to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 01.12.2017

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου στην DW: «Σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης επέρχονται συμφωνίες, δεν μένουν ανοιχτά»

«Το σίγουρο είναι ότι μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση είναι κομβική για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει στη γερμανική κυβέρνηση ένα μείγμα που θα επιτρέψει να τεθεί με εμφατικό τρόπο το ζήτημα των κοινωνικών ζητημάτων και ιδίως της άμβλυνσης των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν και προοδευτικές δυνάμεις σε αυτή την κυβέρνηση» τονίζει μεταξύ άλλων η υπ. Εργασίας


«Το σίγουρο είναι ότι μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση είναι κομβική για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που έχει κατά τη γνώμη μου σημασία είναι να υπάρχει στη γερμανική κυβέρνηση ένα μείγμα που θα επιτρέψει να τεθεί με εμφατικό τρόπο το ζήτημα των κοινωνικών ζητημάτων και ιδίως της άμβλυνσης των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν και προοδευτικές δυνάμεις σε αυτή την κυβέρνηση», εννοώντας προφανώς το SPD, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle με αφορμή την συμμετοχή της σε συνέδριο του επιστημονικού ιδρύματος της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων για κοινωνικά ζητήματα. Η Eφη Αχτσιόγλου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το κυβερνητικό αδιέξοδο θα πρέπει να ξεπεραστεί σύντομα.

«Στην ΕΕ θα πρέπει να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στη «ρητορική» για την αναγκαιότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, εργαζόμενους με πολύ χαμηλούς μισθούς, ανασφάλιστους. Αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται παντού στην ΕΕ - όχι μόνο σε χώρες που βιώνουν οικονομική κρίση και προκαλείται κοινωνική δυσφορία», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου. «Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι για παράδειγμα ή ενδυνάμωση των ακροδεξιών δυνάμεων - ακόμη και στη Γερμανία. Αυτή η εξέλιξη καθιστά αναγκαία μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει την κοινωνική ανισότητα. Εξ ου και η σημασία μιας γερμανικής κυβέρνησης με κοινωνικές ευαισθησίες».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα «ο στόχος του υπουργείου της δεν είναι μόνο η αποκατάσταση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων. Επιδιώκει και νέες παρεμβάσεις για να αποκτήσουν δικαιώματα οι «αθέατοι» εργαζόμενοι, αυτοί που εργάζονται επισφαλώς: αδήλωτοι, υποδηλωμένοι, απλήρωτοι αλλά, όπως επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου, και «πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχουν τα μειονεκτήματα του αυτοαπασχολούμενου (καμία προστασία), αλλά και τα μειονεκτήματα της μισθωτής εργασίας (χαμηλό εισόδημα). Σε όλες αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν αποτελούν περιθώριο της κοινωνίας, αλλά τον κύριο πυρήνα της κοινωνικής πραγματικότητας, πρέπει να μπορέσουμε να τους εγγυηθούμε βασικά δικαιώματα, να γίνουν ορατοί και να γίνουν διαμορφωτές των πολιτικών εξελίξεων».

Η υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει στη συνέντευξη της στην Deutsche Welle τις πληροφορίες πως «η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος θα ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες». Ενδεικτικό παράδειγμα για αυτή την εκτίμηση είναι και τα σημεία της αξιολόγησης που αφορούν το χαρτοφυλάκιό της. Η επισκόπηση της εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 έχει τελειώσει, στα δε εργασιακά, η όλη συζήτηση για το συνδικαλιστικό νόμο «περιορίστηκε» σε μια αλλαγή σε σχέση με τη λήψη απόφασης για απεργία, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη τα οικογενειακά επιδόματα. Σε όλα τα θέματα «επέρχονται συμφωνίες, δεν μένουν ανοιχτά» δηλώνει η κ. Αχτσιόγλου.

Στο ερώτημα της Deutsche Wele σε τι οφείλεται αυτή η στάση των θεσμών, η οποία διαφέρει αισθητά από τη στάση της κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, η ελληνίδα υπουργός απάντησε: «Για τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης ευθύνονται οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η θέληση που επιδεικνύουν οι δανειστές τώρα, ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, σχετίζεται με προόδους που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα: Η επίτευξη των στόχων, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καλά νούμερα σε σχέση με τις άμεσες επενδύσεις και τις εξαγωγές – όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ ευνοϊκό μομέντουμ, το οποίο είναι εμφανές και από τη διάθεση των υπολοίπων που κάθονται στο τραπέζι».

Πηγή: Deutsche Welle

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)