to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΦΚΑ: Έρχεται μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Στα... μουλωχτά ο Χατζηδάκης αυξάνει τις εισφορές για σχεδόν 1 εκατ. ασφαλισμένους


Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προέβαλλαν κατά κόρον τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια και επικουρική ασφάλιση που θα τρέξει από τον Ιούνιο, έγγραφο του ΕΦΚΑ δρομολογεί μεγάλη αύξηση των εισφορών για 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και 600.000 αγρότες από τον νέο χρόνο, επικαλούμενο τις πληθωριστιές πιέσεις.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό έγγραφο, οι ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις του ασφαλιστικού ορίζουν πως από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού και όχι ποσοστού, για κύρια και επικουρική ασφάλιση, «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους στα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αφορά δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η ίδια διάταξη αφορά και τις εισφορές υπέρ υγείας των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και  των αγροτών.

Σύμφωνα επίσης με το έγγραφο, «σε περίπτωση αρνητικής τιμής του πληθωρισμού το ποσό της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγουμένου έτους».

Προς υπερδιπλάσια αύξηση;

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό την εξαγγελία Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιουνίου οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών, για τους μη μισθωτούς.

Ωστόσο με το έγγραφο του ΕΦΚΑ και την επίκληση των πληθωριστικών πιέσεων είναι πολύ πιθανό, εκτιμούν γνώστες του ασφαλιστικού, να υπάρξουν νέες, μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις εισφορές των ασφαλισμένων, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί σε ποσοστά άνω του 5%, καθώς υπάρχουν ήδη οι προβλέψεις της  Κομοσιόν για μέσο πληθωρισμό 6,3% το 2022. Να θυμίσουμε πάντως ότι από το 2025, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ' έτος, με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών.

Πάντως κυβερνητικές διαρροές δεν στέκονται στις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά εξετάζουν (μόνιμες) αλλαγές στον τρόπο αναπροσαρμογής των εισφορών σταθερού ποσού που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, προκειμένου «η αναπροσαρμογή των ποσών, που δεν μπορούν να μένουν επ' αόριστον σταθερά, να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό όπως ισχύει σήμερα»! Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει σύνδεση του ποσού της ελάχιστης ασφαλιστικής κατηγορίας που πληρώνουν οι επαγγελματίες με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, οδηγώντας έτσι και τους ελεύθερους επαγγελματίες (όπως  βέβαια και τους μισθωτούς) σε αυξήσεις των εισφορών τους.

tags: ΕΦΚΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)