to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 22.12.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

ΕΕ: Νέες, αυστηρότερες κυρώσεις κατά του Ιράν

Η ΕΕ δημοσίευσε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της τον κατάλογο με τις 18 επιχειρήσεις και το όνομα ενός νέου φυσικού προσώπου, που θα προστεθούν σε όσες οντότητες θίγονται από τις κυρώσεις των 27 κατά του Ιράν και παράλληλα προβλέπει αυστηρότερα μέτρα επιβολής.


Πρόκειται για τον Μπαμπάκ Ζανζανί, «σημαντικό διαμεσολαβητή για τις πετρελαϊκές συναλλαγές του Ιράν και τη μεταβίβαση κεφαλαίων που προέρχονται από το πετρέλαιο», ο οποίος «κατέχει και διευθύνει τον όμιλο Sofinet, με έδρα τα ΗΑΕ», σημειώνεται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Μεταξύ των 18 θιγομένων εταιρειών περιλαμβάνονται τρεις θυγατρικές της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Δϊύλησης και Διανομής Πετρελαίου (NIORDC), αλλά και πολλά ιδρύματα και εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν άμεσα τις πυρηνικές δραστηριότητες στο Ιράν, δημιουργώντας έτσι κινδύνους για την πυρηνική διάδοση. Μεταξύ του απαριθμούνται η Ιρανική Εταιρεία Αλουμινίου (Oralco), ή ακόμη και το Τεχνολογικό Παν/μιο Σαρίφ της Τεχεράνης.

Επιπλέον, στόχο των κυρώσεων αποτελούν και οντότητες που κατηγορούνται για χρηματοδοτικές διευκολύνσεις προς το Ιράν, όπως υποκαταστήματα στη Μαλαισία και την Ινδονησία της First Islamic Investment Bank.

Χθες, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ανακοινώσει πως 105 Ιρανοί και 450 εταιρείες και όμιλοι θα υπαχθούν στο πρόγραμμα επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ.

Μεταξύ αυτών των κυρώσεων περιλαμβάνονται η απαγόρευση τέλεσης χρηματοοικονομικών συναλλαγών, των πωλήσεων προϊόντων μετάλλου και ναυτιλιακού εξοπλισμού στο Ιράν, όπως και η απαγόρευση εισαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)