to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 20.03.2018

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Η ανεργία πέφτει και δρομολογείται αύξηση στον κατώτατο μισθό (βίντεο)

Στο στόχαστρο του υπουργείου η μαύρη εργασία


Για τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας και το κυβερνητικό πλάνο για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του προγράμματος, μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σήμερα στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας.

Σταθερή πτώση της ανεργίας

Όπως υπεθύμισε η κ. Αχτσιόγλου η ανεργία έχει πέσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 20%, μέσα σε τρία χρόνια, παραδέχθηκε όμως ότι ακόμη κι αυτό παραμένει ένα υψηλό ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι μόνιμες και το 30% μερικής απασχόλησης. 

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά επικεντρωμένη, πρωτίστως, στη δημιουργία κινήτρων, προκειμένου να γίνουν μόνιμες οι θέσεις εργασίας.

Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δρομολογεί ήδη την αύξηση στον κατώτατο μισθό μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει περικοπή στους μισθούς. Όπως εξήγησε, «η μείωση μισθού νομοθετήθηκε το 2012, δραματική μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, κατά 32% για τους νέους και αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έγιναν, δηλαδή, νομική παρέμβαση για απομείωση του κατώτατου μισθού και αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δημιουργήθηκε, έτσι, ένα πλαίσιο που οι μισθοί διαρκώς θα συμπιέζονταν». «Εμείς λειτουργούμε σε τρεις άξονες» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, αναφέροντας ότι ένας σημαντικός άξονας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία νομοθετήθηκε και θα επανέλθουν σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018. «Διαμορφώνεται, επομένως, μία δυναμική για καλύτερους μισθούς» σχολίασε η ίδια.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, δεύτερος άξονας είναι η μείωση της ανεργίας και τρίτος άξονας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δρομολογείται και θα υλοποιηθεί, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο, συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι τα θετικά οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα μας επιτρέψουν διορθωτικές παρεμβάσεις, ιδίως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, που θα υπάρχουν περισσότερα περιθώρια και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ο ΕΦΚΑ πληρώνει περισσότερες συντάξεις απ' ό,τι πλήρωνε το ασφαλιστικό σύστημα στο παρελθόν, με την έννοια του ρυθμού της απόδοσης. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, εκκρεμούν περίπου 85.000 κύριες συντάξεις, ενώ, όταν η κυβέρνηση παρέλαβε, ήταν απλήρωτες συνολικά περίπου 400.000 συνταξιοδοτικές παροχές. Επίσης, διευκρίνισε ότι η καταβολή των επικουρικών έχει ξεμπλοκάρει τους τελευταίους δύο μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι η στόχευση είναι, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, να έχει εκκαθαριστεί σχεδόν όλος ο όγκος των ληξιπροθέσμων. «Υπάρχει επιτάχυνση στο ρυθμό απόδοσης» επανέλαβε η αρμόδια υπουργός.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η παρακράτηση υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αφορά κάποιον πληθυσμό συνταξιούχων, εκτιμώντας ότι χωρεί να γίνει διορθωτική κίνηση. «Δεν θα μιλήσω για παράνομη ή παράτυπη παρακράτηση, διότι είναι σύμφωνη με το νόμο, αλλά χωρεί διορθωτική λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποσαφηνίζοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό, αυτήν τη χρονική στιγμή, προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Αυτό το ζήτημα το έχουμε θέσει στους δανειστές, υπάρχει θετική ανταπόκριση, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ μας επιτρέπουν να το διορθώσουμε και θα προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε τους επόμενους μήνες» συμπλήρωσε η ίδια.

Στο στόχαστρο η μαύρη εργασία

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της μαύρης εργασίας αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση του. 

Όπως είπε, μάλιστα, το κυριότερο πρόβλημα σήμερα δεν είναι η αδήλωτη εργασία όσο η υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή άνθρωποι που δουλεύουν με πλήρες ωράριο αλλά εμφανίζονται να ημιαπασχολούνται.

Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερο από πριν

Αναφερόμενη τέλος στο ύψος των εισφορών, η υπουργός Εργασίας διέψευσε ότι υπάρχουν αυξήσεις, λέγοντας ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλει μικρότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν.

«Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερο από πριν κατά 200 ευρώ. Υπάρχει όμως ένα μικρό ποσοστό επαγγελματιών που έχει μεγάλη εισφοροδότητη. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τα θετικά οικονομικά του ΕΦΚΑ θα επιτρέψουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε αυτή την κατηγορία» εξήγησε η κ. Αχτσίογλου.

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)