to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 10.06.2023

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Είναι χρέος μας να επανασυστηθούμε στον κόσμο

«Ο κύριος λόγος του εκλογικού αποτελέσματος του Μαΐου ήταν ότι δεν καταφέραμε να φέρουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας και τις προγραμματικές μας θέσεις ως απάντηση σε αυτά», εκτιμά σε συνέντευξη της η Έφη Αχτσιόγλου, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”


  • Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμά του υπό το σύνθημα «Δίκαιη Κοινωνία, Ευημερία για Όλους». Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει μια διαμάχη με τη Ν.Δ. να σας κατηγορεί ότι έχετε «κρυφή» φορολογική ατζέντα. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος και επ' ευκαιρία αυτού τι απαντάτε στη Ν.Δ.;

Το πρόγραμμά μας αποτυπώνει σε συγκεκριμένα βήματα τη στρατηγική που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της χώρας και την καθημερινότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Προβλέπει μια εντελώς διαφορετική μηχανική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εν σχέσει με αυτή που ακολουθείται μέχρι σήμερα, μέσω της επιβολής πλαφόν στις τιμές και στο κέρδος στην ενέργεια και τη μείωση των έμμεσων φόρων, ένα συνολικό σχέδιο ανάκτησης της εργασίας με ρύθμιση των νέων μορφών επισφάλειας και πολιτικές αύξησης των μισθών (ξεπάγωμα των τριετιών, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις), ολοκληρωμένη θέση για την ενίσχυση του ΕΣΥ (στοχευμένες προσλήψεις, αύξηση των μισθών, κίνητρα για ενίσχυση των περιφερειακών δομών) καθώς και ένα ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος τόσο για την εξασφάλιση προσιτής στέγης, όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Όλα αυτά συναρθρώνονται υπό μια συγκεκριμένη πρόταση αλλαγής του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Δεν αποτελούν ένα άθροισμα μέτρων. Αλλά μια εναλλακτική στρατηγική που αφορά την παραγωγή και διανομή του πλούτου και την κατεύθυνση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία.

To ψέμα της Ν.Δ., περί κοστολόγησης και δήθεν κρυφής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσε με την άρνησή της για κοινή προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα και εν συνεχεία debate των δύο αρχηγών. Την πλαστογραφία του κ. Σκέρτσου επιβεβαίωσε ακόμα και ο κ. Βορίδης. Δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμού.

  • Η ακρίβεια στην καθημερινότητα τείνει πλέον να γίνει συνήθεια. Παρ' όλα αυτά ο κόσμος στις 21 Μαΐου έδωσε ένα τεράστιο προβάδισμα στη Ν.Δ. Ποια είναι η δική σας άποψη για την επιλογή της πλειοψηφίας, που, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, έδωσε τέτοιον «αέρα» στη Ν.Δ.;

Ο κύριος λόγος του εκλογικού αποτελέσματος του Μαΐου ήταν ότι δεν καταφέραμε να φέρουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας και τις προγραμματικές μας θέσεις ως απάντηση σε αυτά. Εξίσου κρίσιμο ήταν ότι η πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, εξαιτίας και της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν εμπέδωνε την προοπτική ύπαρξης βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, πράγμα που ενέτεινε την ανασφάλεια στους πολίτες.

Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης όμως επ’  ουδενί δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πιέζονται ασφυκτικά από την ακρίβεια, οι εργαζόμενοι δεν δυσφορούν με τους συρρικνωμένους μισθούς και οι επαγγελματίες από τα σωρευμένα χρέη, ούτε αναιρεί ότι οι πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα.

Δικό μας χρέος είναι, καθώς πλησιάζουμε στις κρίσιμες κάλπες, να επανασυστηθούμε διά του προγράμματός μας, να καταστήσουμε απολύτως κρυστάλλινο το περιεχόμενό του, ώστε οι πολίτες να λάβουν καθαρά τις αποφάσεις τους, όχι στη βάση fake news και κατατρομοκράτησης, και να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη ως προς την εφαρμογή του. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα είναι μια θετική ψήφος για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη ρύθμιση των χρεών και την προστασία από πλειστηριασμούς, την αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μια θετική απόφαση για μια δικαιότερη κοινωνία.

  • Πολύς λόγος γίνεται για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ήταν εξαιρετικά περιορισμένη η απορροφητικότητα των πόρων και το ύψος των ποσών που «λιμνάζουν» παρέμενε υψηλό. Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει η εικόνα;

Στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το Ταμείο Ανάκαμψης εκφυλίστηκε σε έναν μηχανισμό ανακύκλωσης των παθογενειών του παρελθόντος μ’ ένα στενό μοίρασμα της τράπουλας μεταξύ λίγων παικτών. Με ρυθμιστή τις συστημικές τράπεζες τα δάνεια του Ταμείου διοχετεύονται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται, ενώ και οι επιχορηγήσεις δεν κατευθύνονται εκεί που βρίσκονται οι  πραγματικές κοινωνικές ανάγκες -σε υγεία, παιδεία, υποδομές, πολιτικές για δίκαιη πράσινη μετάβαση. Ο χαμηλός ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων είναι συνάρτηση αυτού του κεντρικού σχεδιασμού.

Η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επείγουσας σημασίας, ώστε να γίνει πραγματικά μοχλός μίας συμπεριληπτικής ανάπτυξης με σαφές κοινωνικό πρόσημο, με οφέλη για τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

  • Τα μηνύματα που έρχονται απ' έξω σε ό,τι αφορά την παγκόσμια Οικονομία μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Πόσο έτοιμη είναι η χώρα να αντέξει μια νέα ύφεση όταν βιώνει μια παρατεταμένη κρίση εδώ και σχεδόν 13 χρόνια;

Πράγματι υπάρχουν ανησυχητικά μηνύματα. Για να μπορέσει η χώρα να μην επηρεαστεί καθοριστικά από εξωτερικά αρνητικά αναπτυξιακά σοκ, θα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μονοπάτι. Διότι όπως δείχνουν τα στοιχεία του εμπορικού και του ισοζυγίου πληρωμών επανήλθαμε στα γνωστά ελλείμματα και μάλιστα εντυπωσιακά. Η χώρα έχει δυνατότητες. Χρειάζεται όμως μια διαφορετική παραγωγική και αναπτυξιακή στρατηγική: στοχευμένη ενίσχυση κλάδων, όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι τεχνολογίες, με κατεύθυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων (των ευρωπαϊκών πόρων και της Αναπτυξιακής Τράπεζας) στη στήριξή τους και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων. Και φυσικά επένδυση σε δημόσιες δομές για την υγεία, την ενέργεια, την παιδεία και την κοινωνική προστασία, ώστε να μην βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε νέα κρίση.

  • Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφάρμοστο με οικονομικούς όρους. Αυτή η ιδέα προκαλεί ανασφάλεια στον κόσμο. Πώς μπορείτε να πείσετε τον κόσμο να σας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στις επικείμενες εκλογές;

Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως συμβατό με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Προβλέπει δαπάνες όπως η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, προβλέπει όμως και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών της ενέργειας και την αύξηση της φορολογίας στα υψηλά μερίσματα. Συγχρόνως η επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας ξεκλειδώνει δημοσιονομικές δυνατότητες που ήταν δεσμευμένες σε επιδοτήσεις στήριξης της αισχροκέρδειας, όπως τα σχεδόν 10 δισ. που δόθηκαν το 2022. Στο οικονομικό μας πρόγραμμα τα περιθώρια αυτά αξιοποιούνται για τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Την ίδια ώρα επιμένουμε στη δημοσιονομικά ουδέτερη επιλογή αντί να έχουμε υπερέσοδα από έμμεσους φόρους που συντρίβουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και χρηματοδοτούν επιδοτήσεις, να μειώσουμε τους φόρους αυτούς. Είναι, τέλος, προφανές ότι η αύξηση των μισθών, η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της κάθε είδους παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και η θέση κανόνων στον χρόνο εργασίας, θα τονώσουν τα κρατικά έσοδα διευρύνοντας τα περιθώρια για άσκηση επεκτατικών πολιτικών. Αυτά θα τα εξηγήσουμε όσες φορές χρειαστεί, ώστε να καθησυχαστεί η όποια ανασφάλεια των πολιτών. 

Από κει και πέρα η τακτική της Ν.Δ. να τρομοκρατεί τους πολίτες με fake news απλώς επιβεβαιώνει την προγραμματική αδυναμία της να αντιπαραθέσει ένα κοινωνικά αποδεκτό σχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)