to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 06.06.2013

Οικονομία

Εφιαλτική έκθεση ΔΝΤ: "Αυξήστε έως 12,6% φάρμακα, βιβλία, ρεύμα, νερό, ταξί"

Εφιαλτικά φορολογικά μέτρα που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των ελληνικών νοικοκυριών, προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.


Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση από 6,5% σε 19% ή και 21% του συντελεστή ΦΠΑ για πωλήσεις φαρμάκων, υπηρεσίες ξενοδοχείων (και μάλιστα σε περίοδο που αναζητείται στήριξη της οικονομίας από τον τουρισμό) πωλήσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές λιανικής πώλησης αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 11,7% με 12,6%!

Το ΔΝΤ απαιτεί ακόμη να αυξηθεί από το 13% στο 19% ή 21% ο ΦΠΑ σε όλα είδη διατροφής, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών. Αυτό σημαίνει ανατιμήσεις 5,3% έως 7% σε όλα τα προαναφερθέντα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι προτάσεις αυτές αποτελούν και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα και προετοιμάζουν τον νέο έλεγχο της Οικονομίας που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα από τους επικεφαλής ελεγκτές.

Οι τροϊκανοί ζητούν ακόμη να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από το 9% και το 16% στο 19%-21%

Επίσης, το ΔΝΤ ζητά τη δημιουργία ιδιωτικής φορολογικής και φοροεισπρακτικής υπηρεσίας. Στην έκθεσή αναφέρεται χαρακτηριστικά οτι «εάν τα μέτρα εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως η δημιουργία μιας φορολογικής υπηρεσίας εκτός της αρμοδιότητας των δημοσίων υπηρεσιών». Με άλλα λόγια το ΔΝΤ λέει ότι αν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όχι μόνο θα ληφθούν νέα μέτρα αλλά το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των εσόδων θα δοθεί σε ιδιώτες.

Επίσης στο ίδια έκθεση το ΔΝΤ:

Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμα τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, Αφήνει ανοικτή την παράταση ισχύος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2014.

Σε ανακοίνωσή τους οι εφοριακοί (ΠΟΕ - ΔΟΥ)αναφέρουν ότι για τα χάλια του φορολογικού συστήματος, ευθύνη έχουν :

Όσοι νομοθετούν με ριπές πολυβόλου, για να επιβεβαιωθεί το ανέκδοτο της «φορολογικής σταθερότητας».

Όσοι ανίκανοι ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους με γραφειοκρατία, προβληματική μηχανοργάνωση και αντικρουόμενες αποφάσεις.

Όσοι διαλύουν τον φορολογικό μηχανισμό.

Όσοι κλείνουν το μάτι στα μεγάλα εισοδήματα, χαρατσώνουν τα μικρά και τα μεσαία και κρύβουν λίστες (διαχρονικά και διακομματικά) στα συρτάρια τους.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)