to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 22.03.2021

Διεθνή

ΕΕ: Κυρώσεις κατά κινέζων αξιωματούχων για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κυρώσεις κατά τεσσάρων κινέζων αξιωματούχων και ενός οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Επιβλήθηκε δέσμη κυρώσεων κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ


Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις κατά τεσσάρων κινέζων αξιωματούχων και ενός κρατικού οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ που κατοικείται από την μειονότητα των Ουιγούρων.

Είναι η πρώτη δέσμη ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Πεκίνου από το 1989. Η ΕΕ επέβαλε επίσης δέσμη κυρώσεων κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά του Τσεν Μινγκουό, διευθυντή του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σιντζιάνγκ, καθώς και κατά των υψηλόβαθμων κινέζων αξιωματούχων Γουάνγκ Μινγκσάν και Γουάνγκ Τζουντσένγκ. Ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Σιντζιάνγκ Ζου Χαϊλούν έγινε επίσης στόχος των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης κατά του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευών του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σιντζιάνγκ, ενός κρατικού οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού που ασχολείται με την διοίκηση της επαρχίας Σιντζιάνγκ χωριστά από την αυτόνομη διοίκηση. Το όργανο αναφέρεται απευθείας στο Πεκίνο.

Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στην Μιανμάρ (Βιρμανία) , του στρατηγού Μιν Αουνγκ Χλάινγκ, εννέα υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού για την καταστολή που εφαρμόζεται στην χώρα μετά το πραξικόπημα της 1η Φεβρουαρίου και κατά του προέδρου της εκλογικής επιτροπής για την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι κυρώσεις συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε ό,τι αφορά την Μιανμάρ, οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα εξετάσει και άλλες στρατηγικές επιλογές, περιλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων κατά οικονομικών οργανισμών που ελέγχονται από τον βιρμανικό στρατό.

Η ΕΕ διατήρησε παράλληλα το εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις καταστολής και αποφάσισε απαγόρευση εξαγωγών εξοπλισμού παρακολούθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό ή την αστυνομία.

Δεκατέσσερις βιρμανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν γίνει στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων από το 2019 για τις διώξεις κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.

Πλέον η λίστα των προσώπων που έχουν γίνει στόχος κυρώσεων αριθμεί 25 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)