to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 26.04.2023

Οικονομία

Έφη Αχτσιόγλου: Μείωση των πραγματικών μισθών, το στίγμα της ΝΔ

«Η καθημερινότητα των πολιτών διαψεύδει την κυβερνητική ρητορική για τις «επιτυχίες» της οικονομικής πολιτικής», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» με τους Γιώργο Χουδαλάκη & Βούλα Κεχαγιά, στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV (25/4/2023)


«Η οικονομική πολιτική της ΝΔ μείωσε το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ενώ σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο πραγματικός μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε το 2022, ενώ η Ελλάδα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ο ονομαστικός μισθός μειώθηκε και την περίοδο 2019-2022. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σαφών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε.

Για το κεντρικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ σε σχέση με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η κα Αχτσιόγλου έθεσε το ερώτημα γιατί δεν συνέβη αυτό στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, παρότι ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές.

Στους ισχυρισμούς του συνομιλητή της από τη ΝΔ, κ. Τσακλόγου,  για θεαματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία απάντησε ότι τόσο τα στοιχεία όσο και η καθημερινότητα δείχνουν ότι συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης που συνοψίζονται στην καθήλωση των μισθών, τους έμμεσους φόρους και τη μη παρέμβαση στις τιμές σαρώθηκε το εισόδημα των πολιτών.

Όσον αφορά τις επενδύσεις υπογράμμισε ότι «το 90% των επενδύσεων που έγιναν στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια δεν ήταν παραγωγικές».

Αναφορικά με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για αύξηση των μισθών κατά την επόμενη τετραετία θύμισε ότι τα ίδια είχε υποσχεθεί και για την προηγούμενη τετραετία, όπως και πολλά άλλα, ωστόσο «αποδείχθηκαν μια ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Και όλα αυτά ενώ  ο κ. Μητσοτάκης είχε στα χέρια του όλα τα εργαλεία και όλες τις ελευθερίες για την άσκηση μιας επεκτατικής οικονομικής πολιτικής αλλά έκανε συγκεκριμένες επιλογές, που οδήγησαν στη σώρευση κερδών για ελάχιστους και την υποβάθμιση της καθημερινότητας για την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιλογές υπαγορευμένες από την ταξικά μεροληπτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άγγιξε τους μεγάλους παίκτες της αγοράς που φοροδιαφεύγουν και δεν πραγματοποίησε ελέγχους εκεί που έπρεπε, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή και την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα, η πολιτική της έπληξε τους εργαζόμενους, παγώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αποτρέποντας αυξήσεις στους μισθούς σε όλα τα επίπεδα».

Κλείνοντας, απαντώντας στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αντιεπενδυτικό» κόμμα, η κα Αχτσιόγλου υπενθύμισε στους συνομιλητές της ότι «το 2018 είχαμε ρεκόρ 15ετίας ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα, ενώ στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία μειώθηκε κατά 10 μονάδες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)