to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 02.11.2018

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών

«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα ήταν από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας και την κάναμε πράξη από την 21η Αυγούστου 2018» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο ρ/σ «Palmos 104,2» της Καρδίτσας.


«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα ήταν από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας και την κάναμε πράξη από την 21η Αυγούστου 2018», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Palmos 104,2» της Καρδίτσας.

«Έως σήμερα έχουμε ήδη κηρύξει γενικώς υποχρεωτικές 8 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 190.000 εργαζόμενους», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

«Η βασική προτεραιότητα του κόσμου της εργασίας αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθεί ο μισθός του», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και υπενθύμισε ότι «η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού το 2012, κατά 22% και κατά 32% για τους νέους και η αναστολή της λειτουργίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα», ήταν παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στη δραστική μείωση των μισθών.

Η σημερινή κυβέρνηση, επισήμανε, «ακριβώς για να απαντήσει σε αυτά τα δύο κορυφαία ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, αφενός επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφετέρου προχωρά τάχιστα στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019, με ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2019, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα μειωθεί κατά 33,3%. Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, μειώνεται και η εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/μήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η χώρα μετά την 21η Αυγούστου δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εκτός μνημονίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να εφαρμόζουμε πολιτικές ή να συμφωνούμε πολιτικές με τους δανειστές μας, προκειμένου να λαμβάνουμε τη δανειοδοτική δόση. Άρα, ο μηχανισμός αυτός επιβολής στην πραγματικότητα πολιτικών και εξάρτησης από τη συμφωνία των θεσμών για την υλοποίηση των πολιτικών, προκειμένου να λάβουμε τις δόσεις, έχει οριστικά τελειώσει για τη χώρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)