to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 27.03.2018

Πολιτική

Έφη Αχτσίοχλου: Να ενισχύσουμε με κάθε ευκαιρία και δυνατότητα τις ευάλωτες ομάδες

Σε ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού του ΤΕΒΑ, με θέμα τον εθελοντισμό και τη σπατάλη τροφίμων, μίλησε σήμερα Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.


«Η κυρίαρχη πολιτική πρακτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις διακηρύξεις και τους στόχους που επικαλέστηκε, άφησε πίσω σε συνθήκες φτώχειας και περιθωριοποίησης, ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών στρωμάτων που είτε δεν είχαν γνωρίσει τα οφέλη της ανάπτυξης είτε δέχτηκαν με σφοδρότητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», τόνισε η Υπουργός Εργασίας.

«Αυτή η πολιτική πρακτική πρέπει άμεσα να αντιστραφεί. Τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την ενίσχυση ετερόκλητων πολιτικών μορφωμάτων με κοινό χαρακτηριστικό τους τον εθνικισμό και την αναδίπλωση», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να μας κάνει να στρέψουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της ισότητας όχι απλώς ως προτεραιότητα, αλλά ως ανάγκη υπαρξιακή για τη σημερινή Ευρώπη και τους λαούς της. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε κανείς να μην μείνει πίσω, ώστε όλοι να βγουν όρθιοι από το τούνελ της κρίσης και να απολαύσουν αυτό που τους αναλογεί από την ανάπτυξη».

Η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ένας βασικός άξονας σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προστασία της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των ατομικών αλλά και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. Ένα αναπτυξιακό πλάνο για την Ευρώπη που θα στοχεύει στη δημιουργία θέσεων σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας». Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι αναγκαία η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας. Δεν μπορεί να μιλάμε για καταπολέμηση των ανισοτήτων αν δεν έχουμε έμπρακτα και δεσμευτικά ως κορυφαίο και κεντρικό στόχο την εξασφάλιση της ίσης πρόσβασης για όλους στην τροφή, την υγεία, την εργασία, τη στέγη, την εκπαίδευση». Τόνισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση εργάζεται προσηλωμένα σ’ αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιεί από την πρώτη στιγμή όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχει μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι μερικές έμπρακτες αποδείξεις αυτής της πολιτικής προτεραιότητας».

Τέλος, υπογράμμισε πως «σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση εργαζόμαστε και εντάσσουμε στον σχεδιασμό μας την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που συνδυαστικά αφορά περιβαλλοντικά θέματα, οικονομικά θέματα και θέματα κοινωνικής πολιτικής. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα δομών υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, το οποίο πρέπει να ενισχύσουμε με κάθε ευκαιρία και δυνατότητα».

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)