to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 11.11.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Αφελής και μαρτυριάρης ο κ. Σκυλακάκης

«Οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι, το ΕΣΥ, ο κόσμος του πολιτισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το πολυδιαφημισμένο πακέτο. Για άλλη μια φορά αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι η οικονομική ολιγαρχία»


H δήλωση-απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών:

Προκαλεί το κοινό αίσθημα η ασύγγνωστη άγνοια και κυρίως το θράσος του κυρίου Σκυλακάκη να μιλά για τους μισθούς. Ίσως πρέπει να του θυμίσω τα δεδομένα, γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Ήταν η ΝΔ που μείωσε τον μισθό των εργαζομένων στα 586 ευρώ και δημιούργησε τον κατάπτυστο υποκατώτατο μισθό για τους νέους στα 510 ευρώ. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ για όλους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο. Του θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από τη δεκαετή κρίση ( για την οποία ευθύνεται το κόμμα του και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβέρνησε ποτέ πριν το 2010) αυξήθηκε και ο μέσος μισθός.

Δυστυχώς η ΝΔ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και χρησιμοποιεί την πανδημία για να διαλύσει εκ νέου τους μισθούς των εργαζομένων. Με τι επιλογές της έχει ήδη καταφέρει να μειώσει τον μέσο μισθό κατά 10% αλλά και να οδηγήσει το 12 % των εργαζομένων να παίρνουν μισθό έως 200 ευρώ. Περιττό να αναφέρω τα άλλα άγρια μέτρα επίθεσης στην εργασία που θεσπίζει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, τα ζουν εξάλλου οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην καθημερινότητα τους. Στο θέμα των μισθών, όμως, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από στελέχη της κυβέρνησης της οποία ο πρόεδρος προσφάτως ανακάλυψε «ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους».

Ως προς το αν η χώρα θα οδηγούνταν σε εκτροχιασμό αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως κάποτε ο κ. Σκυλακάκης θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, του εισοδήματος των νοικοκυριών, των εργαζομένων, της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν είναι χρήματα που πετιούνται σε μια μαύρη τρύπα αλλά ο ορισμός της αντικυκλικής πολιτικής και αναγκαίες προϋποθέσεις κοινωνικής επιβίωσης, συγκράτησης του ΑΕΠ σε περιόδους κρίσης, και ανάκαμψης. Προϋποθέσεις τις οποίες ήδη η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της έχει αντικειμενικά ακυρώσει.

Τελικά και με τη δεύτερη δήλωσή του ο  κ. Σκυλακάκης κατέληξε απλώς να επιβεβαιώσει ότι  η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο: και η χώρα να«βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί» οικονομικά, και να μην έχει ενισχυθεί ουσιαστικά η κοινωνία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο κ. Σκυλακάκης δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι οι ιδεοληπτικές εμμονές του ίδιου και της κυβέρνησής του που οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια.

Ως προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσα στην αφέλειά του ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης: τα χρήματα που θα  λάβει η χώρα, με επιλογή της κυβέρνησης δεν θα καταλήξουν στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, και παραπλανητικά εδώ και μήνες η ΝΔ τάζει πακτωλό χρημάτων στην κοινωνία. Για να καλύψει εκ των υστέρων τη ζημιά,  ο κ. Σκυλακάκης επιχείρησε μια ακόμη λαθροχειρία, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει: να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκές αποφάσεις, για να κρύψει πίσω από αυτές  τον σαφή σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη -αυτή τουλάχιστον ήταν ειλικρινής-, δηλαδή για την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι, το ΕΣΥ, ο κόσμος του πολιτισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από το πολυδιαφημισμένο πακέτο. Για άλλη μια φορά αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι η οικονομική ολιγαρχία.

Η ανακοίνωση Σκυλακάκη που προκάλεσε την παραπάνω απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου

Άγνοια για τις αποφάσεις της ΕΕ και μη συνειδητοποίηση ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επέρριψε νωρίτερα στην τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή προηγούμενη δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει:

"H κα. Αχτσιόγλου επιδεικνύει, φοβάμαι, ασύγγνωστη άγνοια σε σχέση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τους σχετικούς υπό διαμόρφωση κοινοτικούς κανονισμούς. Η αναλογία άμεσης βοήθειας που αφορά τρέχουσες δαπάνες Covid (το πρόγραμμα Re-act EU, ύψους, για την Ελλάδα, 2,3 δισ. ευρώ) και επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (Πρόγραμμα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ύψους 16,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και μέχρι 12,7 δισ. ευρώ δανείων), έχει ήδη προαποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι. Αποτελεί, συνεπώς, ευρωπαϊκή προϋπόθεση, που συνοδεύει αυτά τα κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση ότι η χώρα βαδίζει σε "τεντωμένο σκοινί", φαίνεται ότι είναι δύσκολο στην κα. Αχτσιόγλου να συνειδητοποιήσει ότι, όταν βρισκόμαστε στο μέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας ύφεσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και με τη χώρα να έχει –με συνδρομή της καταστροφικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και στη συνέχεια–, μόλις βγει από τη βαθύτερη και μακρότερη ύφεση της μεταπολεμικής μας ιστορίας, απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Αν το συνειδητοποιούσε δεν θα προσυπέγραφε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ξοδέψουμε πάνω από 30 δισ. ευρώ(!) στην αρχή της πανδημίας, την οποία, αν είχαμε ακολουθήσει, θα οδηγούσαμε τη χώρα σε πλήρη εκτροχιασμό, όπως ακριβώς συνέβη με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο του 2015.

Όσο για τη θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "υποστηρίζει τους πολλούς", να θυμίσω ότι επί τέσσερα συναπτά έτη, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε τον κατώτατο μισθό κάτω από τα 534 ευρώ. Ποσό που, στις πρόσφατες δηλώσεις της, η κα. Αχτσιόγλου ονόμασε "επίδομα φτωχοποίησης". Να θυμίσω, τέλος, ότι το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση και λαμβάνουν σήμερα –όταν είναι σε αναστολή– τα 534 ευρώ, είχαν, επί κας. Αχτσιόγλου υπουργού Εργασίας, μέσο μισθό κάτω από 400 ευρώ".

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)