to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:10 | 10.04.2013

Διεθνή

ΕΕ: «Δεν αναμένεται απόφαση για τη δόση στο άτυπο Eurogroup»

Ικανοποίηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται απόφαση για την επόμενη δόση των δανείων από το άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο.


«Οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα προχωρούν με πάρα πολύ ικανοποιητικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.Ερωτηθείς για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν θα αποφασιστεί στο Eurogroup, σημειώνοντας ότι είτε η Ομάδα Εργασίας, είτε οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, μόλις ολοκληρωθούν ικανοποιητικά οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Παράλληλα, απέφυγε να προσδιορίσει τα θέματα τα οποία παραμένουν «ανοιχτά» στις συνομιλίες με την Τρόικα, λέγοντας ότι είναι ήδη γνωστά.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι η Τρόικα είχε εξαρχής εκφράσει τις αντιρρήσεις της, λόγω του μεγέθους της τράπεζας που θα προέκυπτε από μία τέτοια συγχώνευση. Αναφερόμενος, δε, στις διάφορες «φήμες» για τους λόγους αναστολής της εν λόγω συγχώνευσης, δήλωσε ότι πρόκειται για «ψίθυρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα».

Πολιτική έγκριση για το κυπριακό μνημόνιο από το Eurogroup

Αναφορικά με την Κύπρο, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Eurogroup της 12ης Απριλίου αναμένεται να δώσει την πολιτική έγκρισή του για το Κυπριακό Μνημόνιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσής του από τα εθνικά κοινοβούλια. H διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο και πρόσθεσε ότι η δομή του τραπεζικού τομέα της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με τους τραπεζικούς τομείς άλλων χωρών της ευρωζώνης.Εξάλλου, το άτυπο Eurogroup θα εξετάσει το θέμα της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Τέλος, το Eurogroup θα εξετάσει το ζήτημα αναθεώρησης της ωρίμανσης των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)