to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:31 | 06.04.2023

Οικονομία

Έφη Αχτσιόγλου: Η κατοικία είναι δικαίωμα και πρέπει να προστατεύεται (βίντεο)

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους βασίζεται στην αρχή ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να βοηθάει τον πολίτη που έχει αδυναμία πληρωμής, ώστε να ρυθμίσει τις οφειλές του. Αντιθέτως, η ΝΔ ξεκινάει από τη βάση ότι όλοι οι πολίτες είναι μπαταχτσήδες και στρατηγικοί κακοπληρωτές»


«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους βασίζεται στην αρχή ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να βοηθάει τον πολίτη που έχει αδυναμία πληρωμής, ώστε να ρυθμίσει τις οφειλές του. Αντιθέτως, η ΝΔ ξεκινάει από τη βάση ότι όλοι οι πολίτες είναι μπαταχτσήδες και στρατηγικοί κακοπληρωτές, κι αυτή η αντίληψη επιβεβαιώθηκε εκ νέου με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Kontra Channel”.

«Η κατοικία είναι δικαίωμα και πρέπει να προστατεύεται, οι πολίτες έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και έχουν επιβαρυνθεί με χρέη, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ τα funds λειτουργούν ασύδοτα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το σχέδιό μας δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να ρυθμίσει την οφειλή του -με έναν βιώσιμο τρόπο που θα μπορεί να την εξυπηρετεί- και να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του».

Απαντώντας συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. είναι προστατευτικό αλλά και απολύτως ρεαλιστικό. Ο πολίτης ρυθμίζει την οφειλή του και προστατεύεται. Η ρύθμιση είναι υποχρεωτική για τον πιστωτή. Κι αυτό εγγυάται ότι τα χρέη θα ρυθμιστούν. Δεν ισχύει ότι η υποχρεωτικότητα αντιβαίνει στους κανόνες της ΕΕ, όπως λέει η κυβέρνηση. Μπορεί να νομοθετηθεί υποχρεωτικότητα για τις ρυθμίσεις χρεών φυσικών προσώπων. Η ΝΔ επέλεξε να μην το κάνει. Δεν ισχύει ότι η πρώτη εναλλακτική του προγράμματος -δηλαδή το μεγάλο κούρεμα με τη σύντομη αποπληρωμή- στηρίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Διότι γενική προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση είναι η αδυναμία πληρωμών που αποδεικνύεται με άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και η απουσία δόλου. Σήμερα που τα funds ζητούν εφάπαξ μεγάλα ποσά μόνο για να συνομιλήσουν με τον οφειλέτη και τελικά σώζουν το ακίνητο τους όσοι έχουν χρήματα στην άκρη, ενώ όλοι οι αδύναμοι το χάνουν, δεν ενοχλεί την κυβέρνηση που κόπτεται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές;».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το ιδιωτικό χρέος είναι ένα διαχρονικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γιγαντωθεί, όχι μόνο γιατί αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και οι οφειλές των πολιτών, αλλά κυρίως γιατί έχει εγκαθιδρυθεί μία αντίληψη από την κυβέρνηση της ΝΔ όπου το κράτος δεν διευκολύνει, δεν προστατεύει, δεν δίνει λύσεις, αλλά μόνο τιμωρεί».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η ΝΔ νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα που έχει μόνο στόχο τη ρευστοποίηση των περιουσιών, κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, έφτιαξε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό για να μην ρυθμίζουν οι πολίτες τις οφειλές τους, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για την Τράπεζα ή το fund να συμμετέχει στη διαδικασία. Το πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι κοινωνικά δυσβάσταχτο και δεν βγαίνει οικονομικά».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απαντά σε πάρα πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων, ενώ η ΝΔ έχει συμπιέσει ιδιαίτερα τα στρώματα αυτά και τα εξαπάτησε πολιτικά».

Δήλωσε, τέλος, ότι «το πραγματικό εισόδημα των πολιτών μειώνεται, γιατί η κυβέρνηση αφήνει την ακρίβεια να το σαρώνει. Η ΝΔ δεν μειώνει τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, ενώ χρησιμοποιεί αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων για να επιδοτεί τη σώρευση υπερκερδών σε ελαχίστους. Είναι μία σαφής πολιτική υποστήριξης ολιγοπωλίων, έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)