to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 15.06.2020

Διεθνή

ΕΕ: MME και δημοσιογράφοι ζητούν «πιο αυστηρά μέτρα» αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης

Οργανώσεις που εκπροσωπούν ραδιοτηλεοπτικά μέσα, δημοσιογράφους και εκδότες ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει “ πιο αυστηρά μέτρα” απέναντι στις διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να καταπολέμήσει την παραπληροφόρηση.


Η “ κοινή ανακοίνωση” αυτή, την οποία υπογράφουν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών και η Ένωση Εμπορικών Τηλεοπτικών Σταθμών της Ευρώπης, δημοσιεύθηκε μετά την παρουσίαση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες των νέων μέτρων κατά της παραπληροφόρησης, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο λόγω της πανδημίας covid-19.

Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι “ ανησυχούν από την αύξηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο στη διάρκεια της πανδημίας”, η οποία “ έχει καταστροφικές επιπτώσεις”.

Εκτιμούν παράλληλα ότι ο ευρωπαϊκός “ κώδικας σωστής πρακτικής”, που υπεγράφη το 2018 από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, “ απεδείχθη ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει την πηγή και τους υποκινητές της παραπληροφόρησης που διασπείρεται στο Διαδίκτυο”.

“ Είναι άμεση ανάγκη να τεθούν στη διάθεσή μας αποτελεσματικά μέσα για να εκτιμάται καλύτερα και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με επιτυχία”, τονίζουν, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη “ εξαρτάται πάρα πολύ από την καλή θέληση των συστημικών παραγόντων”.

Μεταξύ “ των πολύ πιο αυστηρών μέτρων” που ζητούν είναι “ ένα καθεστώς κυρώσεων”, ώστε να διασφαλίζεται ότι "οι υπογράφοντες του κώδικα σωστής πρακτικής να αναγκαστούν να δράσουν”.

Τα μέτρα αυτά “ θα πρέπει να ωθούν και όχι να τιμωρούν τα μέσα ενημέρωσης”, δηλαδή “ θα πρέπει να διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ελευθερία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία του περιεχομένου”.

Τέλος ζητούν να διεξαχθεί με πιο “ συστηματικό” τρόπο ένας διάλογος με τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η ΕΕ ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από τους γίγαντες του Διαδικτύου να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του “ τεράστιου κύματος παραπληροφόρησης” που προκάλεσε η πανδημία, κατά τη δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσής της για τις ενέργειες που τέθηκαν σε εφαρμογή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΜΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)