήμερα Κυριακή.

Βασικός στόχος των αρχών, να μην υπάρξουν τα περσινά τραγικά φαινόμενα με την κακοκαιρία «Ελπίς», όπου εκτός από τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες, υπήρξαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. 

Τη Δευτέρα κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση

*ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

Στα λευκά και η Μακεδονία - Σε ποια τμήματα του οδικού δικτύου χρειάζονται αλυσίδες

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές στη δυτική Μακεδονία, σε ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» δεν προκάλεσε προβλήματα. «Τα χιόνια έφτασαν μέχρι το Νέο Μαρμαρά και τη Νικήτη, ωστόσο κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε, άλλωστε είχαμε σε ετοιμότητα μηχανήματα», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Χιόνια έπεσαν σε «Πευκοχώρι, Παλιούρι, Φούρκα, Κασσάνδρα και Σίβηρη, για να ομορφύνει το τοπίο, φαίνεται τώρα να είναι σε ύφεση», σημείωσε και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Χιονισμένη είναι και η ορεινή Χαλκιδική.

Εκχιονιστικά και αλατιέρες επιχειρούν όπου χρειάζεται ενώ είναι σε επιφυλακή συνολικά εκατό μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας - Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας - χιονοδρομικό κέντρο Βόρας. Στο νομό Χαλκιδικής αλυσίδες χρειάζονται από το 77ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Στάγειρα) από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης), στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου - Αγίου Νικολάου, Νεοχωρίου - Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, όπως στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη και Βάβδου.

«Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει σχετική ύφεση, είμαστε ωστόσο σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς έχουμε ενημερωθεί από τον περιφερειακό μετεωρολογικό σταθμό ότι έως το βράδυ θα υπάρχουν φαινόμενα κατά διαστήματα, τοπικά, πιθανότατα ασθενή», σημείωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

Μηνύματα 112 και ατομική ευθύνη

Προειδοποιήσεις μέσω του 112 έλαβαν οι πολίτες στα κινητά τους τηλέφωνα σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων για ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνο στις απολύτως απαραίτητες.

Ανάλογα μηνύματα θα λαμβάνουν οι πολίτες σε όλες τις περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Εν ολίγοις, αν και ο κρατικός μηχανισμός δηλώνει «έτοιμος να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα» καλεί και πάλι τους πολίτες να δείξουν την αναγκαία ατομική ευθύνη.

Η πρόγνωση της Κυριακής

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr, την Κυριακή αναμένονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Tοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλώνονται σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Πριν από τις μεσημβρινές ώρες και με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στην Κρήτη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού. Τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες αναμένεται ένταση και γενίκευση των χιονοπτώσεων στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -12 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 10, στα Επτάνησα από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -2 έως 5 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 Μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια/βορειοανατολικά του νομού. Γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και πιθανώς χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα του νομού.

Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν αλλά θα διατηρηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6-7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4-5 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση από τις βραδινές ώρες.

Μέτρα και προειδοποιήσεις

Το απόγευμα του Σαββάτου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών (βάρους άνω των 3,5 τόνων) στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική οδό, στην Δυτική Περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και στη Περιφερειακή Αιγάλεω, όπως και στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών.

Επίσης, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής. Ήδη, λόγω της μεγάλης ζήτησης για χιονοαλυσίδες, ελλείψεις καταγράφονται στην αγορά, με τους οδηγούς να σχηματίζουν ουρές στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτων και τα πρατήρια καυσίμων.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων σε Αττική και άλλες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, οι αποφάσεις αναμένονται την Κυριακή, με την ΟΙΕΛΕ να μιλά για «πρόχειρους και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών».

Νέα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία, δεν θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για τη συντήρηση του δικτύου στις περιοχές που θα πληγούν από την «Μπάρμπαρα».

Συστάσεις

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

  • Οι οδηγοί να μην μετακινούνται χωρίς αλυσίδες και να μη σταθμεύουν τα οχήματα τους παραπλεύρως των δρόμων προκειμένου να μην παρεμποδίζουν το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

  • Να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και της Τροχαίας, και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.

  • Η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει ότι έχει διασφαλίσει 5.000 τόνους αλατιού και επιπλέον 3.000 τόνους εφεδρικούς εάν απαιτηθεί, ενώ θα έχει διάσπαρτα σε όλη την Αττική πάνω από 85 εκχιονιστικά μηχανήματα όλων των τύπων. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει μέριμνα για τη διάθεση μικρών εκχιονιστικών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε νοσοκομεία, εάν απαιτηθεί, αλλά και oχήματα 4Χ4 μισθωμένα από την πολιτική προστασία που θα συνδράμουν πολίτες που πρέπει να μετακινηθούν π.χ. για λόγους υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)