to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 28.09.2022

Διεθνή

ΕΕ: Αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας οι διαρροές στον Nord Stream - Αμερικανικό σαμποτάζ δείχνουν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης στο αέριο. Στη συνέχεια ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε «ζημιές» σε 3 από τους 4 αγωγούς μέσα στην ίδια ημέρα - ΗΠΑ και ΕΕ αποδίδουν τις διαρροές σε δολιοφθορά, ενώ ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «δείχνουν» τις ΗΠΑ - Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση»


Η επόμενη ημέρα των διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream της Βαλτικής βρίσκει την Ευρώπη ιδιαίτερα προβληματισμένη και τη Ρωσία να ψάχνει και αυτή με τη σειρά της τους σαμποτέρ.

Όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης στο αέριο. Στη συνέχεια ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε «ζημιές» σε 3 από τους 4 αγωγούς μέσα στην ίδια ημέρα.

Άμεσα άρχισαν να διακινούνται σενάρια περί σαμποτάζ και δολιοφθορών με τα ντοκουμέντα από το σημείο των «ζημιών» και τις εκρήξεις που καταγράφηκαν να τα ενισχύουν.

ΗΠΑ και Ευρώπη αποδίδουν τις διαρροές σε Nord Stream 1 και 2 σε δολιοφθορά, χωρίς να κατονομάζουν ποιος κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά.

Η μοναδική χώρα που έδειξε ευθέως τον υπαίτιο ήταν η Ουκρανία, η οποία απέδωσε τις ευθύνες για το σαμποτάζ στην Ρωσία.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως θα μπορούσε να είναι σαμποτάζ, με το Κρεμλίνο να ανησυχεί εξαιρετικά για το περιστατικό

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να δείχνουν πως πίσω από την έκρηξη βρίσκονται Αμερικανοί.

Διαρροές από τη Ρωσία αναφέρουν πως στις 2 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν ελιγμοί από ένα αμερικανικό ελικόπτερο με το διακριτικό FFAB123, που ξεκίνησε από την εναέρια πτέρυγα μάχης του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ USS Kearsarge που περιπολούσε στην περιοχή της Βαλτικής.

Διαπιστώθηκε αργότερα, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, πως 6 διαφορετικά σκάφη - όλα μαχητικά ελικόπτερα Sikorsky MH-60S - με τα ίδια διακριτικά έκαναν πτήσεις κατά μήκος της διαδρομής του Nord Stream 2, αλλά και μεταξύ των σημείων που συνέβη η καταστροφή στους αγωγούς. Η διαδρομή των επίμαχων αεροσκαφών αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο ads-b.nl, που κάνει Tracking στρατιωτικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, και στο Twitter, εμφανίστηκαν στιγμιότυπα οθόνης κι άλλων παρόμοιων πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών - το επόμενο στιγμιότυπο τραβήχτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Radoslaw Sikorski, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ο οποίος σε tweet του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την καταστροφή του Nord Stream.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σαμποτάζ βλέπει και ο Άντονι Μπλίνκεν

Οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream ερευνώνται και οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπάρχουν αρχικές αναφορές που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά, αλλά αυτές είναι αρχικές αναφορές και δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ στην Ουάσιγκτον. .

Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εργάζονται μέρα με τη μέρα» για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης».

Ερωτηθείς σχετικά με την ιδέα ενός σχεδίου της G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Τζαϊσάνκαρ είπε ότι υπάρχει «βαθιά ανησυχία» για το πώς καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Η τιμή του πετρελαίου μάς έχει γονατίσει».

Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Στόλτενμπεργκ: Ανησυχία για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέδωσε τις διαρροές του αγωγούς Nord Stream σε πράξεις σαμποτάζ και δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα.

«Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος«, δηλώνει ο Μόρτεν Μποντσκόφ σε ανακοίνωση μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.

Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε στο πρακτορείο NTB ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις ύποπτες εκρήξεις στην Βαλτική και δεν έχει ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Νορβηγία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις «μυστηριώδεις» διαρροές που ακολούθησαν έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 και στον πρόσφατο εντοπισμό πτήσεων drone που αναφέρθηκαν από πετρελαϊκές εταιρείες γύρω από τις πλατφόρμες τους στα νορβηγικά χωρικά ύδατα.

Η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφαλείας της Νορβηγίας ζήτησε «αυξημένη επιφυλακή εκ μέρους των διαχειριστών και των πλοιοκτητών επί της υφαλοκρηπίδας», έπειτα από τον εντοπισμό drone που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα ή επίθεση.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν από τις θεαματικές διαρροές έπειτα από εκρήξεις που επηρεάζουν από την Δευτέρα τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν την Ρωσία και την Γερμανία.

«Πολλά πράγματα μπορούν να δείχνουν σαμποτάζ», δήλωσε ο Τέργε Αασλαντ. Για πράξη σαμποτάζ έκανε επίσης λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Δανία και η Σουηδία.

Η Νορβηγία, ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης στην θέση της Ρωσίας, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, συνδέεται με την ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ευάλωτο σε σαμποτάζ.

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα μετά τις σημαντικές διαρροές που παρουσιάσθηκαν στους Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στην Βαλτική Θάλασσα, γράφει η Tagesspiegel επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Εάν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Tagesspiegel

Πότε έγιναν οι εκρήξεις στον Nord Stream 1 και στον Nord Stream 2

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Bornholm, δήλωσε ο Bjorn Lund, διευθυντής του Σουηδικού Εθνικού Σεισμικού Δικτύου. Μια δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη βορειοανατολικά του νησιού την ίδια νύχτα ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2,3 βαθμών. Σεισμικοί σταθμοί στη Δανία, στη Νορβηγία και στη Φινλανδία κατέγραψαν επίσης τις εκρήξεις.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεν πρόκειται για σεισμό», δήλωσε ο Λουντ.

Με πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, iEidiseis

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)