to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 01.02.2016

Πολιτική

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: «Να δοθεί άπλετο φως για τη μη ανέγερση του 1ου Λυκείου Πύργου ενώ έχει αγοραστεί σχετική έκταση»

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα για την φορολογητέα και εμπορική αξία της έκτασης που προοριζόταν για την ανέγερση του 1ου Λυκείου στον Πύργο αλλά και για τα κριτήρια επιλογής του χώρου από μέρους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης μετά από σχετικό Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.


Η έκταση προτάθηκε για αγορά από την αρμόδια Επιτροπή το 2008 και συντάχθηκε Πρακτικό Καταλληλόλητας με ομόφωνη Απόφαση. Προχωρήσανε σε αγορά της έκτασης παρόλο που αν και στην απόφαση αναφερόταν ρητώς ότι οι υφιστάμενοι όροι δόμησης δεν επιτρέπανε την ανέγερση σχολείου, και σήμερα μετά από 8 χρόνια βρισκόμαστε ακόμη στα προβλήματα δόμησης που υπήρχαν το 2008. Με απλά λόγια σήμερα μαθητές και καθηγητές παραμένουν στα λυόμενα.

Στις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων σε ερώτηση από 15-12-2015 της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται πουθενά είτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε από το Δήμο Πύργου πόσο κόστισε η αγορά του χώρου έκτασης 11.100,56 τ.μ. με καθαρό δομήσιμο τμήμα 6.141,68 τ.μ.. Το Υπουργείο Εσωτερικών μάλιστα ζητάει από την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη από τις 17-12-2015 και τις 24-12-2015 με σχετικά έγγραφα ενημέρωση και ακόμη δεν την έχει λάβει.

Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης (αρ. Πρωτ. 28-12-2015/56093) του ΥΠΕΚΑ στην απάντησή της αναφέρει ότι από έρευνα στα αρχεία μας δεν έχει υποβληθεί φάκελος για την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου και συνεχίζει λέγοντας προκειμένου να επισπευτεί ο καθορισμός του χώρου του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου, προτάθηκε από το Δήμο να εγκριθεί τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 1337/1983(Α΄33), όπως ισχύει. Απαραίτητη προϋπόθεση έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού, εκτός από την γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα (επιτροπής σχολικών κτιρίων) για την καταλληλότητα του χώρου, είναι η ρύθμιση να εναρμονίζεται με τα προβλεπόμενα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στην προκειμένη περίπτωση το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει για την πολεοδομική ενότητα «Ετιά» ένα Γυμνάσιο-Λύκειο, (έκτασης 0,69) σε διαφορετικό σημείο της πόλης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έγκριση του 1ου Γενικού Λυκείου Πύργου στο συγκεκριμένο γήπεδο όπου τμήμα του προβλέπεται να έχει χρήση «γενικής κατοικίας» και τμήμα του «αστικού πρασίνου».

Μετά τα παραπάνω, όπως ενημερωθήκαμε από το Δήμο Πύργου, βρίσκεται σε εξέλιξη Μελέτη Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία λαμβάνονται υπόψη τα νεότερα δεδομένα της περιοχής προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για την ανέγερση του 1ου Γενικού Λυκείου.

Επίσης, στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Πύργου αλλά και έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, η περιοχή είναι δεσμευμένη για αθλητικές εγκαταστάσεις και αστικό πράσινο και είναι απαραίτητη η τροποποίηση του ΓΠΣ για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής και τον χαρακτηρισμό της σε γενική κατοικία. Άρα, από το 2008 το τεχνικό τμήμα του Δήμου διατηρούσε επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος για την ανέγερση σχολικού κτιρίου.

Αυτό που προκύπτει από την ενημέρωση είναι ότι στην ομόφωνη απόφαση του Πρακτικού Καταλληλότητας που μας κοινοποίησε το Υπουργείο Παιδείας αυτό που από το 2008 κρινόταν ως απολύτως αναγκαίο, δηλαδή η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού με όρους δόμησης επαρκείς για την κατασκευή σχολικού κτιρίου δεν έχει ακόμα καν δρομολογηθεί.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος του Δήμου Πύργου στο με αρ. πρωτ. 42602/23-12-2015 έγγραφό της αναφέρει ότι στην υπό εξέλιξη Μελέτη Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πύργου θα εξεταστεί το ζήτημα της πρόβλεψης χρήσεων γης ώστε να είναι δυνατή η ανέγερση διδακτηρίου. Δεν εκφράζεται επομένως καμία βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί. Και αυτό το γνώριζαν όλοι καθώς η Διεύθυνση Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας από τον Δεκέμβριο 2008 είχε αναφέρει σε έγγραφό της ότι παρόλο που το δημιουργούμενο οικόπεδο είναι υπεράρτιο με βάση την εκτός σχεδίου δόμηση, για να αξιοποιηθεί πρέπει είτε να εγκριθεί το Σχέδιο Πόλης είτε να συνταχθεί τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας το Πρακτικό Καταλληλότητας αποτελεί το πρωταρχικό στάδιο για την προώθηση της διαδικασίας καθορισμού χρήσης γης. Στο συγκεκριμένο Πρακτικό από 16-7-2008 αναφέρεται ρητώς η αναγκαιότητα έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για το χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολικού και ειδικών όρων δόμησης. Στο κτιριολογικό πρόγραμμα που μας επισυνάπτει δυναμικότητας 270 μαθητών προβλέπεται η ανέγερση κτιρίου συνολικού μεικτού εμβαδού 2.525 τ.μ.

Όπως προαναφέρθηκε μαθητές και καθηγητές μετά από τόσα χρόνια, παραμένουν στα λυόμενα. Χρήματα του ελληνικού λαού δόθηκαν για την αγορά του χώρου που ακόμα παραμένει ακατάλληλος. Επιτέλους, πρέπει κάποιοι να ελέγχονται για τις αποφάσεις τους, για το πώς κατανέμουν το μόχθο του ελληνικού λαού και για το ότι τα παιδιά μας δεν έχουν τα σχολεία που τους αντιστοιχούν. Απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση γύρω από την επιλογή του χώρου αλλά και άμεση διευθέτηση του ζητήματος.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)