to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 30.05.2023

Οικονομία

ΕΦΚΑ: Ομολογία διά των διευκρινίσεων για την ασφαλιστική ικανότητα οφειλετών

«Με αφορμή τη μη έγκυρη ενημέρωση που διακινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάνει λόγο για αποκλεισμό των μη μισθωτών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Ιουνίου, εφόσον δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ», η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έβγαλε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία επιβεβαιώνει πως όσοι δεν πληρώσουν τις εισφορές κλάδου υγείας του 2022 θα μείνουν ανασφάλιστοι.


Γράφει συγκεκριμένα ο οργανισμός: «Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ, μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως, με αυτή την ευεργετική διάταξη, διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα».

Για ποιο λόγο βέβαια επιχαίρει ένας οργανισμός όταν 20% των επαγγελματιών χρειάστηκε να ενταχθεί σε «ευνοϊκές ρυθμίσεις» αντί να λάβει οριστική επίλυση στο πρόβλημα του μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος διαγραφής μέρους και διακανονισμού μόνο η διοίκησή του το γνωρίζει. Μάλλον η ιδιότυπη ομηρία των επαγγελματιών δημιουργεί εκλογική πελατεία που δήθεν «επιλύει» τα προβλήματα της.

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση η δημόσια παρέμβαση ενός οργανισμού, σε προεκλογική περίοδο, χαρακτηρίζοντας ως «μη έγκυρη ενημέρωση» ένα θέμα το οποίο η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχει, δηλαδή ότι όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές κλάδου υγείας του 2022 θα μείνουν ανασφάλιστοι. Η κομματικά διορισμένη διοίκηση αγχώνεται μήπως χαλάσει το φιλολαϊκό προφίλ των αρίστων που εξυφάνθηκε με τόσα ψέματα και παραπληροφόρηση;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)