to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 19.07.2012

Διεθνή

ΕΕ: Λεφτά μόνο για τις τράπεζες της Ισπανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε σήμερα ότι δάνειο ύψους έως 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να δοθεί στην Ισπανία αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και δεν θα χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.


Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais ανέφερε πως, αν δεν χρησιμοποιηθεί όλο το ανωτέρω ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικού χρέους.

Το δάνειο ύψους έως 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να δοθεί στην Ισπανία αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και δεν θα χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο σκοπό είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ισπανία και οποιασδήποτε άλλου τύπου οικονομικής βοήθειας, η οποία ίσως ζητηθεί κάποια άλλη στιγμή από την Ισπανία ή από κάποιον άλλο".

Ο κ. Ο' Κόνορ επιβεβαίωσε επίσης πως η τελική έγκριση του πακέτου βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης του Eurogroup που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το μόνο αντικείμενο συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη θα είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και την ΕΕ για το δάνειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να οριστικοποιήσουν το υπό κατάρτιση Μνημόνιο της Ισπανίας, ενώ αναμένεται να συμφωνήσουν και για την καταβολή της πρώτης δόσης στη Μαδρίτη, η οποία θα ανέλθει στο ποσό των 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, η Ισπανία θα δεσμευτεί σε 32 σημεία που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα - τόσο οριζόντια, όσο και για εξειδικευμένες κινήσεις ανάλογα με την κατάσταση των εκάστοτε τραπεζικών ιδρυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει εποπτικό ρόλο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Παράλληλα, θα παρακολουθείται στενά η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η Ισπανία θα αναθεωρήσει έως τον Δεκέμβριο του 2012 τις ισχύουσες ρυθμίσεις για τις παρακαταθήκες κεφαλαίων ώστε να αντιμετωπιστούν ζημίες από την στεγαστική πίστη. Στο Μνημόνιο επισημαίνεται ακόμη ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί το κόστος για τον φορολογούμενο.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)