to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 20.12.2012

Κοινωνία

Ε.Ε.: Τέλος στα διαφορετικά ασφάλιστρα για άνδρες και γυναίκες

Τις ίδιες τιμές για τα ίδια ασφαλιστικά προϊόντα οφείλουν να επιβάλλουν στις γυναίκες και τους άνδρες οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, βάσει των νέων κανόνων που τίθενται αύριο σε ισχύ.


Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ορισμένων ασφαλιστικών προϊόντων θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να μειωθούν βραχυπρόθεσμα για ορισμένες κατηγορίες πελατών, ενώ αναμένεται να εξισορροπηθούν μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές επήλθαν αφού το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι η εφαρμογή διαφορετικών ασφαλίστρων για άνδρες και γυναίκες συνιστούσε διάκριση αποκλειστικά λόγω φύλου και δεν συμβιβάζεται με την αρχή τιμολόγησης ανεξαρτήτως φύλου που περιλαμβάνεται στη νομοθεσία της Ε.Ε. για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

«Η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι αυτό ισχύει επίσης και για την τιμολόγηση ασφαλιστικών προϊόντων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Ο ασφαλιστικός κλάδος είχε στη διάθεσή του πάνω από ένα έτος για να προετοιμάσει τη μετάβαση σε τιμολόγηση χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθησε τον κλάδο αυτόν να προσαρμοστεί κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ο ασφαλιστικός κλάδος θα εφαρμόσει αυτούς τους νέους κανόνες στην πράξη», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην απόφασή του στην υπόθεση Test-Achats της 1ης Μαρτίου 2011, το Δικαστήριο της Ε.Ε. όρισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2012, θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους τιμολόγησης ώστε να αντιμετωπίζουν με ισότιμο τρόπο τους πελάτες τους, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, σε ζητήματα ασφαλίστρων και ασφαλιστικών παροχών.



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)