to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:00 | 05.09.2017

Πολιτική

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τζανακόπουλου: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της δόσης» (βίντεο)

Όταν θα ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης της τρίτης αξιολόγησης θα ξέρουμε και το πότε θα κλείσει. Θέλουμε και εμείς και οι θεσμοί να κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας το στόχο για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018.


Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράμμισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, σημειώνοντας πως εκείνο που ζητήθηκε από το χθεσινό EuroWorking Group ήταν να υποβληθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι προς τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα για δήθεν απόρριψη της εκταμίευσης της υποδόσης από το EWG»

(ολόκληρο το βίντεο από τη συνέντευξη του Δημ. Τζανακόπουλου)

Για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Όταν θα ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης της τρίτης αξιολόγησης θα ξέρουμε και το πότε θα κλείσει. Θέλουμε και εμείς και οι θεσμοί να κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας το στόχο για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018.

Ερωτηθείς για το πακέτο «Γιούνκερ» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως το υπουργείο Οικονομίας το έχει χειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη θέση από τις μεσαίες χώρες της ευρωζώνης στην απορρόφησή του.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπεριέχει ανταγωνιστική διαδικασία , «δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό γα κάθε χώρα» και πρόσθεσε πως υποβάλλονται προτάσεις και μετά αποφασίζεται ποιο επιχειρηματικό σχέδιο θα επιλεχθεί και θα χρηματοδοτηθεί.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με την ανάπτυξη που καταγράφεται ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Ερωτηθείς για την στήριξη της επιχειρηματικότητας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση όπως αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ καθώς και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

«Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε επιχειρήσεις με υψηλούς μισθούς , που προάγουν την καινοτομία, δεν έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα , είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε για το νέο παραγωγικό μοντέλο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε «δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση (...) για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, υπάρχουν δομικά προβλήματα , αλλά έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις».

Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που πιέζονται εν μέσω κρίσης και φορολογίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε μόνο τον Παπαστράτο και την Apivita , επισκέφτηκε και το Impact Hub, που αφορά σε νεοφυείς επιχειρήσεις , οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, επίσης συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με την ΕΣΕΕ ακριβώς για να ακούσει τα προβλήματά τους».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια, οι οποίοι χρωστούν από 20.000 ευρώ και πάνω. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο αντίστοιχος νόμος Δένδια ήταν πολύ πιο σκληρός καθώς είχε περισσότερα κατώτατα όρια οπότε δυσκολεύονταν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως εκτιμά το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών έχει γίνει από τον ESM και δείχνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, έχουν κεφαλαιακή επάρκεια», ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο ωστόσο έχει λήξει από την πρώτη αξιολόγηση. Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως έχει εξασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.

Ερωτηθείς για το πρόσφατο άρθρο του πρωθυπουργού είπε πως σε κάθε περίπτωση είναι καλοδεχούμενη η κριτική και πρόσθεσε πως πάντα στην Αριστερά υπήρχαν συζητήσεις και κρίσεις για πολιτικούς χώρους. «Το άρθρο του πρωθυπουργού εγγράφεται σε αυτή την παράδοση να κρίνουμε τις πολιτικές » είπε ο κ. Τζανακόπουλος κι πρόσθεσε « το ΠΑΣΟΚ του 81 εγγραφόταν σε μια παράδοση που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο αριστερό άκρο του φάσματος, ξεκίνησε με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα , και σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές» είπε μεταξύ άλλων.

Για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος, ωστόσο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αδελφό κόμμα το Die Linke.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο τηλεοπτικό σταθμό «Ε»:


 

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ. Επειδή γίνεται λόγος για την επιχειρηματικότητα, βλέπω τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται πολλές εταιρείες το τελευταίο διάστημα, υπήρξε αυτό το θέμα με τον κ. Φλαμπουράρη και η κριτική που δέχθηκε και η απάντησή του. Δεν δόθηκαν εχθές τα 800 εκατομμύρια, η υποδόση που μας χρωστούν μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και δεν δόθηκαν, γιατί δεν έχουν δοθεί χρήματα στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να κάνει κάτι γι΄ αυτό η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν, ότι τα δύο θέματα δεν σχετίζονται.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το λέω σαν αντίληψη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν, το ‘‘πακέτο Γιούνκερ’’, δεν ξέρω, αν είδατε, υπήρξαν δημοσιεύματα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων οι οποίοι είναι…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λέτε, δεν σχετίζεται με τις δηλώσεις Φλαμπουράρη. Ναι, δεν εννοούσα αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … οι οποίοι είναι και οι καθ’ύλην αρμόδιοι για την διαχείριση του ‘‘πακέτου Γιούνκερ’’ που έπλεξαν το εγκώμιο, για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομίας έχει χειριστεί μέχρι στιγμής το ‘‘πακέτο Γιούνκερ’’ και μάλιστα δήλωσαν, ότι είναι η πρώτη από τις μεσαίες χώρες της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των χρημάτων από το ‘‘πακέτο Γιούνκερ’’. Διότι πρέπει να ξέρετε, ότι το πακέτο Γιούνκερ εμπεριέχει, μάλλον, μία ανταγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή, δεν έχει προκαθορισμένα ποσά για κάθε χώρα, αλλά αντιθέτως υποβάλλονται σχέδια από τις κυβερνήσεις με βάσει συγκεκριμένες προτάσεις που γίνονται για επιχειρηματικά projects και από κει πέρα αυτά συγκρίνονται και επιλέγεται κάθε φορά, ποια από αυτά θα μπουν στη διαδικασία της δανειοδότησης. Και μέχρι στιγμής η Ελλάδα πρέπει να σας πω ότι βρίσκεται, ξαναλέω, πάρα πολύ ψηλά, είναι η πρώτη από τις μεσαίες χώρες της Ευρωζώνης στην απορρόφηση, κάτι παραπάνω από 1 δις ευρώ, τα οποία με τη μόχλευση κιόλας γίνονται πολύ υψηλότερα τα ποσά. Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης που θέσατε με βάση τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αυτό το οποίο έγινε, είναι, ότι αφού υποβληθούν κάποια περαιτέρω στοιχεία στο Euroworking Group για την πορεία των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δεν έχει μειωθεί πάντως, έχει παρουσιάσει αύξηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κάνετε λάθος, δεν ισχύει αυτό. Τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού Δημοσίου την τελευταία διετία παρουσιάζουν διαρκώς πτωτική πορεία. Αυτή τη στιγμή, νομίζω, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία είμαστε, περίπου, στα 2,9 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γίνεται μία μεγάλη κουβέντα για κάποιο κρυφό κομμάτι χρεών που υπάρχουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κρυφό κομμάτι χρεών, αντιθέτως πρέπει να σας πω ότι μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο με μία διαδικασία πάρα πολύ γρήγορη η οποία έγινε από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών, καταφέραμε να απορροφήσουμε τα περίπου 1,8 δις ευρώ τα οποία προέρχονταν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τόσο καλά, γιατί δεν μαζέψατε τα λεφτά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω τόσο καλά, δεν λέω τόσο καλά. Αυτό το οποίο σας λέω είναι, ότι πρέπει να υποβληθούν μερικές παραπάνω πληροφορίες και στοιχεία στο Euroworking Group, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του μηνός, ελπίζουμε, να εκταμιευθούν και τα χρήματα των 800 εκατομμυρίων.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Άρα, η κυβέρνηση βάζει ως όριο το τέλος Σεπτεμβρίου για να πάρει τα χρήματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ενδεικτικά. Πάντως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της δόσης από ό,τι είδαμε και χθες στο Euroworking Group.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ξέρετε το λέω, γιατί κ. Τζανακόπουλε, έχει σημασία η κυβέρνηση να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Και, αν θέλετε τη γνώμη μου, καλά κάνει ο πρωθυπουργός και πηγαίνει και στις επιχειρήσεις που πηγαίνει. Αυτό πρέπει να γίνει, βέβαια, στην πράξη. Γιατί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα – δεν περιμένετε εμένα να σας το πω – με τους φόρους που υπάρχουν, τις προκαταβολές των φόρων, τα ληξιπρόθεσμα, σε όποιους το κράτος χρωστάει, είναι κάτι ανέφικτο, είναι κάτι αδύνατο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κοιτάξτε να δείτε, δεν νομίζω ότι είναι ακριβές αυτό το οποίο λέτε ή η εικόνα την οποία παρουσιάζετε. Είδαμε ότι η ελληνική οικονομία, ακόμα και στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 τη στιγμή, δηλαδή, που όλοι, μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, η Νέα Δημοκρατία μιλούσαν για μία οικονομική καταστροφή, σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,8% και θα πάμε στο τέλος του 2017 ακόμα, και πιθανά, πάνω από το 2%. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κινείται στην ελληνική οικονομία και μάλιστα προς τη θετική κατεύθυνση. Ένα κρατούμενο είναι αυτό.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν, με την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, με την αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ που πρέπει να θυμίσω ότι είμαστε πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην ελληνική αγορά το 2017 από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, έχουν γίνει πολύ μεγάλες θεσμικές τομές, όπως είναι η αλλαγή του πλαισίου για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, που πλέον έχουμε μία ηλεκτρονική διαδικασία και άρα η διαδικασία αδειοδότησης μίας νέας επιχείρησης πλέον διαρκή πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Σιγά – σιγά όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα αρχίσουν να παράγουν τα αποτελέσματά τους και νομίζω ότι θα δούμε ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.  

Αυτό το οποίο προσπαθώ να πω είναι, ότι οι επισκέψεις σε συγκεκριμένες εταιρείες που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τύπο παραγωγικού μοντέλου, με σεβασμό των εργασιακών σχέσεων, με υψηλούς μισθούς, με επενδύσεις στην καινοτομία, δεν είναι απλώς μία επικοινωνιακή κίνηση, μία επικοινωνιακή χειρονομία από τη μεριά της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να αναδείξουμε, είναι συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία ταιριάζουν στο νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση σε αντίξοες συνθήκες, σε καιρούς πολύ δύσκολους.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να βγαίνει ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου και ο κάθε πρωθυπουργός και να πηγαίνει εκεί που είναι οι χώροι δουλειάς είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό, όμως, από τη άλλη πλευρά το να ζει την ελληνική επιχειρηματικότητα και η ελληνική επιχειρηματικότητα, το ξέρετε, είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, η οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή η επιχείρηση που έχει δέκα εργαζόμενους, οκτώ, πέντε, εκεί βασίζεται η ελληνική οικονομία. Δεν παρουσιάζει την εικόνα που μας λέτε. Δεν είμαι από αυτούς που θα μηδενίσω το τι γίνεται και τους ρυθμούς ανάπτυξης καθετί καλό νέο για την οικονομία θετικό είναι. Αλλά η βιομηχανία, η ελληνική βιοτεχνία δεν είναι αυτή η εικόνα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω την κατάσταση, προσπαθώ να εξηγήσω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο προσπαθεί να υλοποιήσει. Σε ότι αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αν θέλετε να συζητήσουμε, να συζητήσουμε. Υπάρχουν πράγματι δομικά προβλήματα στην αντιμετώπιση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από την μεριά της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να σας πω ότι σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει παρά πολύ σημαντικές παρεμβάσεις από τη δική μας μεριά. Να σας θυμίσω ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος θα δώσει τεράστια ανάσα ακριβώς σε αυτές τις επιχειρήσεις για τις οποίες λέτε.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γιατί άφησε πολλούς απέξω με τους περιορισμούς που είχε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, θετικό μέτρο, έβαλε πολλούς περιορισμούς, λίγοι έχουν μπαίνουν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπαίνουν λίγοι. Μέχρι στιγμής έχουνε μπει αρκετές εκατοντάδες επιχειρήσεις σε αυτή τη διαδικασία και όσο θα περνάει ο καιρός θα είναι ακόμα περισσότερες. Πρέπει να σας πω το εξής ότι εμείς θέσαμε ως όριο χρεών κάτω όριο τις είκοσι χιλιάδες ευρώ. Ξέρετε ότι οι αρχικές προτάσεις, οι οποίες γίνονταν ή το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο υπήρχε ο λεγόμενος νόμος Δένδια, ο οποίος ήταν υπερβολικά πιο σκληρός από αυτόν τον οποίο εμείς προωθήσαμε και ψηφίσαμε στο ελληνικό κοινοβούλιο, για να ξέρουμε και για τι πράγμα συζητάμε, είχανε πολύ υψηλότερα κάτω όρια σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, Αντιθέτως μέσω της δικής μας διαπραγμάτευσης καταφέραμε να θέσουμε ως κάτω όριο τις είκοσι χιλιάδες ευρώ, πράγμα που άνοιξε την πόρτα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες πράξεις που γίνονται από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, όχι με μια γενική κριτική, η οποία μας λέει ότι η ελληνική οικονομία έχει διαρθρωτικά προβλήματα. Βεβαίως έχει διαρθρωτικά προβλήματα, δεν τα απέκτησε τώρα τα διαρθρωτικά προβλήματα η ελληνική οικονομία.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Όχι αλλά μακάρι να τα βελτιώσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι γίνονται από τη δική μας μεριά, σε ένα πολύ στενό πλαίσιο με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς, οι οποίοι είναι πολύ καλά γνωστοί σε όλους μας, μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και η οποία νομίζω ότι έχει αρχίσει να αποδίδει να αποδίδει και αυτό φαίνεται…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα πάει ο πρωθυπουργός, το είδα να γράφεται και στα social media, θα πάει και σε τέτοιες επιχειρήσεις ελληνικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αυτές που βασανίζονται με τους φόρους, τις προκαταβολές. Γιατί επέλεξε δύο, οι οποίες έχουν πωληθεί σε ξένους, ελληνικές επιχειρήσεις που δεν είναι σε Έλληνες. Για να αστειευτούμε λίγο, ίσως, κάποιοι σύντροφοί σας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πριν μερικά χρόνια θα έλεγαν για το ξεπούλημα της ελληνικής οικονομίας.

ΤΖΑΝΑΚΟ0ΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, αν θέλετε να μιλήσουμε με όρους τυπικής συνιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε επιχείρηση βρίσκεται στο χρηματιστήριο οι μετοχές της μπορούν να μεταβιβάζονται και να…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Προσωπικά θα συμφωνήσω απόλυτα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από κει και πέρα αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι για παράδειγμα στην επιχείρηση την οποία επισκέφτηκε χθες, είχαμε μια συμφωνία με έναν ξένο επενδυτή, ο οποίος είναι στρατηγικός επενδυτής. Δεν ήρθε να αγοράσει το σήμα της εταιρείας, να ξηλώσει το εργοστάσια, να τα μεταφέρει στη χώρα της μητρικής εταιρείας αλλά αντιθέτως έχει δεσμευτεί και το μάνατζμεντ να παραμείνει στην προηγούμενη ιδιοκτησία και αφ ετέρου να συνεχίσει ένα μοντέλο ανάπτυξης της συγκεκριμένης εταιρείας, το οποίο να έχει χαρακτηριστικά που θα στηρίζουν γη, θα παραμείνουν τα εργοστάσια.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ξαναλέω είναι θετική η επίσκεψη εκεί, αλλά θα πάει ο πρωθυπουργός και σε αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχνάτε να αναφέρετε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε μόνο στον «Παπαστράτο» και στην APIVITA. Αλλά αντιθέτως την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε με νέους ανθρώπους αλλά και με ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες βρίσκονταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και επισκέφθηκε το Impact Hub, στο οποίο γίνεται μία τεράστια προσπάθεια στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, που έχουν κοινωνικό και συνεταιριστικό χαρακτήρα και ακριβώς αντιμετωπίζουν και αυτές πολύ μεγάλα προβλήματα. Και είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν την θεσμική δυνατότητα -εν πάση περιπτώσει- να λειτουργήσουν με όσα το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Επομένως δεν είναι εκτός του πεδίου αναφοράς ή του πεδίου ενδιαφέροντος μας και αυτό το τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες μιλάτε. Επίσης συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της ΓΣΒΕΕ , με την αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ, μίλησε για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ξαναλέω ότι από την δικιά μας μεριά κάνουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε αυτό το κομμάτι των ελληνικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα να βελτιωθεί- εν πάση περιπτώσει- η κατάσταση του και να μπορέσει να συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωση των επιχειρηματικών του εγχειρημάτων.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επειδή μιλάμε για την οικονομία έρχομαι στο θέμα Τράπεζες. Γίνεται μία περίεργη κουβέντα το τελευταίο διάσημα για ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών. Είδα και τον διοικητή της ΤτΕ, άκουσα σήμερα και ότι έρχεται από την Κομισιόν, υπάρχει τέτοιο θέμα;  Αν δεν υπάρχει ποιός το υποδαυλίζει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο report του ΔΝΤ που έγινε το καλοκαίρι, υπάρχει μια αναφορά ότι είναι πιθανό να χρειάζεται ένα νέο asset of review για τις ελληνικές Τράπεζες. Αυτήν την πιθανότητα την απέρριψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης, αλλά και η ίδια η Κομισιόν. Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των Τραπεζών έχει γίνει με βάση τους κανόνες και τα κριτήρια με τα οποία θέτει το ευρωσύστημα, το σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: έχουμε όμως ένα θέμα με τα κόκκινα δάνεια πολύ σοβαρό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… θα μιλήσουμε και γι αυτό. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπ όψιν και οι ελληνικές τράπεζες αυτή την στιγμή με βάση τουλάχιστον, και νομίζω ότι αυτός είναι και ο μοναδικός αρμόδιος για να βγάλει το σχετικό συμπέρασμα, τον ESM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση κεφαλαιακής επάρκειας, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπάρχει το γνωστό πρόβλημα, το οποίο όμως είναι χρόνιο. Αυτό των κόκκινων δανείων και το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστούμε με την μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και με κυρίαρχο κριτήριο την κοινωνική προστασία.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Περιμένουμε κάτι γι αυτό, για τα κόκκινα δάνεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείται; Για τα κόκκινα δάνεια η στρατηγική αντιμετώπιση έχει λήξη κατά την διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, στην συνέχεια στην δεύτερη αξιολόγηση υπήρξαν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις οι οποίες βγήκαν στην κατεύθυνση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων από την πρώτη αξιολόγηση. Συνεχίζουμε ξαναλέω με βασικό κριτήριο και την βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και την κοινωνική προστασία. Αυτό το οποίο έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πρώτη κατοικία. Τα 2/3 των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν βάλει ως εξασφάλιση την πρώτη τους κατοικία προστατεύονται…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… μην μου ανοίγεται πολλά θέματα γιατί ακούγονται πάρα πολλά και το ξέρετε.. Οι δικαιούχοι αντιμετωπίζουν πολλά κριτήρια τα οποία μειώνουν πολύ τον αριθμό τους, ακούω τους εμπόρους που έχουν βάλει την πρώτη τους κατοικία και είναι άνθρωποι και αυτοί, έλληνες πολίτες, έχει βάλει ο έμπορος την πρώτη του κατοικία ως υποθήκη για να πάρει ένα δάνειο για την δουλειά του…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… συμπεριλαμβάνονται και οι έμποροι…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: … δεν προστατεύονται…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… αν δεν κάνω λάθος, με βάση την νομοθεσία την οποία έχουμε περάσει και όσοι κατέχουν την εμπορική ιδιότητα προστατεύονται σε ότι αφορά την πρώτη τους κατοικία, αλλά επιτρέψτε μου να το κοιτάξω για να είμαι απολύτως βέβαιος.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πότε θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Αυτό το οποίο και οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν είναι έχουμε κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, με την έννοια ότι τυπικά πότε θα ξεκινήσουν…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… επειδή ζήσαμε ένα δράμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… κατά την γνώμη μου ήταν και λίγο τεχνητό το δράμα, αλλά εν πάση περιπτώσει…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… αλλά τώρα, επειδή θα πάμε μετά τις Γερμανικές εκλογές, όταν υπάρξει γερμανική κυβέρνηση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … αν θυμάστε αυτό το οποίο λέγαμε ήταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει …

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… θα κλείσει εντός του 2017;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… περιμένετε λίγο να γυρίζουμε στο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης γιατί νομίζω ότι αρχίζει να επαναλαμβάνεται γιατί έχει βγει ξανά η γνωστή λούπα την οποία ακούγαμε επί αρκετούς μήνες, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, ακούγονταν διαρκώς σενάρια καταστροφής ότι η χώρα βαδίζει στα βράχια κλπ, τελικά αυτός που δικαιώθηκε ήταν η ελληνική κυβέρνηση. Η αξιολόγηση έκλεισε με μία αρκετά καλή συμφωνία για το χρέος

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… με ένα βαρύ πακέτο μέτρων…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… και αν συγκρίνουμε το πακέτο των μέτρων το οποίο προτείνονταν στην αρχή της αξιολόγησης, όταν η Νέα Δημοκρατία μας έλεγε να υπογράψουμε, με αυτά τα οποία καταλήξαμε…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… εντάξει έκλεισε με ένα βαρύ πακέτο μέτρων, αλλά ας έρθουμε στο σήμερα γιατί εδώ ζούμε. Θα έχει κλείσει μέσα στο 2017 η τρίτη αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το ποίο προσπαθώ να πω είναι ότι όταν θα ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης, τυπικά, της τρίτης αξιολόγησης θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το πότε θα κλείσει. Εν πάση περιπτώσει αυτό το ποίο θέλουμε και εμείς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε με άνεση με τους θεσμούς αλλά και με δανειστές μας  για το μονοπάτι –τέλος πάντων- που θα ακολουθηθεί για να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Να ρωτήσω γι αυτό το άρθρο του πρωθυπουργού. Που συζητήθηκε πολύ για τον Ανδρέα Παπανδρέου την Κυριακή στην εφημερίδα “Documento”. Είδα ένα κείμενο των «53», με κριτική για τις θέσεις αυτές, άκουσα τον κ.Κυρίτση, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με κριτική. Έχει δημιουργηθεί ζήτημα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είδα κάποιο κείμενο των «53», είδα ένα κείμενο που φέρει την υπογραφή ενός προσώπου. Εν πάση περιπτώσει, αυτά όλα είναι καλοδεχούμενα, γίνεται πολιτική συζήτηση. Πάντοτε στην Αριστερά συζητούσαμε για τους άλλους πολιτικούς χώρους, κάναμε τις επισημάνσεις μας, κάναμε τις ιστορικές αποτιμήσεις, κάναμε την θεωρητική και ιδεολογική συζήτηση. Επομένως νομίζω ότι το άρθρο του πρωθυπουργού εγγράφεται ακριβώς σε αυτή την παράδοση και οφείλω να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να πει προσπαθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ποίο λέει χοντρικά το άρθρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του 1981 εγγραφόταν σε μία παράδοση, η οποία καλώς η κακώς…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: … ήταν θετικό το αποτύπωμα του Αντρέα Παπανδρέου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … σας λέω ότι στην πρώτη περίοδο το ΠΑΣΟΚ εγγραφόταν σε μία παράδοση η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο αριστερό άκρο του φάσματος. Τώρα από εκεί και πέρα οι επιμέρους κριτικές έχουν γίνει και από τα τότε κόμματα της Αριστεράς και αργότερα από τα κόμματα στα οποία ο πρωθυπουργός συμμετείχε, δηλαδή τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, και νομίζω ότι ήταν αρκετά αυστηρή

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… δεν ήταν αυστηρή μόνο, παραπέμφθηκε σε Ειδικό Δικαστήριο ο Αντρέας Παπανδρέου…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… μισό λεπτό, τώρα μπλέκεται ένα θέμα το οποίο δεν θα πιάσουμε την συζήτηση του 1989. Συζητάμε για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την πορεία του με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αρκετά ριζοσπαστικό, με τα σημερινά δεδομένα μάλιστα εξαιρετικά ριζοσπαστικό, καθώς τότε υπήρχε μία άνοδος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… ναι αλλά να το κάνουμε, είναι πολιτικό το ερώτημα για το σήμερα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… ναι αλλά σας ξαναλέω ότι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν φθάσει να εκπροσωπούν πολιτικά και ιδεολογικά εντελώς διαφορετικές πολιτικές αρχές από αυτές που εκπροσωπούσαν στην αρχή της πορείας τους, από το 74 μέχρι το 82-83.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ¨Ένα τελευταίο ερώτημα, επειδή θα πάμε εμείς στα ελληνοτουρκικά, τα Τουρκογερμανικά για την ακρίβεια, ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έρχονται εκλογές, στην Γερμανία εννοώ, όχι δεν μιλώ για τις δικές μας… έρχονται εκλογές και εδώ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: … όχι επειδή σας είδα κάπως…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… επειδή σήμερα, αν θυμάμαι καλά είδα πάλι ότι ξεκίνησαν οι γνωστές προφητείες για νέες εκλογές…

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ:… ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το Die Linke, ή υποστηρίζει την Μέρκελ, το κόμμα του Σουλτς, γιατί θυμάμαι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε συμμετάσχει ενεργά ο ΣΥΡΙΖΑ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε εγώ εδώ δεν είμαι ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως καταλαβαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση  δεν μπορεί να τοποθετηθεί υπέρ κομμάτων η υπέρ πολιτικών σχηματισμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αδελφό κόμμα και αυτό είναι το κόμμα το ποίο υποστηρίζει στις εκλογές και αν δεν κάνω λάθος το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Die Linke.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε εκπρόσωπε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)