to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 22.04.2020

Πολιτική

«Εφ.Συν.»: «Κολλητοί» της ΝΔ ορισμένοι εκ των καλεσμένων στο «πάρτι» των vouchers

Καθώς ξεδιπλώνεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τους «μεσάζοντες» που θα πάρουν το 40% από τα 192 εκατ. ευρώ της δαπάνης για την τηλεκατάρτιση, όχι μόνο αναδίδεται μυρωδιά σκανδάλου, αλλά και ανακύπτουν οι σχέσεις διαπλοκής που συνδέουν τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της συναλλαγής, τους ιδιοκτήτες των 6 εταιρειών που με τις 7 πλατφόρμες τους κέρδισαν τον ρόλο των «τροχονόμων» της τηλεκατάρτισης, με άμεσο όφελος τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ


Όπως αναλύει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της (Τετάρτη 22/4/20) η «Εφημερίδα των Συντακτών», η ανθρωπογεωγραφία των εταιρειών, που είναι και από τα μεγαλύτερα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, αποκαλύπτει ένα πυκνό δίχτυ επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και πολιτικο-κοσμικών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα, όπως και με πρόσωπα της οικογένειας του πρωθυπουργού.

Έτσι, το σκάνδαλο με την ψευτοκατάρτιση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει τις καταγγελίες των επιστημόνων, αλλά και τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, φυγομαχεί, σχεδιάζοντας να μετατρέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία σε γενικόλογη ενημέρωση αρχηγών για την πανδημία.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραδέχεται το φιάσκο με τα voucher ο Γεραπετρίτης: Δεν υπήρχε χρόνος για πιστοποίηση (βίντεο)

*Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ: Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης δεν είναι κυβερνητική αστοχία αλλά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους

Μην ξεχνάμε ότι οι επιδοτήσεις στους επιστήμονες θα μπορούσαν να δοθούν από το ΕΣΠΑ χωρίς τη διαμεσολάβηση των ΚΕΚ. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν το έχει διαψεύσει. Αντίθετα, με κραυγές και θεατρινισμούς, όπως αυτοί του Αδ. Γεωργιάδη, προσπαθεί να καλύψει τις αντιδράσεις, παρότι ο ίδιος ομολογεί την αλήθεια:

[Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε ήδη από τον Μάρτιο του 2020 ότι, λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες]

Αναλυτικά, οι «αξιολογημένες» αυτές πλατφόρμες, που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξής:

1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο “ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ”, είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

2. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

5. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια

6. Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ - Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.

7. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

[Βίντεο από τη σελίδα του δικηγόρου Θ. Καμπαγιάννη στο facebook: "Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019 ο επιχειρηματίας Νίκος Τάκης και η σύζυγός του Ρούλα Χαριτάκη διοργάνωσαν γεύμα για τους φίλους, τους υποστηρικτές και τους εθελοντές του υφυπουργού οικονομικών, αρμόδιου για την φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολου Βεσυρόπουλου. Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Απόστολος Βεσυρόπουλος με την οικογένειά του. Η συνάντηση είχε σκοπό να ευχαριστήσει τους φίλους του κ. Βεσυρόπουλου και τους εθελοντές που δούλεψαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και βοήθησαν στην εκλογή του]

Με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4 ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Οσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Να μπει τώρα τέλος στην κοροϊδία της τηλεκατάρτισης #ΣκοιλΕλικικου

(το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» της Τετάρτης

Οι πλατφόρμες με τα εκατομμύρια χτύπησαν σε συνεργάτιδα του Βρούτση

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr. η οικογένεια της Συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ "Ευκλείδης".

Τα ΚΕΚ "Ευκλείδης" δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ "Μαστερ" και "Δήμητρα", που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν το μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση .

Το μοίρασμα των χρημάτων δια των μεσαζόντων γίνεται μια στενή οικογενειακή υπόθεση, με επίκεντρο την οικογένεια της συμβούλου του Υπουργού Γιάννη Βρούτση. (αναλυτικότερα εδώ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)