to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 29.11.2018

Οικονομία

Έφοδος στην Deutsche Bank για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος

Έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη πραγματοποιεί αυτή την ώρα η γερμανική αστυνομία, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.


Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τα «Panama Papers», η τράπεζα θεωρείται ότι διευκόλυνε πελάτες της «να μεταφέρουν χρήματα από εγκληματική δραστηριότητα σε φορολογικούς παραδείσους».

Στην επιχείρηση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας συμμετέχουν, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Φρανκφούρτης, περισσότερα από 170 άτομα, ενώ η έρευνα αφορά πολλά στελέχη της στην Deutsche Bank, δύο εκ των οποίων εργάζονται ακόμη και σήμερα στην τράπεζα. Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η τράπεζα θεωρείται ότι διευκόλυνε περίπου 900 πελάτες της να στήσουν υπεράκτιες (offshore) εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να κρύψουν εκεί χρήματα που απέκτησαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Πιστεύεται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας «ξεπλύθηκαν» περίπου 311 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της, η DB ανακοίνωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως» με τις αρχές και παραδέχθηκε ότι η υπόθεση σχετίζεται με τα «Panama Papers», τα οποία διέρρευσαν το 2015 από ανώνυμη πηγή στην Sueddeutsche Zeitung. Τουλάχιστον 28 γερμανικές εταιρίες αναφέρονταν στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Ειδικά η Deutsche Bank βρισκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών της Γερμανίας, με την υποψία της λειτουργίας μηχανισμών «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Τον Σεπτέμβριο η ρυθμιστική αρχή BaFin διέταξε την τράπεζα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και όρισε ειδικούς ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διασφαλίσουν την διαδικασία. Κατά το παρελθόν η DΒ είχε αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι οι εσωτερικές της διαδικασίες δεν ανταποκρίνονταν στους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες, ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο επιβεβαίωσε ότι ακόμη και μετά την επιβολή προστίμου για τις διευκολύνσεις που παρείχε σε ρώσους πελάτες της προκειμένου να «ξεπλύνουν» περίπου 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν φρόντισε να διορθώσει τις πρακτικές της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)