to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΦΚΑ: Βουλιάζει στα χρέη και τρέχει για κατασχέσεις

Έκτακτα μέτρα και κυνήγι στους οφειλέτες για να καλυφθεί έστω και μέρος του ελλείμματος του 2023, που θα αγγίξει τα 1,5 δισ. ευρώ


Το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ μεγάλωσε σημαντικά μέσα στο 2023 από την «τρύπα» των 200 εκατ. ευρώ που προκάλεσε η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η διοχέτευση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στον περιβόητο «κουμπαρά», δηλαδή στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ),

Επιπλέον, η διαρκής μείωση κυρίως των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες προκάλεσε σημαντικές απώλειες στα έσοδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ), με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός να σπεύσουν να κλείσουν το έλλειμμα.

Συνολικά, για να δώσει συντάξεις ο ΕΦΚΑ αλλά και για να σταθεί στα πόδια της η ΔΥΠΑ χρειάστηκαν παρεμβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά πάνω από το προβλεπόμενο πλεόνασμα των δύο οργανισμών. Αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, δηλαδή η κρατική ένεση ρευστότητας, το έλλειμμα του ΕΦΚΑ θα ξεπερνούσε το 2023 τα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή την εικόνα προσπαθεί να συσκοτίσει το υπουργείο Εργασίας, και βέβαια ο ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε μπαράζ αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ έχουν αγγίξει τα 45,6 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι η είσπραξη 1,57 δισ. ευρώ εντός του 2023, έναντι 1,7 δισ. το 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις δράσεις του, κατηγοριοποιεί τις οφειλές τόσο ως προς το ύψος, όσο και ως προς την παλαιότητα, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα του οφειλέτη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ διαχωρίζει τις οφειλές χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως αυτές για τις οποίες έχουν επανειλημμένα ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας υπάρχουν περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και άλλα 33.000 με αντίστοιχα υψηλά χρέη προς τον ΕΦΚΑ, ενώ μόλις κάποιοι λίγοι μεγαλοοφειλέτες έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της διαδικασίας αναβίωσης των 120 ή των 72 δόσεων και της επανένταξης στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ

* Κατηγοριοποίηση των μεγάλων οφειλετών ανάλογα με τη βιωσιμότητα, σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση. Κεντρικός στόχος είναι η ανάλυση του χαρτοφυλακίου των οφειλών των μεγάλων οφειλετών, ώστε να προσδιοριστούν οι καταλληλότερες μέθοδοι για τη διαφορετική κάθε φορά αντιμετώπιση των οφειλετών βάσει των επιμέρους χαρακτηριστικών τους.

* Δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά όπως η νομική του μορφή, το είδος της δραστηριότητάς του κ.ά., αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η συνέπεια στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η τακτική καταβολή εύλογων ποσών έναντι της οφειλής.

* Ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται, για παράδειγμα, το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

* Διαχωρισμός οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως, για παράδειγμα, οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια. Στο πλαίσιο αυτό έχει εφαρμογή η διαδικασία διαχωρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.

* Εντοπισμός παραβατικών συμπεριφορών-οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.

tags: ΕΦΚΑ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)