to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 17.01.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: «Τα γραφεία του ΔΝΤ κλείνουν, το πνεύμα του όμως παραμένει στις εργατικές πολιτικές της ΝΔ»

«Μπορεί το γραφείο του ΔΝΤ να κλείνει, το “πνεύμα” του όμως δυστυχώς παραμένει μέσα στις πολιτικές της ΝΔ . Η πιο καθαρή απόδειξη αυτού είναι τα εργασιακά, όπου το μοντέλο του επανέρχεται οικειοθελώς από την κυβέρνηση, εκτός μνημονίων», τόνισε μεταξύ άλλων Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο news247.gr


Aναλυτικά η συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στο News247.gr:

-          Τι ακριβώς συμβαίνει με το πρόγραμμα κατά του brain drain κ.Αχτσιόγλου;

Το πρόγραμμα για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ήταν ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των πολιτικών καταπολέμησης του brain drain.

Χιλιάδες νέοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά εργάστηκαν μέσω αυτού του προγράμματος, με σχετικά ικανοποιητικούς μισθούς σύμφωνα και με τα προσόντα τους, σε projects όπως η έκδοση συντάξεων, η διαχείριση της αιμοδοσίας κ.λπ. Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα αρνείται να ανανεώσει το πρόγραμμα και οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους στην ανεργία και στη μετανάστευση. Την ίδια ώρα με επικοινωνιακές φιέστες επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.  Η καταπολέμηση του brain drain όμως, όπως και συνολικά τα ζητήματα της εργασίας δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι.

-          Η κατάσταση με τον κατώτατο μισθό πού οδηγείται; Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλάσια αύξηση σε σχέση με την ανάπτυξη, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά;

Η κυβέρνηση έχει αποφύγει να τοποθετηθεί καθαρά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το τελευταίο διάστημα κεντρικά στελέχη της αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην γίνει το 2020 έστω και αυτή η ανεπαρκής αύξηση που προεκλογικά υπόσχονταν. Αν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται απλώς για άλλο ένα «είπα – ξείπα» της ΝΔ, αλλά για ένα συντριπτικό πλήγμα στους εργαζόμενους. Απ’ ό,τι φαίνεται στο σχέδιο της ΝΔ οι εργαζόμενοι είναι πάντα χαμένοι, ανεξαρτήτως συνθηκών: εντός κρίσης, εκτός κρίσης, σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η δική μας θέση είναι καθαρή. Δεν μπορεί να νοηθεί δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αύξηση μισθών των εργαζομένων. Και τούτο στο σχέδιό μας αναλύεται σε συγκεκριμένα βήματα. Την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου που κάναμε το 2019. Την αύξηση κατά 7,5% κατ’ έτος το 2020 και 2021. Την πλήρη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ώστε να υπάρξει αύξηση και στα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια πέραν του κατώτατου μισθού. Και η αύξηση αυτή είναι αναγκαία όχι μόνο για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας μέσω της τόνωσης της κατανάλωσης. Πάντως παρά τα αρνητικά μηνύματα από τη ΝΔ, η μάχη για την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να χαθεί.

-  Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται απολύσεις και σε μεγάλες μάλιστα επιχειρήσεις. Πώς το εξηγείτε και τι πρέπει να γίνει;

Πριν από το τελευταίο διάστημα, που αναφέρετε, έχουν υπάρξει μία σειρά ενέργειες της ΝΔ που έχουν δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας: υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε., κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατάργηση με νόμο της συλλογικής σύμβασης στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Το σήμα στην αγορά εργασίας έχει λοιπόν δοθεί και είναι σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας για απολύσεις, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και εργολαβοποίηση. Αυτή την περίοδο βιώνουμε ουσιαστικά τις πρακτικές που «νομιμοποιούνται» απ’ αυτό το πολιτικό σήμα σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, στον ΟΤΕ, στα Λιπάσματα Καβάλας και στα ΕΛΠΕ.

Είναι πια εν τοις πράγμασι προφανές ότι το σύνθημα της ΝΔ για “περισσότερες και καλύτερες δουλειές” ήταν ψευδεπίγραφο. Αυτό που απαιτείται είναι μια συντονισμένη  αντίδραση των εργαζομένων, η διεκδίκηση καλύτερων μισθών και όρων εργασίας, καθώς και των προοδευτικών φιλεργατικών πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτόν τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι δίπλα στον κόσμο της εργασίας. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, εγείροντας το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, αναδεικνύοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

-Την κατάσταση στην αγορά εργασίας πώς την εκτιμάτε;

Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση των δεδομένων της αγοράς εργασίας το τελευταίο εξάμηνο.  Επί διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουμε σειρά από αρνητικά ρεκόρ στις απολύσεις, τη δημιουργία πολύ λιγότερων νέων θέσεων εργασίας συγκριτικά με πέρυσι και την αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα την εποχή μετά την κρίση.

-    Και σε αυτό το πλαίσιο τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Και δεν σας ανησυχούν οι μικρές δυνάμεις που έχετε στα συνδικάτα;

Κατ’ αρχάς τα εργασιακά αποτελούν αιχμή της αντιπολίτευσης που ασκούμε εντός και εκτός Βουλής.  Αναδεικνύουμε τα προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής για τους εργαζόμενους, αναδεικνύουμε περιπτώσεις αυθαιρεσίας και καταχρηστικών πρακτικών, εισηγούμαστε προτάσεις. Βλέπετε ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ερχόμαστε σε επαφή με τους ίδιους τους εργαζόμενους και με τους εκπροσώπους τους για να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που προκύπτουν και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους. Ως προς το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα τώρα. Είναι γεγονός ότι έχει αδυναμίες και η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα, παρότι κρίσιμη, θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση όμως δεν είναι κάτι στατικό, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ανάλογα και με τις συνθήκες. Η αίσθησή μου είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανασυγκρότησης των δυνάμεων των συνδικάτων απέναντι σε μία πολιτική που πλήττει ευθέως και οριζόντια τα δικαιώματα των εργαζομένων.

-  Τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις που έχει υποσχεθεί να φέρει ο κ. Μητσοτάκης θα τον ψηφίσετε;

Προφανώς απορρίπτουμε κάθε σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Το σχέδιο αυτό δεν θα είναι εξάλλου παρά ο επόμενος κρίκος σε μια αλυσίδα επιλογών της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, με μόνο στόχο την τρομοκράτηση της κοινωνίας και την αποτροπή αντιδράσεων στην πολιτική της. Είναι πλέον προφανές ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αφοσιωθεί στην καταστολή κινητοποιήσεων, το κυνήγι οποιουδήποτε δεν ανταποκρίνεται στα κριτήριά της και στη συγκάλυψη περιστατικών παράνομης βίας και αυταρχισμού.

-   Το ΔΝΤ κλείνει το γραφείο του στην Ελλάδα. Πώς αποτιμάτε την παρουσία του;

Το κρίσιμο δεν είναι το κλείσιμο των γραφείων του ΔΝΤ αλλά η έξοδος από την επιτροπεία του ΔΝΤ που συντελέστηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2018. Το ΔΝΤ υπηρέτησε εμμονικά την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή της μείωσης μισθών και εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων και της εν γένει απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Μια πολιτική που αποδείχθηκε συντριπτική για την ελληνική κοινωνία αλλά και απολύτως αναποτελεσματική ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας. Το ΔΝΤ έκανε τεράστια λάθη στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του, λάθη που παρότι σε επόμενο χρόνο παραδεχόταν, αρνούνταν στην πραγματικότητα να διορθώσει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι το ΔΝΤ ήταν ο μόνος θεσμός που επέμενε για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη ρύθμισής του, πράγμα που επίσης επέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ευνοϊκούς όρους για τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2018.

Συνολικά το ΔΝΤ ταυτίζεται με τις συνταγές ακραίας λιτότητας και αυτή η ταύτιση είναι πραγματική. Μια ταύτιση, που στην περίπτωση της Ελλάδας, προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, φτωχοποίηση και βύθιση της οικονομίας στην ύφεση.

Εκείνο όμως που θέλω να σημειώσω είναι ότι μπορεί το γραφείο του ΔΝΤ να κλείνει, το “πνεύμα” του όμως δυστυχώς παραμένει μέσα στις πολιτικές της ΝΔ . Η πιο καθαρή απόδειξη αυτού είναι τα εργασιακά, όπου το μοντέλο του επανέρχεται οικειοθελώς από την κυβέρνηση, εκτός μνημονίων.

-  Η αποχώρηση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Εργασίας τι σηματοδοτεί;

Ως προς την ουσία της πολιτικής της ΝΔ στα εργασιακά και το ασφαλιστικό δεν αλλάζει τίποτα. Το πλαίσιο στα εργασιακά είναι αυτό που σας προανέφερα. Στο ασφαλιστικό έρχονται αυξήσεις εισφορών κατά 20% για το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών με θεμελίωση εκ νέου άδικου συστήματος κλάσεων καθώς και κατάργηση της 13ης σύνταξης. Άρα οι πολιτικές επιλογές είναι σαφείς και δεν δημιουργούνται καλύτερα δεδομένα για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τη μετακίνηση ενός υπουργού.

Το κρίσιμο όμως αυτής της κίνησης του κ. Μητσοτάκη δεν είναι το υπουργείο Εργασίας αλλά η επανίδρυση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής μετά την πολύβοη κατάργησή του. Η μέσα σε ένα εξάμηνο σωρεία αλλοπρόσαλλων ενεργειών της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό είναι ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας της σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο τομέα όπου το κυβερνών κόμμα έχει να επιδείξει μόνο ακροδεξιές κραυγές και ανικανότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)