to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 09.01.2019

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και μέση μείωση οφειλών 70% (βίντεο)

Με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, οι νέοι κάτω των 25 ετών θα δουν αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση σειράς επιδομάτων, όπως το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών, τόνισε η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή της στον Alpha


Σημεία της συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στην εκπομπή Alpha Reportaz με την Ράνια Τζίμα και τον Σπύρο Λάμπρου:

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία μέγιστης εθνικής σημασίας η οποία θα επικυρωθεί στη Βουλή», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του “ALPHA”.

Για τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος είχε από την αρχή δηλώσει ότι όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, ο ίδιος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Επομένως η αποχώρηση αυτή είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη. Αν αποφασίσει να το κάνει νωρίτερα, αυτό μένει να το δούμε».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση διαθέτει τις 151 ψήφους για κάθε κρίσιμη ψηφοφορία. Επομένως, πληρούνται οι προϋποθέσεις για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη συνταγματική της θητεία. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι τούτο δεν ισχύει, μπορεί πάντα να καταθέσει πρόταση μομφής. Το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ανήκει στην αποκλειστική αποφασιστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού».

Αναφερόμενη στην αύξηση του κατώτατου μισθού υπογράμμισε ότι «ο κατώτατος μισθός περικόπηκε με νόμο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το 2012 , ενώ συγχρόνως δημιουργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους. Η κυβέρνησή μας προχωρά όπως έχει δεσμευτεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην κατάργηση του υποκατώτατου. Η διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%. Θα ανακοινώσουμε το ακριβές πόσο της αύξησης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Χάρη στην κατάργηση του υποκατώτατου οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αποδοχές τους. Η αύξηση του μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό όπως το επίδομα ανεργίας, την παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, την αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών και μαθητών. Η πράξη μας αυτή σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν σε μια συνολική βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που αποτελεί και τη βασική μας στόχευση».

Για τη μείωση των εισφορών των μη μισθωτών και το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών που σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «προχωρήσαμε σε ουσιαστική μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, της τάξης του 33%. Την ελάφρυνση αυτή θα δουν ήδη με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακουφίσει ουσιαστικά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Το σχήμα θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις. Η μέση μείωση της οφειλής θα είναι 70%. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης αλλά και πολλοί άλλοι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη ρυθμίζοντας παράλληλα την οφειλή τους. Πρόκειται για μια παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)