to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 22.11.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Λόγω των επιλογών της κυβέρνησης θα έχουμε μια από τις πιο βαθιές υφέσεις στην Ευρώπη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα κατέθεσε τις προτάσεις του για την οικονομία, τις επικαιροποιούσε μάλιστα διαρκώς, αλλά μιλά σε ώτα μη ακουόντων. Η κυβέρνηση χαμένη στον αυτοθαυμασμό και την αλαζονεία της δεν ακούει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την κοινωνία.


Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην “Κυριακάτικη Kontranews”

Πώς αξιολογείτε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία και το lockdown;

Η κυβέρνηση, από την έναρξη της πανδημίας, έλαβε μέτρα ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση. Δεν στήριξε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μισθούς, τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, το εισόδημα των νοικοκυριών. Οι επιλογές της αυτές ήδη πριν το δεύτερο lockdown οδήγησαν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο: δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι, μικρές επιχειρήσεις καταχρεωμένες και έτοιμες για λουκέτα, φτωχοποίηση των νοικοκυριών που έχασαν ήδη από την πρώτη φάση 4 δισ. του διαθέσιμου εισοδήματός τους, δραματική μείωση των μισθών.

Σήμερα, εν μέσω ενός δεύτερου lockdown, το οποίο κατέστη αναπόφευκτο ακριβώς λόγω της μη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια οικονομική συνταγή. Συνεχίζει τα ίδια μέτρα που παράγουν το αδιέξοδο: Επιδότηση της ανεργίας -με ένα πενιχρό επίδομα- αντί για στήριξη της εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή -δάνειο δηλαδή,  την οποία δεν λαμβάνει η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, προγράμματα ελαστικοποίησης εργασίας και μειωμένων μισθών, αποκλεισμός των επαγγελματιών από τον τραπεζικό δανεισμό και τη ρευστότητα, ανύπαρκτη στήριξη σε ολόκληρους κλάδους όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Είναι ακριβώς λόγω αυτών των επιλογών που η χώρα μας θα έχει μια από τις πιο βαθιές υφέσεις στην Ευρώπη φέτος, παρότι εισήλθε πιο αργά στην πανδημική κρίση από τις άλλες χώρες, και που καταργείται η προοπτική ταχείας ανάκαμψης.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα κατέθεσε τις προτάσεις του για την οικονομία, τις επικαιροποιούσε μάλιστα διαρκώς, αλλά μιλά σε ώτα μη ακουόντων. Η κυβέρνηση χαμένη στον αυτοθαυμασμό και την αλαζονεία της δεν ακούει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την κοινωνία. 

Επιμένουμε έστω και τώρα, στο και είκοσι -γιατί εκεί βρισκόμαστε- σε άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, προσθήκη ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμες προσλήψεις και μέτρα αποσυμφόρησης των τάξεων, με προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές.

Στον ιδιωτικό τομέα, αναπλήρωση από το κράτος των μισθών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές και προστασία θέσεων και σχέσεων εργασίας. Απευθείας επιχορήγηση -μη επιστρεπτέα- στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στα νοικοκυριά (400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200€ για το δεύτερο και 100€ για κάθε παιδί). Πλήρης κάλυψη από το κράτος, χωρίς καμία μείωση, του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων. Επιδότηση των ενοικίων στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές για να μην σωρεύουν άλλο χρέη και να μην στερείται ούτε ο ιδιοκτήτης τη ρευστότητα που έχει ανάγκη αυτές τις μέρες. Πρόκειται για ένα ελάχιστο πακέτο άμεσης βοήθειας που και μπορεί και οφείλει να υλοποιήσει το κράτος.

Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE. Θεωρείτε πως η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο;

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πήρε πολύ μικρό ποσό σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιου σχηματισμού της αγοράς εργασίας και τούτο παρά το γεγονός ότι έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ. Ενδεικτικά σας λέω ότι η Πορτογαλία έλαβε 5,9 δισ. από το ίδιο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν κυριολεκτικά απούσα από τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν διεκδίκησε τίποτα. Πήρε ό,τι της έδωσαν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η κατεύθυνση στην οποία δαπανά τα χρήματα αυτά. Τα χρησιμοποιεί για να καλύψει  τις μέχρι σήμερα αναστολές εργασίας και το πρόγραμμα Συν-Εργασία, δηλαδή, για τη μέχρι τώρα επιδότηση της ανεργίας, και για το αποτυχημένο πρόγραμμα της οριζόντιας μείωσης μισθών και της ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας. Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης λοιπόν, οι εργαζόμενοι της χώρας δεν έχουν να αναμένουν τίποτα από το πακέτο αυτό, παρά την προκλητική του διαφήμιση από τη ΝΔ.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως με πρόσχημα την πανδημία εφαρμόζει τις πολιτικές, τις οποίες υποστηρίζει στην πραγματικότητα...

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές μη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και επίθεσης στην εργασία από λάθος, από ανικανότητα ή από ανεπάρκεια. Αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο εξάλλου περιγράφεται ανοιχτά και στην έκθεση Πισσαρίδη. Απλώς με αφορμή την πανδημία επιταχύνει τις παρεμβάσεις της. Το στρατηγικό της σχέδιο είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού πλήρως ελαστικοποιημένου εργατικού δυναμικού. Η, δε, πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία είναι δεμένη με τον στρατηγικό της προσανατολισμό. Όταν η προτεραιότητα της ΝΔ στην υγεία είναι να δοθεί χώρος στους ιδιώτες, προφανώς δεν θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα. Όταν η προτεραιότητα στις μεταφορές είναι η ιδιωτικοποίηση, προφανώς και δεν θα στηριχθούν οι δημόσιες δομές. Όταν η προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων –όπως η TUI- προφανώς δεν θα ανοίξει ο τουρισμός με ενιαία οριζόντια πρωτόκολλα. Άρα η αποτυχία της κυβέρνησης δεν είναι σημειακή. Είναι αποτυχία του στρατηγικού μοντέλου που υπηρετεί.

Παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης τα κόμματα της αριστεράς βρήκαν τρόπο να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Είναι αυτό ένα ανοιχτό παράθυρο για μελλοντικές συγκλίσεις ή και συνεργασίες;

Τα κόμματα της αριστεράς και τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου και τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Αυτή που δεν τήρησε τα μέτρα ήταν η κυβέρνηση, η οποία με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη κατέβασε χιλιάδες αστυνομικούς στον δρόμο δημιουργώντας μία υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας.

Το κείμενο που συνυπογράψαμε με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 όρθωσε ένα μέτωπο ενάντια στη γελοία και επικίνδυνη, συγχρόνως, προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και του κ. Χρυσοχοΐδη να αναστείλουν συνταγματικά δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός, για να αλλάξει την επιβαρυντική γι’ αυτόν ατζέντα, προκάλεσε μία τεχνητή ένταση, θεωρώντας ότι μπορεί να αναστέλλει το Σύνταγμα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ότι τα συνταγματικά δικαιώματα δεν τίθενται υπό τη δική τους αίρεση ή έγκριση.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, είμαι βέβαιη ότι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημοκρατικής και συνταγματικής εκτροπής, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα είναι πάντα συσπειρωμένες.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)