to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 29.02.2020

Οικονομία

Εφιαλτική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο - Σε χαμηλό εννέα μηνών η αγορά

Σε χαμηλό εννέα μηνών η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει χθες, με πτώση 6,31% - Ανησυχίες στην παγκόσμια αγορά εξιατίας της εξάπλωσης του κορονοϊου.


Νέες μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 720 μονάδων, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί το διεθνές «ξεπούλημα» που προκαλεί η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορονοϊού.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 720,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6,31%. Η αγορά κινείται σε νέα χαμηλά εννέα μηνών και έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 20ης Μαϊου 2019 (717,21 μονάδες).

«Θύμα» του κοροναϊού και το Χρηματιστήριο Αθηνώνπερασμένη Δευτέρα μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης «χάθηκαν» περίπου 7 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης με …σπασμένα φρένα υποχώρησε σε χαμηλά εννεαμήνου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου 2019, καταγράφοντας μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις συνολικές απώλειες 13,91%.

Αρχικά οι αγορές αγνόησαν τον κοροναϊό συνεχίζοντας το πάρτι τους καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά. Όμως, η ραγδαία επέκταση των κρουσμάτων, και κυρίως όταν χτύπησε στην Ιταλία, δημιούργησε έντονες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πανικό στις αγορές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν…ανοσία.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν η αφορμή για να «κλείσουν» εσπευσμένα θέσεις τα ξένα funds στην ελληνική αγορά με την ανησυχία να αυξάνεται όταν ανακοινώθηκαν κρούσματα και στην Ελλάδα. Καθώς περιορίζεται σημαντικά η διάθεση ανάληψης ρίσκου παγκοσμίως, οι πιο κερδοφόρες προηγουμένως θέσεις είναι οι πρώτες που ρευστοποιούνται και μάλιστα περισσότερο επιθετικά.

Στην περίπτωση, όμως, που εξελιχθεί σε πανδημία, εκτιμάται πως θα κοστίσει περίπου 1,1 τρισ. δολάρια ή 1,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε χαμένα έσοδα το 2020, σύμφωνα με εκτίμηση των αναλυτών της Oxford Economics. Την ίδια ώρα απώλειες 22 δισ. δολ. θα προκαλέσει στα εισοδήματα από τον τουρισμό ο κοροναϊός σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο μελέτης της Oxford Economics.v

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)