to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 26.11.2019

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Δώρο στο πλούσιο 15% και τις ασφαλιστικές οι αυξήσεις εισφορών Βρούτση

«Το να μην κατοχυρωθεί π.χ. η μη διάκριση λόγω φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου, ενώ συζητήθηκε στην αναθεωρητική Βουλή, το ό,τι δεν έγινε αποδεκτό, δημιουργεί αντίστροφη ερμηνεία, ότι η Βουλή και ο αναθεωρητικός νομοθέτης δεν επιθυμεί να υπάρχει ισότητα φύλου»


Καμία ανάγκη αύξησης εισφορών δεν έχει το ασφαλιστικό, τα περί απόφασης ΣτΕ είναι αστεία και απολύτως ψευδή, γι` αυτό ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αντί συνέντευξης σε δημοσιογράφους που καταλαβαίνουν και θα έκαναν ερωτήσεις επέλεξε... τηλεοπτικό show, επιβαρύνουν το 85% για να δώσουν στο 15% και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η κ. Αχτσιόγλου έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα του Ασφαλιστικού, για το οποίο όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε «εξαγγελίες σε τηλεοπτικό σταθμό, με show, χωρίς να έχει καν την ευθιξία να κάνει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, να υπάρχουν πέντε σχετικοί συντάκτες να τον ρωτήσουν πέντε πράγματα … δεν είναι διαδικαστικό, είναι σημαντικό για τον τρόπο που πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία».

«Δημιουργεί σύστημα κλάσεων στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που με βάση τα νούμερα που ο ίδιος έδωσε πρακτικά σημαίνει πολύ μεγάλη επιβάρυνση για την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων, πάνω από το 85%. Σίγουρα στα χαμηλά εισοδήματα, σε όλη την λεγόμενη μεσαία τάξη … απομένει η εύνοια στους ελάχιστους, στο 15%. Για πάνω από το 85%», όπως τόνισε:

  •     επιβαρύνει τουλάχιστον κατά 20% τις εισφορές
  •     αυξάνει την κατώτατη εισφορά

Η πολύ μεγάλη αυτή επιβάρυνση, κατά την ίδια, είναι αναίτια, καθώς το σύστημα μετά την μεταρρύθμιση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βιώσιμο, «άρα, ο μόνος λόγος που κάνει αυτή την αλλαγή, είναι για την εύνοια στους ελαχίστους των πολύ υψηλών εισοδημάτων … λέγαμε ότι η μεσαία τάξη θα καταβαραθρωθεί επί ΝΔ και νομίζω πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το ασφαλιστικό δεν υπάρχει».

«Είναι αστείο και απολύτως ψευδές», συνέχισε, το επιχείρημα περί επιβεβλημένων αλλαγών μετά από απόφαση του ΣτΕ, καθώς «η απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι είναι όχι απλώς αποδεκτό αλλά και θεμιτό ο νομοθέτης να προβλέπει ότι οι εισφορές θα καταβάλλονται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με κλάσεις … το ότι τον υποχρέωσε το ΣτΕ στη μεταρρύθμιση είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Είναι καθαρή πολιτική επιλογή να ευνοήσει κάποιους ελάχιστους».

«Καθιερώνει παράλληλα την απόλυτη αδικία, λέει ότι όλοι θα πληρώνετε το ελάχιστο, ανεξαρτήτως του τι βγάζετε, χωρίς διάκριση … ένας πολίτης που βγάζει 7.500 ευρώ και ένας που βγάζει 50.000 ευρώ θα πληρώνουν ακριβώς την ίδια εισφορά … είναι σύστημα που με πολύ καθαρό τρόπο δημιουργεί κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, γιατί στόχος είναι αυτός που έχει να πληρώσει τα ελάχιστα στο Δημόσιο και να επενδύσει σε ιδιωτική ασφαλιστική», όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ επανέλαβε ότι οι αυξήσεις «είναι εντελώς αδικαιολόγητες, δεν συνδέονται με καμία ανάγκη του ασφαλιστικού συστήματος».

Στην αρχή της συνέντευξής της, η κ. Αχτσιόγλου σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνταγματικής αναθεώρησης, υπογράμμισε το γεγονός ότι κατέληξε «με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε αναθεώρηση οπισθοδρομική σε πολλά σημεία … πολύ μακριά από τα σύγχρονα αιτήματα της κοινωνίας … με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή, υπήρχε η δυνατότητα εκσυγχρονισμού, δυστυχώς αυτό δεν έγινε και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε αποτελέσματα οπισθοδρόμησης».

«Το να μην κατοχυρωθεί π.χ. η μη διάκριση λόγω φύλου, σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου, ενώ συζητήθηκε στην αναθεωρητική Βουλή, το ό,τι δεν έγινε αποδεκτό, δημιουργεί αντίστροφη ερμηνεία, ότι η Βουλή και ο αναθεωρητικός νομοθέτης δεν επιθυμεί να υπάρχει ισότητα φύλου, σεξουαλικού προσδιορισμού και ταυτότητας φύλου, υπογράμμισε η ίδια, οι συνέπειες είναι πιο βαθιές από το “δεν πειράζει, κάναμε μία πολιτική, στην παρούσα φάση τι να κάνουμε είναι η ΝΔ, σε άλλη φάση μπορεί να γίνει άλλη πολιτική επιλογή”. Οι συνέπειες της απόρριψης τέτοιων αναθεωρητικών πρωτοβουλιών εντός του Συντάγματος έχουν βαθύ, μακροχρόνιο αποτέλεσμα … Αποδείχθηκε πολύ οπισθοδρομική η στάση της ΝΔ, εμφανίστηκε γυμνός ο βασιλιάς ως προς τον λεγόμενο “φιλελευθερισμό” που επικαλούνται … ο φιλελευθερισμός δεν είναι στα λόγια, αλλά στην πράξη» και στα θέματα φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, όσο και στις αλλαγές που απορρίφθηκαν στα εργασιακά, θεμελιώδεις όπως το να μην υπάρχει διάκριση αμοιβής λόγω ηλικίας, τόνισε η ίδια, αφήνοντας ανοιχτό χώρο για νέες πολιτικές αυτού του είδους.

«Το ίδιο έγινε με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου και την απόρριψη της πρότασης ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως και για την κοινωνική ασφάλιση και την πρόταση «να κατοχυρωθεί ρητά ότι θα έχουμε δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναδιανεμητικό και ανταποδοτικό» και τόνισε ότι «είχαμε κραυγαλέες περιπτώσεις και στα κοινωνικά δικαιώματα και στα ζητήματα του σκληρού πυρήνα του φιλελεύθερου κράτους (διακρίσεις, σχέση Κράτους-Εκκλησίας) που απορρίφθηκαν κάθετα», ενώ στο άλλο σκέλος της οπισθοδρόμησης, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, «επίσης ο βασιλιάς είναι γυμνός», καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ πρακτικά αρνήθηκαν για αδικήματα όπως η δωροδοκία υπουργών που τελέστηκαν στο παρελθόν, «επικαλέστηκαν γελοία νομικά επιχειρήματα, ουσιαστικά δέχθηκαν να εναρμονιστεί η κατάσταση που ισχύει για τους υπουργούς με αυτή για τους λοιπούς πολίτες μόνο για το μέλλον, ό,τι συνετελέστη πριν το 2015 να είναι παραγεγραμμένο … είναι βαθιά προσπάθεια συγκάλυψης αδικημάτων του παρελθόντος, επιστροφή στο πιο σκληρό κράτος της Δεξιάς, συνδυασμός της οπισθοδρόμησης στις αρχές και τα δικαιώματα και απόλυτη αδιαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)