to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 30.09.2016

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης έγκειται στην αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης

Την Πέμπτη 29-09-2016, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση-ακρόαση της Ομάδας Εργασίας για την Ελλάδα (Working Group on Greece) της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής, παρουσιάσθηκαν οι εξελίξεις του μετώπου της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και η πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Στην ομιλία της στην Επιτροπή, η Έφη Αχτσιόγλου, διευθύντρια του Γραφείου του υπουργού Εργασίας, σημείωσε ότι «η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης έγκειται στην αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης που συντελέστηκε στη χώρα μας, από το 2010 και μετά και η επιστροφή στις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου».

Τόνισε επίσης, ότι ενόψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, «το ζήτημα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως ζήτημα που αφορά μόνο μία χώρα, δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά ελληνικό. Η επιστροφή στις αρχές της κοινωνικής Ευρώπης δεν είναι αναγκαία μόνο για τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα και την κοινωνική συνοχή στη χώρα, είναι, επίσης, αναγκαία για τη συνοχή, την κοινωνική νομιμοποίηση του ενωσιακού οικοδομήματος, για την ταυτότητα και, τελικά, για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».

Ο Thomas Händel, πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ομάδας Εργασίας, που παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών στην Ελλάδα, εξέφρασε την έντονη επιθυμία του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί γενικότερα, να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές διαστάσεις του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Υπογράμμισε περαιτέρω, πως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλιστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να επαναθεμελιωθούν. Τέλος, υποστήριξε ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, θα πρέπει να στηριχτούν στα συμπεράσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας, καθώς και στον κοινωνικό διάλογο, με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, εργατική και κοινωνική, όπως και στις αρχές που υιοθετούνται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αποτυπώνονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)