to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 23.03.2023

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί»

«Το νομοσχέδιο διαφημιζόταν ως μείζονα παρέμβαση για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών και τελικά η βασική ρύθμιση είναι η αναβίωση μιας ρύθμισης οφειλών που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε στην ομιλία της η τομεάρχισσα Οικονομικών και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε οριστική αποδρομή. Από το 2019 με την πρόθυμη βοήθεια ενός ολόκληρου συστήματος εξουσίας προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι εκπροσωπεί κάτι το καινοτόμο και το προοδευτικό. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει μείνει να θυμίζει εκείνο το επιτηδευμένο αφήγημα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «Η ΝΔ:

  • Υποσχέθηκε οικονομική ευρωστία και καλοπληρωμένες δουλειές. Και κατάφερε να είμαστε η χώρα με τη χειρότερη σχέση εισοδήματος και κόστους ζωής, να έχουμε το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη, να αυξηθεί η φτώχεια, να διευρυνθούν οι ανισότητες, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες, ο κατώτατος μισθός να έχει χάσει σχεδόν το 20% της αγοραστικής τους δύναμης.
     
  • Υποσχέθηκε κράτος δικαίου και ανεξαρτησία των θεσμών. Και έφερε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης: μία κυβέρνηση αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, που παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, την ηγεσία του στρατεύματος, επιχειρηματίες, στη συνέχεια αρνείται τα πάντα και στο τέλος κάνει ότι είναι δυνατό για να συγκαλυφθεί η αλήθεια.
     
  • Υποσχέθηκε επιτελικό κράτος. Και παραδίδει σήμερα ένα κράτος εγκληματικά ανίκανο, με τις δημόσιες υποδομές σε κατάρρευση, ένα κράτος αποσυρμένο από κάθε κοινωνική λειτουργία. Το επιτελικό κράτος δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο παρά ένας γιγαντιαίος μηχανισμός πελατειακών σχέσεων, απευθείας αναθέσεων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
     
  • Υποσχέθηκε καθεστώς λογοδοσίας. Και μετέτρεψε τη θητεία της σε ένα φεστιβάλ αποφυγής της ευθύνης.
     
  • Υποσχέθηκε διάλογο. Και από την πρώτη μέρα άσκησε την εξουσία με τη μέγιστη δυνατή αλαζονεία και έπαρση. Όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι αδαής, δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει, και στη συνέχεια στοχοποιείται και μετατρέπεται σε εχθρό».


Απαντώντας στον κ. Σταϊκούρα ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είναι σχολιαστής της οικονομικής πραγματικότητας και της αύξησης των τιμών, πρέπει να πει τι κάνει για να στηρίξει τους πολίτες κι αν αυτό αποδίδει. Όσο προσπαθεί να φτιάξει καρικατούρες θέσεων για να αποδομήσει την αντιπολίτευση, επιβεβαιώνει ότι είναι ο πιο “άξιος” υπουργός της κυβέρνησης που καταρρέει».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη να αναλάβει τη συντριπτική ευθύνη για όλα αυτά που μας οδήγησαν στο δυστύχημα. Την τεράστια απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου επί των ημερών της. Την κατάργηση όλων εκείνων των δικλίδων ασφαλείας που απέτρεπαν εδώ και δεκαετίες τη μετωπική σύγκρουση τρένων. Δεν το έκανε».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι «διαφημιζόταν ως μείζονα παρέμβαση για την οικονομική ανακούφιση των πολιτών και τελικά η βασική ρύθμιση είναι η αναβίωση μιας ρύθμισης οφειλών που θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από αυτό προκύπτουν δύο πράγματα:

  • Η παραδοχή ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ τα νοικοκυριά βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία.
     
  • H ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται: επί ΝΔ τα νέα χρέη προς την εφορία είναι 8,2 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία 10,3 δισ., ενώ αντίστοιχη είναι η τάση στα κόκκινα δάνεια. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, η ασύδοτη λειτουργία των funds και η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας». Σημείωσε, επίσης, ότι «η ακρίβεια συνεχίζει να σαρώνει τα αδύναμα εισοδήματα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει σχεδόν με 15% και το εισόδημα των νοικοκυριών λεηλατείται όχι μόνο από τις ανατιμήσεις αλλά και από τα φορολογικά υπερέσοδα του ΦΠΑ, που ήταν αυξημένα κατά 750 εκατ. μόνο τον πρώτο μήνα του 2023».

Η τομεάρχισσα Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «το μηνιαίο εισόδημα εξαντλείται σχεδόν στο μισά του μήνα. Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τη θέρμανση. Πάνω από τους μισούς μείωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι 6 στους 10 δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ούτε μια εβδομάδα. Πάνω από τους μισούς πολίτες λένε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν μηδαμινή βοήθεια. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες δεν κάνουν αγορές από το καλάθι και λένε ότι δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση του κόστους τροφίμων. Η απάντηση της κυβέρνησης; Ουσιαστικά ανύπαρκτοι έλεγχοι στην αγορά, κανένα πραγματικό πλαφόν στις τιμές, επίμονη άρνηση μέτρων όπως η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε πλευρά: να επιδοτεί την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που έχει πλήρως απονομιμοποιηθεί».

Τόνισε, τέλος, ότι «ο κ. Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες -σε ένα ακόμα αντιθεσμικό του ατόπημα- ανακοίνωσε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη το χρόνο των εκλογών. Στο περίπου. Γιατί έτσι αντιμετωπίζει τη χώρα, τους θεσμούς, την κοινωνία. Σαν ένα παιχνίδι. Αλλά το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του. Διότι κανείς δεν αντέχει άλλο την υποτίμηση της νοημοσύνης του, την προσβολή της αξιοπρέπειάς του. Η κοινωνία γνωρίζει. Και ζητά μία νέα αρχή, με ασφάλεια για όλους, με δικαιοσύνη παντού».

Παρακολουθήστε την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)