to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 26.05.2022

Οικονομία

Έφη Αχτσιόγλου: Ξοδεύεται δημόσιο χρήμα χωρίς να προστατεύεται η κοινωνία

Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στον Real fm 97,8 για γενικευμένη οικονομική ασφυξία στους εργαζόμενους, στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


«Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα μία πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας. Δεν είναι μόνο ποσοτικό το ζήτημα, είναι πρωτίστως ποιοτικό. Έχει επιλέξει να τροφοδοτεί με λεφτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και μέσω του εισοδήματος των πολιτών τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας και τη σώρευση υπερκερδών», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.

«Και συνολικά όμως, δαπανώνται μεγάλα ποσά είτε για την εύνοια ελαχίστων (π.χ. μείωση φορολογίας στα μερίσματα) είτε με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως τα 7 δισ. απευθείας αναθέσεις σε αμφίβολης ποιότητας έργα. Και μετά η κυβέρνηση επικαλείται τη δημοσιονομική στενότητα για να μην πάρει μέτρα που προστατεύουν την κοινωνία από την ακρίβεια», πρόσθεσε.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «έπρεπε να έχει τεθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, να υπάρχει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, για να έχουμε ουσιώδη μείωση των λογαριασμών. Επίσης, να έχει μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτερα όρια της ΕΕ και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. Τα μέτρα που εισηγούμαστε δεν είναι καινοφανή, πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα έχουν διεκδικήσει και τα έχουν πετύχει».

Αναφερόμενη στην αναδρομική αποζημίωση οικιακών καταναλωτών για «τη ληστρική πολιτική εις βάρος του εισοδήματός τους», χαρακτήρισε «προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών» την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αποζημίωση με όριο τα 600 ευρώ, όταν «τα 280 εκατ. για πάνω από 4 εκατ. καταναλωτές είναι ένα μεσοσταθμικό ποσό της τάξης των 66 ευρώ, για ολόκληρο το 6μηνο Δεκεμβρίου-Μαΐου».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε, διότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε λέγοντας πως πρωτίστως θα μεριμνήσει γι’ αυτή και τώρα οι άνθρωποι βιώνουν μία γενικευμένη οικονομική ασφυξία. Την ίδια στιγμή βλέπουν να διογκώνεται ο μισθός σε ελαχίστους, για παράδειγμα στα golden boys της ΔΕΗ και στον διοικητή της που παίρνει ένα δυσθεώρητο επίπεδο μισθού, ενώ ακούν τον κ. Μητσοτάκη να τους μιλάει για ολιστική ζωή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)