to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 18.11.2020

Οικονομία

Έφη Αχτσιόγλου: «4 στους 5 εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

«Η κυβέρνηση κάνει αυστηρότερο το κριτήριο της μείωσης του τζίρου -από 10% σε 20%- που θέτει ως προϋπόθεση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στους νέους κύκλους του μέτρου. Αποκλείει, έτσι, πολύ μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


«Ακόμα και το βοήθημα των 800 ευρώ που είχε δοθεί στο πρώτο λοκ-ντάουν, σε ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, τώρα δεν υπάρχει και αντικαταστάθηκε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου και επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αφαιρεί από το δάνειο που δίνει στις επιχειρήσεις το επίδομα αναστολής που έχουν λάβει οι εργαζόμενοί τους, εκμηδενίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση.

Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει λάβει ένας περιορισμένος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, επαναλαμβάνονται σε κάθε κύκλο που έχει έως τώρα υλοποιηθεί. Τούτο εξάλλου προκύπτει από τις ίδιες τις δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα, πριν λίγες ημέρες, ότι στους τρεις πρώτους κύκλους την έλαβαν «145.132 μοναδιαία ΑΦΜ επιχειρήσεων», εκ των οποίων οι 120.000 επιχειρήσεις στον 1ο και 2ο κύκλο, δηλαδή στον 3ο κύκλο μόνο 25.000 την έλαβαν για πρώτη φορά.

Οι 4 στους 5 των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, παραμένουν αποκλεισμένοι από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η οποία ακόμα και για όσους τη λαμβάνουν συνιστά ένα δάνειο που αυξάνει το χρέος τους.

Στο επίπεδο «αριστείας της κυβέρνησης» τα νούμερα είναι σχετικά, αφού άλλα λέει ο κ. Μητσοτάκης (βλ. δηλώσεις 29/7) και άλλα ο υπουργός Oικονομικών για το ίδιο θέμα, με στόχο πάντα, φυσικά, την εξαπάτηση των πολιτών.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και η επιμονή της κυβέρνησης να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο ανεξαρτήτως αποτελέσματος επιβεβαιώνει ότι το πράττει συνειδητά. Η άρνησή της να τους χορηγήσει απευθείας μη επιστρεπτέα ενίσχυση όπως εδώ και καιρό επιμένουμε είναι πια καταλυτικά διαλυτική για την πραγματική οικονομία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)