to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 28.02.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: «Επικίνδυνη και αδιέξοδη η πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό»

«Το ασφαλιστικό της ΝΔ είναι ένας νόμος ακραίας κοινωνικής μονομέρειας, διότι ενώ είμαστε εκτός μνημονίων και υπήρχαν δυνατότητες να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι, αντιθέτως έχουμε παρεμβάσεις αδικίας στο σύστημα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο Kontra Channel.


«Είναι ψευδές ότι ο νόμος φέρνει γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα οι 9 στους 10 συνταξιούχοι έχουν απώλεια εισοδήματος και ο 1 στους 10 από τα ανώτερα κλιμάκια κερδίζει», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου και επισήμανε: «Γίνεται μία βίαιη αντίστροφη αναδιανομή. Για να δώσει σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιμέρους αυξήσεις καταργεί και κόβει από όλους τη μόνιμη 13η σύνταξη, η οποία για τους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν μία ολόκληρη σύνταξη και από ένα επίπεδο και πάνω ποσοστιαία»

Όπως υπογράμμισε, «το νομοσχέδιο έχει άλλες δύο περικοπές, τη μείωση για πρώτη φορά κατά 30% της σύνταξης για εργαζόμενους-συνταξιούχους πριν το 2016 -ενώ στους μετακλητούς των υπουργείων δίνει και μισθό και σύνταξη- και τη μείωση από 2% σε 0,5% των ποσοστών αναπλήρωσης μετά τα 40 χρόνια ασφάλισης».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τα χρήματα που θα δοθούν για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ από αυτά που δόθηκαν το 2019.Σε περίοδο ανάπτυξης γίνεται μία επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «αυξάνεται κατά 20%, από185σε 220ευρώ/μήνα, η κατώτατη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών και το90%επιβαρύνεται.Αντιθέτως τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα έχουν πολλαπλάσια έκπτωση, θα μπορούν να δίνουν την κατώτατη εισφορά και τα επιπλέον χρήματα να τα πάνε σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Το εισόδημα των 7.000 ευρώ θα πληρώνει τα ίδια με το εισόδημα των 200.000 ευρώ, αυτό δημιουργεί μία τεράστια αδικία μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και σε βάρος των μισθωτών που πληρώνουν με βάση το εισόδημά τους».

Τόνισε, ακόμη, ότι «στην αγορά εργασίας επιστρέψαμε σε συνταγές του 2012,έχουμε χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων που δεν επιτρέπει να αυξάνονται οι μισθοί ενώ επεκτείνονται η ελαστική εργασία και η εργολαβοποίηση. Αυτό δεν επιτρέπει να έχουμε σταθερές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς. Η συνταγή της κυβέρνησης για τα εργασιακά είναι πυρηνική βόμβα και για το ασφαλιστικό».

Για την πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «είναι ατελέσφορη και αδιέξοδη, δεν λύνει κανένα πρόβλημα και παροξύνει την κατάσταση στα νησιά. Οι πρόσφυγες είναι εξαθλιωμένοι και το περιβάλλον που διαβιούν είναι απάνθρωπο. Οι κάτοικοι έχουν φτάσει στα όρια τους ενώ οι χολιγουντιανές αποβάσεις των ΜΑΤ προσβάλλουν ευθέως την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον κορονοϊό για να κάνει κλειστά κέντρα στα νησιά, από το “αποφασίζουμε και διατάζουμε ”πέρασε στη λογική του τρόμου και του φόβου για να επιβάλει την παράλογη πολιτική του».

Τέλος, αναφερόμενη στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ένα αριστερό και ριζοσπαστικό κόμμα πρέπει να επιδιώκει διαρκώς τη διεύρυνση. Η μαζικοποίηση είναι προϋπόθεση για να παραμείνει ριζοσπαστικό. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εκφράζει τον λαϊκό κόσμο και επιδιώκουμε να γίνει το κόμμα του λαϊκού κόσμου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)