to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 01.06.2023

Διεθνή

ΕΕ: Aνησυχίες ευρωβουλευτών για «την ικανότητα» της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία τίθενται ερωτήματα για «την ικανότητα» της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπάν να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εξαιτίας των ανεπαρκειών της όσον αφορά το κράτος δικαίου - Η Πολωνία επέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Η απόφαση αυτή είναι πάντως μη υποχρεωτική και η προοπτική να στερηθεί η Ουγγαρία την εναλλασσόμενη προεδρία της μοιάζει απίθανη, παρόλο που η γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άνα Λίρμαν εξέφρασε την Τρίτη τις «αμφιβολίες» της και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα είπε πως αισθάνεται «άβολα» μπροστά σ' αυτή την προοπτική, εξαιτίας των αντιδημοκρατικών παρεκκλίσεων της Βουδαπέστης και των σχέσεών της με το Κρεμλίνο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία καταγγέλλονται «συστημική διαφθορά» στην Ουγγαρία, αλλά και οι απειλές εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και των εκπαιδευτικών, καθώς και η πρακτική της διακυβέρνησης μέσω διαταγμάτων, υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία (442 υπέρ, 144 κατά, 33 αποχές) από την ολομέλεια των ευρωβουλευτών που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο της ΕΕ, στους κόλπους του οποίου οι υπουργοί των κρατών μελών συζητούν για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προεδρεύεται διαδοχικά για ένα εξάμηνο από καθεμιά από τις 27 χώρες της ένωσης, οι οποίες προωθούν τα θέματα, εξασφαλίζουν το συντονισμό και ορίζουν τις προτεραιότητες.

Η Ουγγαρία, η οποία κυβερνάται από τον εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, πρόκειται να αναλάβει την εξάμηνη προεδρία από τον Ιούλιο ως το Δεκέμβριο του 2024, μετά το Βέλγιο και πριν από την Πολωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αναρωτιέται για την ικανότητα της Ουγγαρίας να φέρει σε πέρας αυτό το καθήκον με αξιόπιστο τρόπο το 2024, με δεδομένο το μη σεβασμό της στο δίκαιο και στις αξίες» της ΕΕ.

Ζητάει από τα κράτη μέλη «να βρουν μόλις καταστεί δυνατό μια αρμόζουσα λύση και «υπενθυμίζει πως το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, αν δεν βρεθεί μια τέτοια λύση».

Η συνθήκη της ΕΕ, η οποία ορίζει την αρχή της «ισότιμης κυκλικής εναλλαγής» μεταξύ των κρατών μελών γι' αυτή την προεδρία, δεν προβλέπει εξαίρεση στον κανόνα.

Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Ορμπάν αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο, κατηγορεί την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας και διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Υπό την αιγίδα του, η Ουγγαρία έθεσε σταδιακά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης τους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία, είτε πρόκειται για τα μέσα ενημέρωσης είτε για τη δικαιοσύνη, προκαλώντας τακτικά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πάγωσε κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Πολωνία επικρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ψήφισμά του σχετικά με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία

Παρά την ψυχρότητα που παρατηρείται στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της διαφορετικής στάσης που τηρούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Πολωνία και η Ουγγαρία συμφωνούν ότι οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, για τις οποίες οι επικριτές τους λένε ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων στη σημαντικότερη μορφή τους» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σχολιάζοντας, από το Κισινάου της Μολδαβίας, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το να καταστρέφουμε τον τρόπο διαχείρισης της ΕΕ κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην άβυσσο», πρόσθεσε.

Η μη δεσμευτική απόφαση εγκρίθηκε με 442 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 33 αποχές και αμφισβητεί κατά πόσο είναι ικανή η Ουγγαρία να ασκήσει την προεδρία «λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε το 2016, η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβριος) του 2024.

Ο Μπάλας Όρμπαν, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (σ.σ. δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους) έγραψε στο Twitter ότι η Ουγγαρία «εκβιάζεται από τις Βρυξέλλες λόγω της αντιπολεμικής στάσης της».

Η Ουγγαρία αρνείται να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική Ουκρανία και έχει επικρίνει πολλές φορές τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)